P0725 – hibridul fermierilor campioni la porumb siloz

Publicat de

Corteva Agriscience are una dintre cele mai variate oferte in ceea ce priveste cultura porumbului. Fermierii care cultiva hibrizii Pioneer® au in fiecare an rezultate foarte bune, iar cei care au semanat porumb pentru siloz in 2020 au obtinut productii record. Hibridul care i-a multumit pe fermierii din Transilvania, dar si din Moldova, si care le-a oferit statutul de fermieri campioni, a fost P0725.

In Romania, suprafata cultivata cu porumb pentru siloz este in jur de 80.000 ha, iar conform traditiei populare, hibrizii pentru aceasta cultura trebuie sa fie cu talie inalta, cu fibra, foarte multa proteina, insa, surpriza, porumbul nu este o planta proteica. Porumbul trebuie sa ofere energie animalelor pentru a face productie de lapte, de carne, datorita amidonului pe care il contine. Noi asta urmarim, un stiulete mare, bine dezvoltat, cu foarte multe boabe, pentru ca acolo se gaseste amidonul de care au nevoie animalele pentru a-si duce productia la maxim. Un astfel de hibrid este P0725 din gama Optimum® AQUAmax®, care are un potential foarte mare de productie. Planta este inalta, cu o insertie inalta a stiuletelui, deci tocmai aspectele pe care le urmarim la un hibrid pentru siloz. Noi am pornit un program in acest an prin care ne-am dorit sa fim alaturi de fermieri de la insamantat, pana la insilozat, sa aducem impreuna cele mai bune tehnologii si cunostinte, astfel incat sa creasca productia de carne si de lapte a animalelor pe care le detin fermierii”, a declarat Mihai Valentin – Category Marketing Manager Porumb si Soia.

Levente Janosi

Cel mai bun rezultat la porumb siloz l-a obtinut fermierul Levente Janosi din judetul Harghita, respectiv 86 t/ha. Acesta a semanat porumbul dupa cultura de grau, pe un teren care a  fost fertilizat in toamna cu gunoi de grajd – 60 t/ha, iar la semanat a adaugat 400 kg/ha de azot. Cultura a primit doua erbicide.

Laurentiu si Eugen Fratila

Rezultate foarte bune cu acest hibrid au fost obtinute si in localitatea Seica Mare din judetul Sibiu, acolo unde fratii Laurentiu si Eugen Fratila au obtinut 82 t/ha. “Lucram in familie in jur de 100 ha, iar porumb siloz am semanat 4 ha, dupa cultura de orz. Terenul a fost arat, apoi pregatit cu freza si la semanat, in prima parte a lunii aprilie, am administrat 200 kg/ha de ingrasamant complex 20.20.0 si am mai fertilizat cu 250 kg/ha de azotat de amoniu, atunci cand am putut intra ultima oara in cultura, adica in luna mai. Am erbicidat o singura data si doar atat, nimic altceva pana la inceputul lunii septembrie, atunci cand am recoltat”, a precizat Laurentiu Fratila. Acesta a mai adaugat faptul ca in urmatoarea campanie va mari suprafata pe care o va semana cu porumb, va alege acelasi hibrid Pioneer® pentru porumb siloz, dar sigur va incerca si hibrizi noi, pentru ca are incredere in genetica Corteva Agriscience si, de cand face agricultura, alege doar hibrizi Pioneer®.

Serban Craciun

Un alt fermier campion la porumb siloz este domnul Serban Craciun din localitatea Sanpetru de Campie, judetul Mures, care a obtinut 81 t/ha. “Lucram 350 ha, porumb am avut in acest an pe 20 ha, semanat dupa grau. Am scarificat pe 8 ha, restul terenului a fost arat si pe o singura parcela am administrat gunoi de grajd. In primavara, chiar in mustul zapezii, am pregatit terenul cu grapa, am semanat in perioada 15-25 aprilie, atunci cand am administrat si ingrasamant 27:13.5:0 – 440 kg/ha substanta comerciala. Samanta a fost tratata cu un insecticid, iar dupa 3 zile de la semanat am erbicidat si aceasta a fost toata tehnologia. Am recoltat incepand cu 25 august si pot spune ca am fost multumit si de productie si de echipa, iar anul viitor voi semana 150 ha cu porumb, si cu siguranta voi alege acelasi hibrid pentru siloz, iar pentru intreaga suprafata doar hibrizi Pioneer®”, a precizat agricultorul.

Dan Manciuc

In judetul Suceava, fermier campion campion a devenit domnul Dan Manciuc din localitatea Vascauti, care a obtinut o productie de 80 t/ha. “Lucrez aproximativ 100 ha si am o ferma de vaci. Anul acesta am avut 22 ha cu porumb, iar culturile premergatoare au fost floarea-soarelui si grau. Pe solele unde am avut grau am arat in toamna, pe celelalte am intrat cu un disc greu, iar in primavara terenul a fost pregatit cu discul. Am semanat in perioada  25 aprilie – 10 mai. In toamna am administrat gunoi de grajd, iar la semanat am aplicat 200 kg/ha de ingrasamant 20.20.0 si 200 kg/ha de nitrocalcar. In stadiul de 3-6 frunze am erbicidat, iar recoltatul a avut loc incepand cu 20 septembrie”, a punctat fermierul sucevean. Acesta a mai adaugat faptul ca anul viitor va semana cca. 30 ha cu porumb, a fost foarte multumit de productia obtinuta cu hibridul Pioneer®, insa nu stie daca va mai semana porumb siloz, pentru ca se gandeste sa renunte la ferma de vaci.

O alta productie foarte buna, 80 t/ha, a fost obtinuta cu acest hibrid in localitatea Cristuru Secuiesc, judetul Harghita, de fermierii Kiss Sandor si Kis Cs Csaba. Ambii au semanat porumbul dupa lucerna, au administrat 450 kg/ha de ingrasamant NPK si au erbicidat o singura data.

Kis Cs Csaba si Kiss Sandor

Fratii Ion si Nicolae Gherghin din Daia Romana, judetul Alba, au cultivat in acest an pentru prima oara in ferma hibrizi de porumb Pioneer® si sustin ca niciodata nu au obtinut productii precum cele obtinute in acest an. La porumb siloz au ales hibridul P0725 si au obtinut 78 t/ha. “Cu porumb siloz am semanat 20 ha, a fost monocultura. Terenul a fost scarificat si am aplicat in toamna gunoi de grajd, in jur de 40 t/ha. Dupa aceea, in primavara am pregatit terenul cu combinatorul si am semanat dupa data de 15 aprilie, atunci cand am si fertilizat cu ingrasamant complex 27:13.5:0 – 300 kg/ha. Am mai fertilizat si in vegetatie, in luna mai, cu 150 kg/ha de azot, am aplicat si doua erbicide, iar intr-o singura parcela am administrat si uree. Recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Noi nu am tocat tot, doar 16 ha, pentru ca am avut o productie foarte buna, cea mai buna din ferma. Anul viitor sigur vom alege acelasi hibrid pentru siloz, iar in total cred ca vom avea peste 100 ha”, a declarat Ion Gherghin.

Ion si Nicolae Gherghin
Utiu Grigore Daniel
Peter Tamas Nagy

Si domnul Peter Tamas Nagy a obtinut o productie de 78 t/ha cu acest hibrid, de altfel, dumnealui este an de an fermier campion la porumb cu hibrizi Pioneer®.

Utiu Grigore Daniel din localitatea Chetani, judetul Mures, a obtinut si el rezultate foarte bune la porumb siloz, adica 75 t/ha, bineinteles cu acelasi hibrid Pioneer®. Acesta lucreaza 220 ha, iar cu porumb a avut in acest 60 ha, pe care le-a semanat dupa grau si lucerna. “Terenul a fost arat, unele parcele au fost scarificate, apoi terenul a fost prelucrat cu combinatorul, iar in toamna am aplicat si ingrasamant natural, aproximativ 25 t/ha. In primavara am administrat ingrasamant NPK 20.20.0 – 300 kg/ha, iar in stadiul de 8-10 frunze am administrat uree – 200 kg/ha. Am administrat un erbicid si unde a fost nevoie, am intervenit cu cel de al doilea, iar recoltatul a avut loc in 27 august. Pot spune ca anul acesta am fost multumit de productie, un fermier campion cu adevarat, si trebuie sa spun ca aleg hibrizii Pioneer® de 15 ani”, a precizat domnul Utiu.

In cadrul societatii Lacto Agrar din Vaidei, domnul inginer Dacian Clonta a obtinut o productie de 70 t/ha. “Noi lucram 1500 ha, dintre care 700 au fost semanate cu porumb dupa culturi de triticale. Terenul a fost scarificat in toamna, in primavara a fost pregatit cu combinatorul, dupa care am semanat in a doua parte a lunii aprilie si am incorporat ingrasamant 20.20.0 – 150 kg/ha. Cultura a primit doua erbicide, unul in stadiul de 2 frunze, cel de al doilea in stadiul de 4-6 frunze si doar atat. Recoltatul l-am inceput in data de 26 august si am terminat in 20 septembrie. La primavara cred ca vom semana 700-800 ha cu porumb, sigur vom alege si acest hibrid pentru ca am avut o productie record. Pentru Transilvania a fost un an foarte bun si trebuie sa spun ca acest hibrid nu mi-a oferit doar mie productie mare, cunosc si alti fermieri din judetele Alba si Hunedoara care au avut rezultate foarte bune”, a declarat fermierul campion.

Lacto Agrar

Persoana de contact cu mass-media

Maria Cirja

Marketing Manager Romania& Rep. Moldova

Tel: +40 746 228 902, email: maria.cirja@corteva.com

 

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!