Practicile de gestionare a solului influenteaza stocarea carbonului?

Publicat de

Stoparea eroziunii solului devine o necesitate urgenta. Numai in Europa, practicile defectuoase de gestionare a terenurilor determina ca aproximativ 970 de milioane de tone de sol sa se piarda prin eroziune in fiecare an. Pentru a dezvolta strategii eficiente pentru refacerea solurilor degradate, trebuie sa intelegem legaturile dintre structura solului, cantitatile de organisme din sol si modul in care acestea descompun materia organica.

Noi perspective asupra relatiei dintre biodiversitatea solului si functionarea acestuia au fost oferite in cadrul proiectului AGG-REST-WEB. Echipa de cercetatori a reusit sa demonstreze ca interactiunile consumator – hrana din sol au un impact profund asupra proprietatilor fizice ale solului care, la randul lor, determina accesul la alimente.

Reteaua trofica a solului este reteaua de lanturi alimentare care face legaturile intre organismele care traiesc in sol. Pentru a examina modul in care acestea au impact asupra structurii solului, echipa a efectuat doua experimente in care au studiat diferite tipuri de interactiuni trofice. „Am aratat ca interactiunile trofice sunt importante pentru agregarea solului, sugerand ca stimularea recolonizarii solurilor degradate de comunitati diverse din diferite parti ale retelei alimentare ar putea ajuta la refacerea habitatelor solului.”

In timp ce lucrarile se concetrau initial pe acest aspect, cercetatorii au descoperit ca relatia dintre reteaua trofica si structura solului ar putea fi o strada cu doua sensuri. Se pare ca structura fizica a solului poate determina modul in care organismele pot simti si accesa hrana.

Continuarea investigatiilor acestor aspecte ar putea contribui, de asemenea, la lupta impotriva schimbarilor climatice. „Solul este un vast rezervor de carbon. Micile modificari ale continutului de carbon din sol pot avea efecte mari asupra climatului global.”

Cantitatea de carbon stocata nu este intotdeauna proportionala cu materia organica din sol. Desi nu au inteles pe deplin inca mecanismele de stocare, cercetatorii considera ca discrepanta ar putea fi legata de rolul structurii solului in blocarea accesului consumatorilor la resturile vegetale si animale. Analizand aceste tipare, acestia ar putea preciza mai clar modul in care schimbarile in practicile de gestionare a solului influenteaza stocarea carbonului.

sursa: https://cordis.europa.eu/article/id/429359-what-the-food-web-can-teach-us-about-soils

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!