Semnalarea posibilitatii aparitiei unui gandac nedaunator in cultura de rapita – Omophlus lepturoides!

Publicat de


                      fig. 1
Foto realizata de ing. Vicentiu Cremeneanu

Omophlus lepturoides (Fabricius, 1787) este o specie de coleopter din familia Tenebrionidae, subfamilia Alleculinae. Mai multe exemplare au fost fotografiate si colectate de catre ing. Vincentiu Cremeneanu, la data de 10 mai 2019 dintr-un lan de rapita (Brassica rapa) din apropierea municipiului Slobozia. Alte plante-gazda pentru acest coleopter citate in mai multe surse sunt: Solanum tuberosum (cartof), Medicago sativa, Olea europaea, Prunus sp., Vitis vinifera, precum si diferite poacee si leguminoase. Pana la ora actuala, aceasta specie nu a fost semnalata ca daunator in cultura de rapita.

Aceasta specie este prezenta in Nearctic (Statele Unite ale Americii si Mexic), unde este considerata organism de carantina (din 1994, respectiv din 2018), precum si in Palearctic – Europa (Austria, Franta, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Spania, Turcia), si in Asia de sud-est si Rusia, din Ucraina pana in Caucaz – dar aici nu are acest statut. Prefera zonele calduroase si insorite. Desi, pe site-ul Organizatiei Europene de Protectia Plantelor (OEPP) nu apare ca fiind prezent in Romania, a fost semnalat inca din 1912 de Karl Petri din Transilvania (Dej, Gusterita, Hateg, pasul Surduc, Pilis, Racosu de Sus, Reghin, sura Mare, Talmacel) in „Siebenburgens Kaferfauna auf Grund ihrer Erforschung bis zum Jahre 1911”, 1912, si de catre Eduard Fleck din Muntenia (Azuga, Baneasa, Bucuresti, Comana), Dobrogea (Constanta, Isaccea, Mangalia, vf. Pricopan, vf. Orliga) si sudul Moldovei (Barlad) in: „Coleopteren Rumaeniens”, in: Bulletin de la Societe des Sciences de Bucharest – Roumanie, XIII (3-4), Bucharest, 1904.

fig. 2 (Dupa Hectonichus – Own work, CC BY-SA 4.0)     

Descriere si mod de recunoastere


O. lepturoides poate ajunge la o lungime a corpului de 11-16 milimetri. Capul si pronotul sunt negre si mai degraba paroase. Elitrele sunt rosii-maronii, pronotul, abdomenul si apendicele (antenele si picioarele) negre. Adultii pot fi gasiti din aprilie pana in iunie. Ei se hranesc cu inflorescentele diferitelor plante, larvele se hranesc cu radacinile diferitelor plante, cultivate si in special (cartofi, grau si porumb). Larvele ierneaza ca larve in sol. La o prima vedere poate fi confundat cu Lydus trimaculatus ssp. italicus Kaszab, 1952, tot din familia Tenebrionidae, dar aceasta specie nu traieste in Romania.

fig. 3
foto realizata de Kurzeluk D.K

dr. biol. Daniel Kazimir Kurzeluk
ICDPP Bucuresti

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!