Din ciclul oamenii si insectele…

Publicat de

Insectele au aparut pe aceasta planeta cu aproximativ 400 de milioane de ani in urma, fiind unele dintre cele mai adaptate vietuitoare de pe Terra. In prezent, insectele se gasesc intr-o varietate foarte mare, de forme, culori, marimi, etc. De asemenea, ele se gasesc aproape in toate mediile care pot gazdui viata (acvatic, aerian, subteran, cavernicol, etc).

Cum sunt percepute insectele de catre oameni, mai ales acum, in epoca moderna? In general, majoritatea oamenilor percep insectele ca pe ceva respingator. Cunosc multi oameni care au adevarate fobii fata de aceste vietuitoare, fara sa fi avut vreodata probleme cu acestea. Am intalnit si oameni care mi-au spus ca urasc foarte mult insectele si ca li se par cele mai respingatoare fiinte de pe acest pamant, dar daca sunt intrebati care este motivul acestei uri, nu pot sa ofere un raspuns concret. Copiii sunt invatati de mici ca insectele trebuie ucise, calcate in picioare, etc. Incepand de la muste, continuand cu tantarii, moliile si nu, in ultimul rand, gandacii. Nici acarienii (paianjenii) nu scapa de acest tratament. Si acum, in secolul 21 mai exista inradacinata in credinta populara (si nu numai) ca gandacii sau tantarii se nasc „in cele mai respingatoare locuri”.

O abordare gresita…

Multa vreme in agricultura a fost aceasta conceptie, de a eradica problema „entomologica”. S-a dovedit a fi o abordare gresita. Insectele fitofage, nu numai ca nu au disparut din culturi, dar multe specii au capatat rezistenta la multe substante active, populatiile acestora inmultindu-se foarte mult, punand probleme si mai mari culturilor agricole sau horticole. In contrapartida, entomofauna utila (parazitii sau pradatorii insectelor fitofage) si-a redus efectivele cu consecintele de rigoare ce decurg de aici. Din dorinta de a scapa de aceste insecte din campurile lor, multi fermieri au contribuit la stricarea echilibrului si la inmultirea insectelor fitofage. Conceptele de combatere integrata sau de prag economic de daunare (PED), daca ar fi fost aplicate inca de la inceputurile intensivizarii agriculturii, alta poate era situatia acum. Daca fiecare dintre noi, am avea un pic de timp liber sa „aruncam un ochi” asupra lumii insectelor, s-ar putea sa se schimbe definitiv perceptia oamenilor asupra acestor fapturi. In realitate, insectele nu sunt nici respingatoare, nici „creaturi blestemate” (cum cred o mare parte din oameni) care ne doresc raul. In realitate insectele sunt niste vietuitoare foarte complexe, care au niste relatii foarte interesante atat intre ele, cat si cu mediul inconjurator. Ca dovada, in ciuda progreselor realizate de cercetare in ultimele decenii, in ciuda aparitiei unei multitudini de substante active pentru combaterea insectelor, din ce in ce mai performante si mai putin toxice fata de mediul inconjurator, populatiile insectelor daunatoare nu s-au redus, in cele mai multe cazuri au crescut.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 236 - ianuarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News