Septorioza graului (Septoria tritici), masuri preventive si combatere

Publicat de

Septorioza (Septoria tritici) reprezinta o provocare serioasa si persistenta pentru graul cultivat in climatele temperate din intreaga lume. Aceasta amenințare a declansat un efort intens de cercetare pentru a evalua practicile actuale de control al bolilor si pentru a cauta noi strategii de control.

Intr-un an ca acesta, cu conditii climatice foarte favorabile (precipitatii abundente, temperaturi mai scazute, nebulozitate ridicata si o iarna mai blanda), prezenta septoriozei in culturile de cereale paioase din tara noastra constituie un factor limitativ important al recoltelor, ce poate avea un impact major, cu pana la 30% pierderi de productie. Boala se intalneste anual in culturile de grau, mai ales in zonele sudice care sunt cele mai mari cultivatoare de cereale din Romania. Patogenul se poate observa atat toamna, pe plantele tinere, cat si primavara pe organele aeriene.

Primul semn de infectie il constituie aparitia de pete ovale galben-verzui pe limbul foliar, ce in timp devin brune, cu forme neregulate, delimitate de nervuri (Fig.1).

Fig. 1

In cazul unui atac puternic, petele conflueaza, tesutul necrozeaza, iar in final frunzele se usuca rapid. Petele formate sunt de asemenea insotite de puncte mici, negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii, usor adancite in tesutul foliar, dispuse paralel de-a lungul nervurilor (Fig. 2).

Fig. 2
Fig. 3

Atacul se produce in toate fazele de vegetatie ale plantei, fiind initiat intotdeauna de la baza acesteia, iar atacul la spic conduce la sistavirea boabelor si de asemenea poate constitui o sursa de infectie  (Fig. 3).

Infectia se produce extrem de rapid in conditii de umiditate atmosferica de 80-100% si la o temperatura de 15-20°C, iar in functie de conditiile climatice, ciuperca poate avea pana la 7 generatii de picnospori. Transmiterea bolii se realizeaza de la un an la altul prin resturile vegetale ce contin miceliu si picnidii, care produc inca din toamna infectia primara.

Masuri preventive:

  • Folosirea soiurilor rezistente, samanta sanatoasa, certificata
  • Respectarea rotatiei culturilor
  • Araturi adanci
  • Distrugerea samulastrei si a resturilor de plante vegetale
  • Aplicarea unei doze moderate si echilibrate de azot

Chiar daca sunt respectate cu strictete toate metodele preventive, pentru obtinerea unor productii ridicate atat cantitativ, cat si calitativ, se recomanda combaterea chimica cu fungicide specifice. De regula, primul tratament in culturile de cereale este bine sa se faca in intervalul fenologic inceperea alungirii paiului – aparitia frunzei stindard, BBCH 30-39.

Momentul optim poate fi ales in cadrul acestui interval, in functie de starea de sanatate a culturilor, in urma unui control fitosanitar si in functie de prognoza meteorologica.

Astfel, pentru combaterea chimica a septoriozei, se pot folosi produse de protectia plantelor pe baza de tebuconazol precum:

  • Priaxor EC/Imperis Ultra- 0,75-1,0 l/ha
  • Nativo 300 SC/Twist Plus – 0,8 l/ha
  • Orius 25 EW/Salvator 25 EW- 0,5 l/ha, etc.

drd. ing. Lorena- Roxana Gurau

ICDPP Bucuresti

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!