SCAPA de ambalaje!

Publicat de

SCAPA – Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM este un mecanism de colectare, transport si valorificare a deseurilor de ambalaje din plastic, metal si hartie provenite de la produsele de protectia plantelor (PPP) importate sau produse in Romania de catre companiile care sustin sistemul. Incepand cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor din Plastic / Metal / Hartie provenite de la PPP se desfasoara la nivel national sub sloganul „SCAPA de ambalaje!”.

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atat pentru fermieri cat si pentru distribuitorii produselor, cu respectarea stricta a Conditiilor de preluare ale sistemului. Implementarea SCAPA este organizata si sustinuta financiar in mod integral de catre companiile membre AIPROM si companiile participante la sistem. Preluarea ambalajelor este realizata prin intermediul operatorului Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspectie, transport si valorificare a ambalajelor, cu participarea importanta a companiilor distribuitoare selectate in calitate de Centre de Colectare.

SCAPA raspunde in cel mai eficient mod cerintelor fermierilor care isi propun sa aplice bunele practici agricole si sa respecte reglementarile de protectie a mediului, si ajuta comerciantii sa-si respecte obligatiile legale.

Verifica programul de colectare SCAPA pentru judetul tau! 

TRIPLA CLATIRE

Tripla clatire este procedura prin care se decontamineaza ambalajele reducandu-se pericolul pentru sanatate si mediu. Prin urmare, dupa folosirea completa a produsului, containerele goale trebuie clatite astfel:

  • Goliti complet continutul recipientului in rezervorul echipamentului de stropit.
  • Umpleti ambalajul cu apa la ¼ din volumul sau.
  • Puneti capacul si agitati viguros timp de cateva secunde.
  • Goliti apa de clatire in rezervorul echipamentului de stropit.
  • Repetati de inca 2 ori pasii II si IV; faceti recipientul inutilizabil, de preferat fara a-i deteriora eticheta, separati capacul de ambalaj si puneti-l in sacii special destinati colectarii ambalajelor.

Clatirea ambalajelor aduce dupa sine urmatoarele beneficii:

  • Economice: un ambalaj care nu a fost clatit mai poate contine pana la 5% produs.
  • De eficienta: prin clatirea ambalajelor intreaga cantitate de produs este folosita, deci concentratia corecta pentru tratarea culturii, marindu-se astfel eficienta tratamentului.
  • De siguranta: un ambalaj bine clatit nu va contine redizuuri, evitandu-se astfel riscuri de intoxicatie si alte accidente.
  • De mediu: un ambalaj care a fost clatit de 3 ori nu va contamina mediul inconjurator.

MODALITATI DE COLECTARE

Orice fermier sau distribuitor care utilizeaza / comercializeaza PPP ale membrilor SCAPA va putea preda gratuit, pe perioada campaniilor de colectare, la Centrele de Colectare SCAPA cantitatea de ambalaje de Plastic / Metal / Hartie pe care o detine, cu respectarea Conditiilor de Preluare.

Cele 2 campanii de colectare anuale se desfasoara in lunile mai-iunie, respectiv octombrie-noiembrie. Va invitam sa descarcati programul centrelor de colectare aici.

In afara perioadei de colectare Centrele de Colectare SCAPA sunt obligate sa preia doar ambalajele provenite de la clientii lor directi. Pentru orice cantitati mai mari de 30 mc se pot organiza transporturi directe, atat de la ferme cat si de la Centrele de Colectare , in baza unei solicitari telefonice la  0800 800 211 (apel telefonic gratuit) sau la adresa de e-mail scapa@ecorecrecycling.ro, dar numai dupa o inspectare in prealabil a conditiilor de colectare.

In plus,  SCAPA va implementa sistemul pilot “SCAPAmobil” – astfel, veti putea preda deseurile de ambalaje direct de acasa, catre camionul SCAPA, care va trece prin localitatea dumneavoastra in baza unui program prestabilit.

CONDITII DE PRELUARE

Ambalajele din plastic si metal vor trebui decontaminate prin procedura de tripla clatire, golite de continut, uscate, curate, separate de capace, iar ambalajele de hartie, saci sau cutii, trebuie sa fie curatate si compactate.

Pentru toate ambalajele preluate, responsabilii SCAPA vor emite documente justificative de preluare a deseurilor nepericuloase, acestea trebuind sa fie clasificate de catre generatori cu codul 15.01.01 pentru hartie si carton, 15.01.02 pentru plastic si 15.01.04 pentru metal, conform HG 856/2002.

Atentie!!! Nerespectarea Conditiilor de Preluare conduce la neacceptarea ambalajelor. Ambalajele preluate gratuit trebuie sa fie produse de companiile care sustin financiar SCAPA.

Pentru mai multe informatii privind gestiunea deseurilor provenite de la ambalajele de produse de protectia plantelor va rugam sa consultati International code of conduct on the distribution and use of pesticides, FAO.

Mai multe detalii, aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News