Macul, o buruiana problema in culturile de rapita!

Publicat de


Cultura de rapita imburuienata cu mac – Calarași 2019

Printre buruienile care infesteaza an de an culturile de rapita, in judetele din sudul tarii (Calarasi, Ilfov) si nu numai, macul (Papaver rhoeas) a devenit o buruiana problema din cauza nerespectarii verigilor tehnologice, neaplicarii erbicidelor sau aplicarii incorecte a acestora precum si din cauza faptului ca a devenit rezistenta la erbicide. Considerat de experti un‚ “supravietuitor”, simbol al fertilitatii si bogatiei pentru popoarele antice, inclus pe lista speciilor sensibile aflate in pericol de disparitie in tarile cu o agricultura intensiva, aceasta planta a fost aleasa floarea anului in cadrul proiectelor de conservare a naturii din Germania, in anul 2017. In tara noastra, in solele cultivate cu rapita in care nu s-au aplicat erbicide, gradul de imburuienare cu mac este foarte ridicat (depasind 40%), producand pagube mari prin deprecierea recoltelor cantitativ si calitativ. In aceasta perioada datorita florilor rosii caracteristice, de altfel foarte usor de recunoscut macul iese pur si simplu in evidenta, astfel incat campurile de rapita par cultivate cu maci.

Descriere

Macul este o buruiana anuala, dicotiledonata din familia Papaveraceae, inalta de 20-100 cm, cu o radacina pivotanta si o tulpina ramificata. Semintele de mac germineaza toamna sau primavara devreme. Frunzele sunt alungite, adanc crestate fiind un criteriu de recunoastere in primele faze de vegetatie. Intreaga planta contine un suc laptos, fiind acoperita cu peri aspri. Florile sunt asezate cate una pe o codita lunga prevazuta cu peri infipti perpendicular pe ea. Fiecare floare are doua sepale ce cad in momentul cand bobocul se deschide, patru petale de culoare rosu intens, uneori avand o pata neagra la baza lor. Infloreste primavara si vara (lunile mai-iulie).
Succesul acestei plante este asigurat de cantitatea impresionanta de seminte (10.000-20.000/planta) care isi pastreaza capacitatea germinativa pana la 20 ani, precum si datorita faptului ca macul apartine grupei de buruieni care pot ierna, asa zisele ,,buruieni umblatoare”.

Prevenire si combatere

Cea mai eficienta metoda o constituie respectarea tuturor verigilor tehnologice si aplicarea de erbicide, omologate special pentru aceasta buruiana, cu respectarea dozelor si a momentelor optime de aplicare. In cazul rapitei, buruienile concureaza cultura in unul dintre cele mai critice momente, cand plantele sunt slab dezvoltate si nepregatite pentru intrarea in iarna.
Eliminarea timpurie a buruienilor face ca rapita sa se dezvolte puternic pe tot parcursul perioadei de vegetatie, deoarece planta are o capacitate naturala mare de suprimare a buruienilor care apar mai tarziu. Erbicidele au eficienta mai redusa daca sunt administrate toamna tarziu pe buruieni afectate de ger sau de lipsa precipitatiilor. De asemenea, exista fermieri care considera ca buruienile nu rezista peste iarna si prin urmare nu este necesara eliminarea lor in toamna. Ce nu stiu acestia este ca pagubele sunt deja facute inainte de venirea iernii, prin reducerea densitatii culturii.
Ca urmare, erbicidarea corecta si la timp a culturii de rapita reprezinta un obiectiv major pentru obtinerea unor recolte sigure si stabile, si pentru combaterea buruienile inclusiv a macului, aceasta ,,regina a florilor” adorata de oameni, sursa de inspiratie pentru arta, dar pagubitoare pentru culturi.

Marga GRADILA
ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News