Desi moliile miniere sunt deja cunoscute de catre majoritatea specialistilor din tara noastra, ele devenind o problema pentru multe livezi de mar, inca de la inceputul anilor ‘80, consider ca o sinteza va fi utila atat pentru cei care s-au confruntat cu acesti daunatori, cat si pentru cei care inca nu-i cunosc.
Dintre molile miniere daunatoare pomilor fructiferi, cinci specii din ordinul Lepidoptera sunt mai importante pentru tara noastra:
- minierul marmorat, omida marmorata a marului, molia minera a frunzelor – Phyllonorycter blancardella (Fabricius, 1781) – Fig. 1;
- minierul placat – Phyllonorycter corylifoliella (Hubner, 1796) – Fig. 2;
- minierul circular – Leucoptera malifoliella (Costa, 1836) – Fig. 3;
- minierul frunzelor de mar – Lyonetia clerkella (Linnaeus, 1758) – Fig. 4;
- minierul linear – Stigmella malella (Stainton, 1854) – Fig. 5.
Acestea se gasesc de multe ori asociate cate 2 – 3 in aceeasi livada, uneori pe aceeasi frunza, una dintre ele fiind, totusi, dominanta. Raspandirea celor cinci specii in tara noastra este diferita de la o zona la alta.
S-a constatat ca minierul marmorat a prezentat cel mai mic procent de atac in partea de sud si sud-est a tarii. In partea de vest, minierul circular are cea mai mare pondere, iar in partea de nord-est, minierul linear produce cel mai mare grad de atac.
Anii cu atacuri intense alterneaza cu anii in care atacurile sunt sporadice, periodicitatea poate fi de 2-5 ani. Primii fluturi apar in livada, incepand cu sfarsitul lunii martie; stadiul hibernant este de larva matura sau pupa (in functie de specie) in minele din frunzele cazute, iar pragul biologic este destul de scazut (4,8°C in cazul minierului marmorat).
In dinamica zborului fluturilor, se constata trei perioade, corespunzatoare celor trei generatii. Esalonarea zborului fluturilor face ca, de obicei, numai prima perioada sa fie distincta, pentru celelalte doua delimitarile fiind mai putin evidente.
Pentru reusita actiunilor de combatere a speciilor miniere, avertizarea momentului optim de tratament are o mare importanta datorita modului ascuns de viata al larvelor (intre cele doua epiderme ale frunzei). De aceea, tinta tratamentelor o constituie stadiul de adult. Avertizarea se face in functie de dinamica zborului fluturilor, stabilita de capcane cu feromoni.
Momentul optim: dupa inregistrarea primelor capturi in cazul in care produsul folosit este din grupa piretroizilor sau a organofosforicelor. Daca se recurge la inhibitori ai metamorfozei, maximul curbei de zbor este cel mai indicat moment pentru aplicare.
Un alt criteriu de avertizare al tratamentelor este suma temperaturilor.
Astfel, avertizarea primelor tratamente se poate face cand suma temperaturilor efective este de 142,6°C, in medie, iar cea absoluta de 268,2°C.
Pentru maximul de zbor al generatiei I, Σ (t-4,8) este de 735,2°C, iar Σt este de 1123,2°C.
Pentru generatia a II-a, Σ (t-4,8) este de 1468,9°C, iar Σt este de 1934,3°C.
Dintre insecticidele omologate in Romania pentru combaterea molilor miniere enumeram:
Avaunt 150 EC – 0,333 l/ha;
Faster Delta – 0,375-0,4 l/ha;
Faster 10 CE – 0,375 l/ha (0,025 %);
Decis 25 WG – 45 g/ha;
Delegate – 0,3 kg/ha;
Dipel DF – 0,5-1,0 kg/ha;
Karate Zeon – 0,225 l/ha (0,015 %);
Laser 240 SC – 0,6 l/ha (0,04 %);
Mospilan 20 SP – 0,3 kg/ha (0,02 %);
Sumi Alpha 5 EC – 0,3 l/ha (0,02 %);
Vantex 60 CS – 0,120 l/ha (0,008 %);
Wizard – 0,3 l/ha (0,02 %).
Descoperirea feromonilor sexuali sintetici specifici a deschis noi perspective combaterii insectelor daunatoare.
Pe langa posibilitatea utilizarii in cadrul operatiunilor de supraveghere a populatiilor si de avertizare a tratamentelor, feromonii mai pot fi folositi si direct in combatere. Este si cazul feromonilor specifici moliilor miniere:
- Minierul marmorat Phyllonorycter blancardella – atraBLANC;
- Minierul linear – Stigmella malella – atraMAL;
- Minierul circular Leucoptera malifoliella – atraSCIT.
Acestia dau rezultate foarte bune in capturarea in masa a masculilor. Experientele de combatere organizata au scos in evidenta faptul ca procentul de atac a fost mai mic in conditiile capturarii in masa a fluturilor masculi decat in cazul aplicarii tratamentelor chimice.Procedeul presupune instalarea a 8 capcane/ha. Prezenta entomofaunei utile are un rol deosebit in limitarea populatiilor moliilor miniere. De exemplu, populatia moliei Phyllonorycter blancardella poate fi tinuta sub control chiar de catre viespi parazitoide:
- Pholetesor circumscriptus (Nees,1834) – Fig. 6;
- Holcothorax testaceipes (Ratzeburg, 1848);
- Sympiesis sericeicornis (Nees,1834) – Fig. 7;
- Tetrastichus amethystinus (Ratzeburg, 1848)
- Tetrastichus ecus (Ratzeburg, 1848).
Folosirea rationala a produselor de protectia a plantelor poate contribui la imbunatatirea echilibrului ecologic, adesea fara riscuri deosebite pentru culturi. Practic, sistemul de combatere integrata a moliilor miniere consta in imbinarea rationala si armonioasa a metodelor chimice si biologice.
Drd. Chiriloaie-Palade Andrei