Sfaturi iscusite pentru erbicidarea culturilor de cereale paioase

Publicat de

Pentru a avea o eficacitate ridicata in combaterea buruienilor din culturile de cereale paioase, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment in care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (intre stadiul de “rozeta” si 2-3 frunze), cat si cel de toleranta maxima a culturii (intre infratire si inceperea formarii primului nod diferentiat). O influenta mare asupra eficacitatii erbicidelor o au temperatura si umiditatea (temperaturi medii de peste 8-10°C si umiditate suficienta).

Aceasta veriga tehnologica este recomandata atat pentru fermierii care practica agricultura in sistem clasic, cat si pentru cei care au optat pentru sistem minim de lucrari ale solului. Desi principiile agriculturii conservative ii pot ajuta pe fermieri sa reduca presiunea de buruieni, nu se va renunta la utilizarea produselor de protectie a plantelor. Adoptarea sistemului no-till implica, de asemenea, modificari ale strategiilor pentru combaterea buruienilor.

O prima etapa in strategia de combatere a buruienilor este erbicidarea in toamna. In felul acesta sunt combatute si acele buruieni care rasar inca din toamna si ierneaza in stadiul de rozeta, iar in primavara, fiind in stadii avansate de crestere, de multe ori nu mai pot fi combatute, asa cum sunt: soparlita, doritoarea, ventrilica (Veronica sp.), musetelul (Matricaria sp.), paralute (Thlaspi arvense) etc..

Pentru fermierii care au sarit peste aceasta etapa, toata presiunea combaterii buruienilor a ramas in primavara, unele speciile fiind deja intru-un stadiu foarte avansat de crestere, asa cum sunt soparlita, doritoare, ventrilica (Veronica sp.), macul salbatic (Papaver rhoeas), turita (Galium aparine) etc..

Veronica hederifolia L

Care sunt buruienile problema din culturile de cereale paioase?

Buruienile care domina de regula culturile de cereale paioase apartin grupei dicotiledonate (buruieni cu frunza lata), cele mai multe germinand toamna. Nici buruienile monocotiledonate nu trebuie neglijate, mai ales in zonele din vestul tarii, unde buruieni ca ovazul salbatic (Avena fatua), iarba vantului (Apera-spica-venti), pirul tarator (Agropyron repens), costreiul (Sorghum halepense) pot provoca pagube importante.

Aplicarea erbicidelor nu se face numai pentru combaterea buruienilor din cultura in curs, ci si pentru culturile care urmeaza in rotatie. Prin urmare, alegerea corespunzatoare a erbicidelor, dar si a tehnicilor de aplicare si a calitatii tratamentelor pentru culturile de cereale paioase reprezinta o buna investitie pentru anii urmatori.

Ce putem face?

In functie de spectrul de imburuienare, densitatea acestora si stadiu de dezvoltare exista mai multe strategii de combatere in primavara:

– buruieni sensibile la 2,4 D sau sarurile acestuia: mustarul salbatic (Sinapis arvensis), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), loboda (Chenopodium album), palamida (Cirsium arvense), ridichea salbatica (Raphanum raphanistrum), paralute (Thlaspi arvense ), loboda (Atriplex sp.), susai moale (Sonchus oleraceus), albastrita (Centaurea cyanus ) etc.. Epoca optima de aplicare a erbicidelor este de la inceputul infratirii pana la formarea primului internod, iar temperatura sa fie >10°C. Puteti aplica erbicide ca:

  • CEREDIN FORTE 464 SL: 0,8-1,0 l/ha la grau;
  • VECTOR: 0,4-0,6 l/ha, la cereale paioase;
  • DICOPUR M: 1,0 l/ha la grau si orz  (chiar daca este un erbicid hormonal se poate aplica pana in faza de aparitie a ligulei);
  • RIVAL TOP 20 SG: 30 g/ha la grau, orz, triticale, secara si ovaz;
  • RIVAL ULTRA: 35 g/ha la grau.

– buruieni rezistente la 2,4 D sau sarurile acestuia: turita (Gallium aparine), musetelul mirositor (Matricaria chamomila), musetelul nemirositor (Matricaria inodora), neghina (Agrostema githago), mazarichea (Vicia sp.), macul salbatic (Papaver rhoeas), romanita de camp (Anthemis sp.), soparlita, ventrilica, doritoare (Veronica sp.), spalacioasa (Senecio vulgaris), rocoina (Stellaria media) etc.. Epoca optima de combatere a buruienilor din aceasta categorie este faza de rozeta (5-7 frunze), cand buruienile au cresterea activa, erbicidele fiind preluate si translocate in planta mult mai rapid. Erbicidele recomandate sunt in special cele din clasa sulfonilureice, singure sau asociate, asa cum este:

  • RIVAL STAR 50 SX: 30 g/ha la grau de toamna, orz de toamna, secara de toamna si triticale (buruieni dicotiledonate anuale, exceptie Galium aparine si Veronica); 37,5 g/ha (Cirsium arvense) si 45 g/ha la grau de primavara, orz de primavara si ovaz (buruieni dicotiledonate anuale, exceptie Galium aparine si Veronica spp.).

Pe langa erbicide din clasa sulfonilureice, se mai pot utiliza erbicide si din alte clase chimice, cum este STARANE SUPER: 0,54 l/ha, la grau, orz, ovaz, secara, triticale. Erbicidul se poate aplica pana la faza de burduf, mai ales in conditiile unor reinfestari cu turita sau volbura, cand efectiv nu prea se mai poate aplica niciun erbicid, STARANE SUPER putandu-se aplica fara restrictii de fitotoxicitate la toate culturile de cereale paioase, inclusiv in loturile semincere.

– buruieni monocotiledonate: ovazul salbatic (Avena fatua), iarba vantului (Apera-spica-venti), pirul tarator (Agropyron repens), mohor (Setaria spp.), meisor (Digitaria spp.), mei (Panicum miliaceum), hirusor (Poa annua) etc.. Erbicidele se aplica atat toamna, cat si primavara, perioada de aplicare depinzand in primul rand de stadiul de dezvoltare al buruienilor, combaterea maxima fiind cand buruienile au 2-4 frunze si pana la sfarsitul infratirii buruienilor. Temperatura optima de aplicare este intre 8-25°C, dar tratamentele pot fi efectuate incepand cu 5°C. Erbicidele antigramineice recomandate specifice pentru aceste buruieni si, in special, pentru cele problema, asa cum sunt ovazul salbatic (Avena fatua) si iarba vantului (Apera-spica-venti) sunt:

  • SENIOR: 0,110 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant pentru iarba vantului si 0,250 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant pentru celelalte specii de buruieni din culturile de grau;
  • FENOVA SUPER: 0,9-1,1 l/ha la grau.

Deci nu uitati, imediat ce timpul va permite, nu ezitati sa intrati la erbicidat, aplicand erbicidul care se preteaza cel mai bine la spectrul de buruieni existent in culturile de cereale paioase.

S-ar putea să te intereseze

Hot News