COMUNICAT DE PRESA
In luna septembrie, compania FMC Agro Romania a incheiat cu succes un nou sezon de monitorizare a celor doi daunatori deosebit de periculosi din culturile de porumb: Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera prin aplicatia ARC™ farm intelligence. Prin intermediul celor peste 500 de capcane feromonale (cu feromoni si atractanti alimentari) clasice si automate, amplasate in 120 de puncte de monitorizare de pe intreg teritoriul tarii, FMC a colectat informatii valoroase despre activitatea celor doi daunatori, pe care le-au transmis mai apoi fermierilor cultivatori de porumb din Romania.
Informatiile colectate au fost comunicate sub forma de MESAJE de atentionare privind zborul intens al daunatorilor, precum si BULETINE de avertizare pentru verificarea culturilor si efectuarea tratamentului cu insecticid acolo unde situatia din camp impunea acest lucru.
Programul de monitorizare a daunatorilor s-a desfasurat in perioada 01 iunie – 15 septembrie 2021 si a reprezentat un ajutor real pentru fermieri si distribuitori, acestia luand decizii inteligente pentru gestionarea daunatorilor la cultura de porumb.
Compania FMC a avut si sustinerea cercetatorilor in entomologie de la renumitele institute de Cercetare si Dezvoltare in Agricultura in acest program de prognoza si avertizare a daunatorilor, valorile rezultate din citirea capcanelor fiind validate de catre specialistii companiei FMC in colaborare cu INCDA Fundulea, prin CS3 Dr. ing. Georgescu Emil pentru partea de est a tarii si SCDA Lovrin, prin sef lucrari Dr. Ing. Cotuna Otilia pentru partea de vest a tarii.
„S-a constatat aparitia mult mai timpurie a adultilor primei generatii, atat in cazul sfredelitorului porumbului cat si in cazul omizii fructificatiilor, posibila explicatie pentru acest fapt consta in temperaturile mult mai ridicate inregistrate la sfarsitul primaverii, tendinta observata din ce in ce mai des si in anii precedenti. Tot ca o consecinta a cresterii temperaturilor s-a constatat prelungirea zborului adultilor omizii fructificatiilor (Helicoverpa armigera) inclusiv in prima decada a lunii octombrie (in cazul capcanelor amplasate la INCDA Fundulea)”, a declarat dl. Emil Georgescu, cel care s-a ocupat de monitorizarea zonei de sud-est a tarii.
Pentru zona de sud si vest a tarii, dna. Otilia Cotuna a concluzionat, in urma studiilor efectuate pe teren, urmatoarele: „Incidenta si virulenta atacului la stiuleti sunt mai ridicate in acest an comparativ cu anul trecut si este posibil sa constatam probleme cu privire la calitatea productiei de porumb in anumite zone. Neefectuarea tratamentelor pentru combaterea daunatorilor a dus in acest an la importante pagube in productie in zona de vest a Romaniei. […] Avand in vedere rezultatele foarte bune obtinute in acest an la capcanele feromonale (maximul de zbor al insectelor a coincis cu aparitia primelor larve in camp), consider ca sistemul de monitorizare din cadrul proiectului ARC™ farm intelligence a fost un real succes, contribuind la gestionarea tratamentelor fitosanitare din cultura de porumb pentru combaterea celor doi daunatori”.
Pentru studii complete privind biologia Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera, in punctele de monitorizare amplasate in cadrul INCDA Fundulea si SCDA Lovrin, monitorizarea celor 2 daunatori continua pana la finalul lunii octombrie.
Care este mecanismul din spatele aplicatiei ARC™ farm intelligence?
Cele 500 de capcane automate si clasice, amplasate pe teritoriul tarii sunt monitorizate de specialistii FMC si fermierii parteneri in program cu o frecventa de doua ori pe saptamana, apoi citirile capcanelor sunt comunicate cercetatorilor pentru validare finala.
Dupa validare, datele sunt introduse in aplicatia Arc™ farm intelligence, aceasta transformandu-le in grafice, care reprezinta curbele de zbor ale daunatorilor. La atingerea zborului maxim al daunatorilor, sunt emise mesaje sub forma de buletine de avertizare tuturor utilizatorilor activi din aplicatie.
Ce avantaje au fermierii daca folosesc aplicatia ARC™ farm intelligence?
- Accesibilitate – aplicatia este disponibila gratuit atat pentru fermieri, consilieri tehnici, cat si pentru distribuitori, de pe dispozitivele iOS si Android, prin crearea unui cont de utilizator
- Harta interactiva cu capcanele din zona geografica selectata (sumar al presiunii de atac, lista capcanelor amplasate si presiunea de atac in fiecare zona)
- Date fiabile disponibile in timp real, legate de presiunea de atac a daunatorilor, grafice calitative cu evolutia capturilor, poze cu daunatorii capturati
- ALERTE SI AVERTIZARI primite direct pe telefon pentru efectuarea tratamentului cu insecticide
- Recomandari pentru combaterea daunatorilor monitorizati
- Comunicare in timp real cu specialistii FMC, pentru informatii suplimentare.
Despre compania FMC
FMC Corporation este o companie de cercetare in agricultura, oferind fermierilor din intreaga lume solutii si produse inovatoare de protectia si nutritia plantelor, pentru a-i ajuta sa produca hrana pentru o populatie in continua crestere, adaptandu-se totodata la mediul inconjurator in plina schimbare.
Solutiile inovatoare FMC pentru protectia culturilor – inclusiv cele biologice, produse pentru nutritia plantelor, solutii pentru agricultura digitala si de precizie – ii ajuta pe fermieri, consultanti si profesionisti in protectia plantelor, sa treaca cu brio peste cele mai grele provocari, protejand in acelasi timp mediul inconjurator. Cu aproximativ 6400 de angajati in mai mult de 100 de facilitati in toata lumea, FMC isi ia angajamentul sa descopere noi substante active pentru noi formulari de produse erbicide, insecticide si fungicide si sa devina un pionier in tehnologii semnificativ mai prietenoase cu planeta. Viziteaza site-ul fmcagro.ro pentru a afla mai multe si urmareste-ne pe Facebook®
Date de contact:
Catalin Viziru
Telefon: 0742202088