Sa nu subestimam plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys)

Publicat de
Plosnita marmorata asiatica, adult (partea dorsala)

In ultimii ani, inainte de sosirea iernii, bucurestenii, dar nu numai, s-au trezit cu o invazie de plosnite in casele lor. Pe toate retelele de socializare putem vedea comentarii in legatura cu plosnitele urat mirositore, toti intreband cum pot sa scape de ele. In ultimul timp si mass-media a preluat aceste stiri, dar, din necunostinta de cauza, se pot strecura mici (de fapt mari) erori! In multe cazuri se fac confuzii intre plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys) si plosnitele graului (Eurygaster spp.). Exista diferente clare de colorit intre cele doua specii, dar si de habitat. Plosnitele cerealelor se retrag pentru diapauza estivala si apoi pentru iernare in padurile de stejar, fie la sfarsitul lunii iulie, fie in primele doua decade ale lunii august, in timp ce plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys) se retrage spre iernare in adaposturile sau constructiile facute de oameni (inclusiv casele locuite), de obicei in a doua parte a lui octombrie sau pe tot parcursul lunii noiembrie, in functie de evolutia conditiilor meteorologice si mai ales a temperaturilor.

Plosnita marmorata asiatica, adult (partea ventrala)

Prin urmare, daca ne trezim in casa cu aceste plosnite, in niciun caz nu sunt cele ale cerealelor (Eurygaster spp.), asa cum au tendinta sa afirme, in mod eronat, mai multi oameni, mai ales pe retelele de socializare (uneori aceste stiri eronate sunt preluate si de catre mass-media).

Asadar, plosnitele marmorate asiatice au obiceiul sa ierneze in constructiile facute de catre oameni, acesta fiind motivul pentru care locuitorii din zonele unde populatiile acestei specii are densitati ridicate, s-au trezit cu multi „musafiri nepoftiti” in case, inainte de sosirea sezonului rece.

In ultimii ani, plosnita marmorata asiatica este din ce in ce mai prezenta in capitala, dar si in alte zone ale tarii, impresia generala fiind ca „efectivele” acestei insecte ar creste de la un an la altul.

Plosnita marmorata asiatica, adult ascunzandu-se in cladire, la venirea frigului

Dar de unde au venit aceste plosnite „sacaitoare”?

Ce stim despre ele? Aceasta specie este originara din Asia (China, Japonia, Coreea si Taiwan), in prezent ocupand noi areale importante in SUA, Europa (incluziv Romania), Australia sau Noua Zeelanda. In literatura de specialitate se mentioneaza faptul ca plosnita marmorata asiatica a fost prima oara semnalata in SUA, in anul 2001, dar, cel mai probabil, aceasta specie invaziva era prezenta inca din anul 1996. In prezent, in SUA, plosnita marmorata asiatica se gaseste in 42 de state, dar si in Canada, in doua provincii. Atat in SUA, cat si in Canada, s-au efectuat multe cercetari privind combaterea chimica si biologica a plosnitei marmorate asiatice, dar rezultatele obtinute sunt limitate, insectele ocupand noi areale in fiecare an. Halyomorpha halys este prezenta in Europa, unde a fost pentru prima oara semnalata in anul 2004, in Elvetia, la Zurich, desi insectele au fost vazute inca de la inceputul anilor 2000.

Ponta plosnitei marmorate asiatice

De atunci, plosnitele invazive s-au raspandit aproape pe tot continentul, fiind semnalate in anul 2011 in Grecia, in anul 2013 in Franta si nordul Italiei, in anul 2014 in Ungaria, in anul 2015 in Romania (semnalata de Laura Macavei si colab.) si Serbia, in anul 2016 in Spania si Rusia, in anul 2017 in Ungaria si Slovacia, in anul 2018 in Austria si Slovenia.

Intrebarea care se pune este daca se pot face confuzii intre plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys) si specii native de plosnite, care sunt asemanatoare ca forma si colorit cu aceasta, cum ar fi plosnita frutificatiilor (Dolycoris baccarum), foarte raspandita la noi in tara sau plosnita cenusie (Rhaphigaster nebulosa).

Ei bine, cel mai simplu mod pentru a vedea aceste deosebiri este analiza antenelor. La Halyomorpha halys antenele sunt maro si prezinta doua pete galbene. Practic, acesta este unul din principalele criterii prin care puteti deosebi aceasta specie invaziva de cele native, asemanatoare cu aceasta.

Ponta plosnitei marmorate, dupa eclozarea larvelor

Exista si deosebiri in ceea ce priveste forma capului, uniformitatea coloritului de pe partea dorsala sau prezenta zonelor inchise la culoare de pe abdomen, dar aceste caracteristici se vad in urma analizei la binocular, de catre un ochi avizat al unui entomolog.

Important de retinut este ca la plosnita marmorata asiatica avem doua pete galbene pe antene. Daca ne uitam la o plosnita castanie si vedem ca sunt mai mult de doua pete deschise la culoare, pe antene, atunci clar nu este Halyomorpha halys.

Mare atentie la ce scrie prin presa locala sau presa centrala despre plosnitele invazive. In necunostinta de cauza sau pur si simplu in cautare de senzational, reporterii pot crea confuzii in randul cititorilor. In urma cu cativa ani, intr-un ziar cunoscut, a aparut un articol referitor la un student muscat de o plosnita (https://www.libertatea.ro/stiri/student-muscat-de-plosnite-in-camera-de-camin-de-la-leu-2013565), numai ca daca ne uitam la poza atasata articolului, ce vedem? Plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys).

Larve de plosnite marmorate asiatice, stadiul I

Cel mai probabil, reporterul a vazut o plosnita pe zidurile facultatii, a pozat-o si a atasat-o articolului. Fiind in necunostinta de cauza si probabil presat de timp, pentru ca articolul sa ajunga cat mai repede la tipar, reporterul a tras o concluzie eronata, conform careia ceea ce a pozat el ar fi „atacatorul studentului”. Realitatea este ca plosnita marmorata asiatica NU inteapa oamenii! Este o plosnita fitofaga, prin urmare se hraneste cu diferite specii de plante (frunte, legume, soia, porumb, etc). Deci sa nu facem confuzii intre o specie de plosnita fitofaga si una hematofaga.

Ar fi bine ca ziaristii sa mai ceara parerea unui entomolog inainte sa publice asemenea articole sau, pur si simplu, sa consulte Google Images, sa vada daca ce au pozat corespunde cu subiectul articolului. Numai ca si din acest tip de articole (eronate) putem trage o anumita concluzie. Si anume ca plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys) s-a inmultit foarte mult, fiind intalnita peste tot in Bucuresti. De asemenea, aceasta specie invaziva este prezenta din ce in ce mai mult in relatarile oamenilor de pe retelele de socializare sau pe diferite forumuri.

Daune produse in urma atacului plosnitelor marmorate la mar

Numai ca majoritatea oamenilor, nestiind despre ce este vorba, fac confuzii, fie zic ca este plosnita graului, fie se intreaba daca cumva este o plosnita care inteapa oamenii.

Daca speciile native de plosnite vegetale, cum ar fi plosnita frutificatiilor (Dolycoris baccarum) sau plosnita cenusie (Rhaphigaster nebulosa), au o multime de dusmani naturali (parazitii oofagi sau diversi pradatori), ei bine, in urma cercetarilor efectuate in Europa, s-a ajuns la concluzia ingrijoratoare ca entomofauna utila locala ataca plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys) intr-o proportie foarte scazuta, practic aceasta specie invaziva nu are dusmani naturali in noile areale in care si-a facut aparitia (Tim Haye, CABI, Elvetia). La aceasta concluzie au ajuns si cercetatorii din SUA.

 

 

Avand in vedere prolificitatea ridicata a femelelor, faptul ca nu exista dusmani naturali in arealele nou invadate ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma destul de mare. Alta problema cu aceasta specie invaziva: plosnita marmorata asiatica este polifaga, fiind semnalata la peste 100 de specii de plante gazde, atat cele lemnoase, cat si cele erbacee (spontane sau cultivate). In Europa s-au raportat 51 de specii de plante gazda ale acestei plosnite invazive, inclusiv cele de plante exotice, recent introduse pe batranul continent (goji, aronia, etc). In zonele native din Asia rareori se produc invazii ale plosnitelor marmorate (H. halys) in livezi sau culturile de soia. Dar in arealele nou invadate din SUA s-au inregistrat pagube ridicate in livezile de meri si peri din jumatatea estica a tarii, dar si la culturile de legume, cum ar fi tomatele sau ardeii, insa in acest din urma caz, pagubele au aparut in a doua parte a anului. Desi insectele pot ataca si culturile agricole, cum ar fi porumbul sau soia, cu toate acestea, in SUA, fructele se afla printre preferintele sale. In Europa, cele mai mari pagube s-au inregistrat in nordul Italiei, in regiunile Emilia-Romagna, Modena si Bologna, unele dintre cele mai mari producatoare de mere din aceasta tara, dar si din UE. Daca in SUA au fost, cel putin pana acum, probleme mai mici la culturile de camp, cu toate acestea in ultimii ani, italienii au raportat atacuri ale plosnitelor marmorate asiatice si la culturile de soia sau porumb, in special in valea fluviului Po (nordul Italiei). In tara noastra, in zona Bucurestiului, plosnitele marmorate asiatice au produs pagube in gradinile oamenilor, la mure, zmeura, coacaz, meri, peri, piersici, caisi sau la cei care au plante de goji. De asemenea, au produs pagube la vita de vie din curtile oamenilor.

In concluzie, plosnita marmorata asiatica (Halyomorpha halys) este un o specie invaziva, cu potential ridicat de a produce daune legumelor, fructelor, dar si plantelor de cultura (porumb, soia) in urmatorii ani, avand in vedere prolificitatea ridicata a femelelor, absenta unor dusmani naturali in arealele nou invadate, dar, cel mai probabil, factorul cheie al acestei specii este adaptabilitatea foarte ridicata a insectelor la diverse medii, inclusiv coexistenta cu oamenii.

Dr. ing. Georgescu Emil

INCDA Fundulea

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!