Indexul Global al Securitatii Alimentare a fost actualizat
Raportul regional european dezvaluie liderul regiunii in materie de accesibilitate alimentara
In 2020, Romania detine pozitia 22 in Indexul Global al Securitatii Alimentare (GFSI) elaborat de EIU[i] (Divizia de Cercetare si Analiza a Grupului The Economist) si sponsorizat de Corteva Agriscience
EIU a publicat cel de-al noualea Index Global de Securitate Alimentara (GFSI), sponsorizat de Corteva Agriscience. GFSI 2020 are in vedere securitatea alimentara in contextul inegalitatii economice si a veniturilor, a inegalitatii de sex si a inegalitatii resurselor naturale si de mediu. Indexul atrage atentia asupra decalajului sistemic si asupra modului in care COVID-19 a accentuat impactul asupra sistemelor alimentare. Concluzia acestei analize este ca securitatea globala alimentara a scazut pentru al doilea an consecutiv. (https://foodsecurityindex.eiu.com/)
„Indexul dezvaluie provocarile grave privind securitatea alimentara si evidentiaza oportunitatile pentru un sistem global alimentar mai puternic – iar agricultura se afla in centrul acestuia„, a declarat Jim Collins, Directorul General Executiv al Corteva Agriscience. „Corteva Agriscience sponsorizeaza GFSI pentru a facilita discutiile cu privire la perspectivele si solutiile privind abordarea insecuritatii alimentare globale. Suntem mandri sa fim una dintre vocile principale in acest efort comun de a construi o lume mai sigura din punct de vedere al securitatii alimentare.”
In acest an, GFSI a analizat factorii determinanti ai securitatii alimentare, precum accesibilitatea preturilor, disponibilitatea produselor, calitatea si siguranta acestora, sau resursele naturale si rezilienta regiunii. Conform raportului EIU, Europa ocupa a doua pozitie din clasamentul general global si si-a asigurat locul de lider global in ceea ce privste accesibilitatea pretului alimentelor. Cu exceptia Ucrainei, toate tarile Europene au programe solide de tip plasa de siguranta alimentara, care, insa, au fost supuse unei presiuni semnificative de criza COVID-19. Romania a obtinut 100 de puncte pentru programele de siguranta alimentara, ocupand si un loc fruntas atat in ceea ce priveste accesul la piata, cat si serviciile financiare pentru agricultura. In 2020, din cauza lipsei de lucratori migranti sezonieri generata de pandemie, a fost afectata furnizarea generala de alimente din regiune, prin reducerea disponibilitatii inputurilor. In Uniunea Europeana, furnizarea de alimente a fost amenintata de COVID-19 si prin prisma comportamentului consumatorului, cum a dus la cumparari in exces, din cauza panicii lipsei alimentelor esentiale. Pentru aceasta perioada, raportul a evaluat Romania ca fiiind una dintre tarile fruntase in ceea ce priveste furnizarea de alimente.
Conform raportului EIU, indexul arata faptul ca volatilitatea productiei agricole din Europa este peste media globala. Aceasta instabilitate afecteaza predictibilitatea si, in consecinta, planificarea unei furnizari consistente de alimente. Serbia, Slovacia si Norvegia sunt printre tarile care se confrunta cu o volatilitate ridicata a productiei agricole. Cu toate acestea, Europa, ca regiune, poate fi capabila sa compenseze deficientele mentionate mai sus prin imbunatatirea infrastructurii si a cunostintelor tehnice pentru a genera o eficienta mai ridicata. De aceea, pentru a compensa aceasta volatilitate si a atenua riscurile, deschiderea spre inovare ramane un punct esential si Europa trebuie sa se angajeze sustinut in introducerea masurilor de adaptare si a ideilor inovative de management agricol.
„In acesta perioada marcata de criza COVID-19 si de schimbari climatice, GFSI (Indicele de Securitate Alimentara Globala al EIU) din acest an atrage atentia asupra provocarilor pentru siguranta alimentara„, a declarat Igor Teslenko, Presedinte pe Europa al Corteva Agriscience, „Ne simtim incurajati de statutul de lider global al Europei in ceea ce priveste accesibilitatea alimentelor, dar luam in calcul si volatilitatea productiei agricole. Pentru o mai buna rezistenta in fata crizei lanturilor si sistemelor de furnizare a hranei, ne bazam pe aceste date pentru a identifica vulnerabilitatile si a asigura o oferta consistenta de alimente si resurse pe piata.”
Calitatea si siguranta masoara varietatea si calitatea nutritionala a dietelor medii, precum si siguranta alimentara. Indexul a aratat ca dieta oamenilor din Romania intruneste toate standardele nutritionale.
„La nivel mondial si local, preocuparea principala a companiei Corteva Agriscience este securitatea alimentara. Fiecare dintre noi trebuie sa se implice mai activ in relatia cu organismele de reglementare, cu ONG-urile care vor avea un cuvant de spus in transformarea viitorului si creionarea politicilor privind schimbarile climatice. Sa nu actionezi nu este o optiune„, a declarat Jean Ionescu, Director General al Corteva Agriscience Romania si Republica Moldova. „Aceasta, pentru ca aproape fiecare sector de afaceri va fi influentat, fie ca vorbim despre companiile care fac eforturi sa reduca emisiile de carbon, fie ca vorbim despre firmele care comercializeaza produse si servicii. Vestea buna este ca avem puterea mentala si imaginatia necesara pentru a crea o noua lume, semnificativ mai avansata in domeniul agricol. De asemenea, trebuie sa aratam societatii ca fermierii si oamenii de stiinta lucreaza neobosit pentru a asigura un lant de aprovizionare cu alimente la preturi accesibile, acum intr-o perioada de criza, dar si pentru generatiile urmatoare. Cu totii avem un rol important in acest sens, iar, in Romania, la fel ca si in trecut, vom fi in continuare implicati activ in a sprijini atat fermierii, cat si consumatorii.”
Pentru prima oara, in acest an GFSI a inclus „Resursele Naturale si Rezilienta” ca a patra principala dimensiune analizata. Acest lucru a marcat o schimbare semnificativa de metodologie, dezvaluind rezistenta sistemelor alimentare in fata schimbarilor climatice. Subindicatorii acestei categorii includ dependenta fata de importul de alimente, riscul unui management deficitar si previziunea cresterii populatiei.
Conform raportului regional al EIU, in ciuda faptului ca regiunea este expusa la seceta si inundatii, indexul a aratat ca tarile din Europa depasesc toate celelalte regiuni analizate in raport. In zonele supuse secetei si inundatiilor managementul apei devine un factor important cu impact decisiv asupra calitatii si cantitatii productiei agricole; din pacate, in Romania managementul apei se face intr-o maniera deficitara. Raportul releva ca Europa este lider global in stimularea angajarii in politici legate de adaptarea la schimbarile climatice.
Pentru a afla mai multe detalii, accesati: foodsecurityindex.eiu.com/Resources
Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie globala, pur-agricultura, tranzactionata pe bursa, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat si divers de seminte, solutii pentru protectia culturilor si solutii digitale axate pe maximizarea productivitatii si cresterea randamentului si profitabilitatii. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, care pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Corteva Agriscience™ a devenit o companie independenta listata la bursa pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricola a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro
Urmariti Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube
TM ® SM Marci comerciale ale Corteva Agriscience si ale afiliatilor acestora sau ale detinatorilor lor respectivi
[i] EIU este divizia de cercetare si analiza a Grupului Economist (The Economist Group) si o companie sora a reputatului saptamanal britanic „The Economist”.
Contact
József Máté
Head of Communications, Europe, Corteva Agriscience
+41 79 597 2709