KORVETTO – o solutie pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapita semanata in toamna

Publicat de

Rapita este o cultura care a devenit tot mai iubita de fermierii din Romania, chiar daca in ultimii ani toamnele au fost tot mai secetoase, lipsa apei din sol creand mari probleme, atat la pregatirea terenului, dar si la rasarirea culturii. In toamna 2023 s-a semnat in conditii deosebit de secetoase, lipsa apei prelungind perioada de semant pana in octombrie, mult peste epoca optima. In aceste conditii, in toamna multi fermieri nu au aplicat erbicide nici in premergenta, nici in postemergenta.

Prin urmare, presiunea combaterii buruienilor s-a mutat in primavara. In conditiile in care in acest an suprafetele semanate cu rapita sunt destul de mici, dupa un episod geros in iarna, cand s-au mai pierdut o parte din plantele de rapita, daca nu se intervine in primavara pentru combatera buruienilor, in special cele cu frunza lata, pierderile de productie pot fi substantiale, fara a lua in calcul si atacul bollilor si daunatorilor.

Ce erbicid sa aplicam?

KORVETTO, care contine noua substanta activa halauxifen-metil (Arylex) 5 g/l si clopiralid 120 g/l, doza omologata fiind de 1 l/ha.

KORVETTO are o eficacitate buna in combaterea turitei (Galium aparine), buruiana dicotiledonata care da cele mai multe batai de cap fermierilor, atat in perioada de vegetatie a culturii, concurand planta, cat si la recoltarea si la valorificarea productiei. De asemenea,are eficacitate buna in combaterea palamidei (Cirsium arvense).

Alte buruieni problema combatute de acest erbicid sunt: albastrita (Centaurea cyanus), musetelul (Matricaria spp.), loboda (Chenopodium album), macul (Papaver rhoeas), romanita (Anthemis arvensis), susaiul (Sonchus arvensis), cornutii (Xanthium strumarium), cruciulita (Senecio vulgaris) etc..

Acesta se aplica in primavara, de la faza de rozeta a culturii de rapita de toamna (BBCH 30), pana cand mugurii florali sunt prezenti dar sunt inca acoperiti de frunze (BBCH 50).

Erbicidul are o selectivitate foarte buna pentru cultura de rapita, fara restrictii la culturile care urmeaza in rotatie, inclusiv culturile succesive. In caz de cultura calamitata, dupa cultura de rapita erbicidata cu KORVETTO se pot infiinta urmatoarele culturi: rapita de primavara, cereale de primavara sau porumb.

Deci erbicidul KORVETTO poate fi o solutie pentru combaterea buruienile dicotiledonate, atat anuale cat si perene, din cultura de rapita semanata in toamna, cu aplicare in primavara.

S-ar putea să te intereseze

Hot News