O noua descoperire a oamenilor de stiinta: un virus care, in functie de vreme, isi poate proteja gazda!

Publicat de

Oamenii de stiinta au descoperit ca un virus care afecteaza plantele din familia verzei, precum broccoli si conopida, poate fi benefic pentru gazdele sale in perioade de criza.

Cercetatorii au descoperit ca, in perioadele de seceta, virusul mozaicului napului se poate transforma dintr-un obstacol intr-un beneficiu, ajutand planta sa piarda mai putina apa.

In cadrul studiului s-a observat ca atunci cand o specie de buruiana salbatica a fost infectata cu o anumita tulpina a virusului, planta a avut cu 25% mai multe sanse sa supravietuiasca stresului de apa ulterior.

Si totul pare sa depinda de vreme…

In conditii normale, virusul se comporta ca un agent patogen, ucigand plantele. Cu toate acestea, plantele infectate care au fost supuse unor conditii de stres din cauza secetei au ramas in viata.

Pentru a afla cine este responsabil pentru aceste modificari, cercetatorii au infectat plante sanatoase cu mai multe tulpini ale virusului, care fie au evoluat in conditii asemanatoare secetei, fie au crescut in conditii normale de precipitatii. Unele plante au fost udate in mod normal, in timp ce altele au fost supuse unui deficit de apa.

In cazul plantelor care au crescut in conditii normale, virusul a continuat sa provoace boli.

Descoperirile sugereaza ca virusurile, in conditii de seceta, cauzeaza modificari in transcrierea genelor gazdei lor, pentru a o ajuta sa supravietuiasca. Mai exact, cercetatorii au descoperit ca plantele infectate au prezentat modificari care influenteaza utilizarea apei de catre acestea.

In conditiile climatice actuale, in care seceta este din ce in ce mai frecventa si mai intensa, astfel de descoperiri ar putea fi salvatoare.

Cercetarile anterioare au aratat ca unele virusuri pot provoca boli la plantele de cultura, dar nu par sa aiba acelasi impact si asupra plantelor salbatice.

In 2008, cercetatorii au observat mai multe virusuri de tip mozaic care pareau sa imbunatateasca toleranta plantelor la stresul climatic, sporind antioxidantii si protectia apei.

In 2013, un alt studiu a aratat ca seceta si caldura ar putea schimba simptomele atacului virusului mozaicului napului.

Autorii sustin ca studiul lor este primul care arata ca anumite conditii de mediu pot influenta direct relatia dintre un virus si gazda acestuia, evoluand de la patologie la mutualism intr-un singur ciclu de viata.

Studiul sugereaza ca unele plante isi pot ajusta metabolismul cand se confrunta cu o amenintare non-biologica, inducand schimbari care pot, la randul lor, influenta rezultatul unei infectii virale. Virusurile care evolueaza in plante in aceste conditii asemanatoare secetei au invatat “sa nu-si loveasca gazda”.

Mecanismul utilizat de virusuri pentru a induce plantelor toleranta la seceta nu este universal si probabil difera de la o specie la alta, insa daca putem afla cum sa transformam acesti agenti patogeni in parteneri, acestia ne-ar putea ajuta sa ne pregatim culturile pentru schimbarile climatice din viitor.

Sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-discover-a-virus-that-harms-or-protects-plants-depending-on-the-weather?fbclid=IwAR2wW0WETL8xU7RiNejtK-_04dMK1ystEAN-gF26N96Hij7zD8SflEnQUpE

S-ar putea să te intereseze

Hot News