Sfaturi practice pentru cultivatorii de legume, la inceput de sezon

Publicat de
Fig. 1

Activitatea in legumicultura se declanseaza inca din luna ianuarie, cand se pregatesc rasadnitele si se fac paturile calde pentru semanat (daca vremea permite), in vederea infiintari culturilor din solarii si camp (Fig. 1, Fig. 2).

Pentru derularea in bune conditii a producerii rasadurilor sunt absolut necesare o serie de masuri preventive si curative pentru limitarea pagubelor cauzate de diferiti daunatori, in vederea obtinerii unui material biologic rentabil din punct de vedere economic.

Dupa cum se cunoaste, rasadnitele utilizate pentru semanat si repicat se folosesc an de an in acelasi scop. Terenurile ocupate de aceste rasadnite pot deveni din aceasta cauza focare de infestare cu anumite tipuri de daunatori, dintre care coropisnitele, viermii sarma, acarienii, tripsii etc., pot cauza pagube importante. Dintre masurile indicate pentru diminuarea populatiilor de daunatori din rasadnite, un rol benefic il au:

Fig. 2
  • mobilizarea solului din rasadnite prin sapare si discuire, operatiune prin care sunt distruse numeroase stadii de iernare ca efect al schimbarii unor conditii de mediu;
  • dezinsectia rasadnitelor si a serelor inmultitor inainte de semanat, cu Vertimec 1,8 EC (0,10%) pentru distrugerea populatilor de acarieni, tripsi, afide si musca miniera, existente pe stelaje (Fig. 3) si sol sau pe buruienile de la suprafata acestuia;
Fig. 3
  • tratarea terenurilor din rasadnite dupa ce s-a facut mobilizarea solului, iar temperaturile din interior depasesc frecvent 10-12°C, temperaturi la care formele hibernante devin active, cu insecticide granulate, prin imprastiere pe sol cu usoara incorporare. Produsul Corocid Super (20 kg/ha) care combate coropisnita, Ironmax Pro, Slimax (7 kg/ha) sau alte produse omologate care combat limacsi, Force 1,5 F (15 kg/ha) sau Trika Expert (10-15 kg/ha) care combat viermii sarma sau larvele altor daunatori, contribuie in mod evident la diminuarea populatilor. Acelasi tratament se recomanda a fi aplicat si dupa infiintarea paturilor calde de semanat care au la baza gunoiul de grajd, mediul preferat, ca loc de iernare, pentru daunatorii mai sus mentionati. Pagubele cauzate de coropisnite pot merge pana la compromiterea semanaturilor;
  • dupa rasarirea plantelor, cand rasadurile de legume au atins etapa de aparitie a primelor frunze adevarate, este indicat a se efectua, cu scop preventiv si curativ, un tratament cu Vertimec 1,8 EC (60-10 ml/hl) sau alt produs care contine abamectin, produse care au in parte egala un spectru de actiune insecicid-acaricid. Prin efectuarea acestui tratament, care se repeta la nevoie, se elimina sursele de infestare cu paianjenul rosu comun, paianjenui lat, dar si cu afide si tripsi, principalii daunatori vectori de viroze;
  • in conditiile in care se cunoaste ca la culturile de legume din solarii si camp s-a manifestat in trecut ca daunator nematodul galicol al radacinilor, este indicat a se efectua, preventiv si curativ, inca din faza de rasad un tratament cu Vydate 10 L (10 l/ha), administrat printre randurile de plante, cu o pompa manuala de tip vermorel la care s-a scos duza de la lance. Produsele mentionate au o actiune repelenta de indepartare a nematozilor de radacinile plantelor si curative de distrugere a celor existenti in stare libera in sol;
  • aplicarea de tratamente la semnalarea limacsilor in rasadnite. Se obtin bune rezulatate prin administrarea pe sol fara incorporare de Optimol (5 kg/ha). Tratamentele se fac seara, cand limacsii apar pe plante pentru a se hranii, in timpul zilei ei retragandu-se in sol in locuri umede si racoroase.
  • sortarea materialului biologic depozitat inainte de plantare, cu eliminarea bulbilor si a radacinilor care nu prezinta fermitate si integritate.
Fig. 4

Operatiunea reprezinta o principala metoda profilactica pentru limitarea pagubelor cauzate la usturoi de nematodul bulbilor (Ditylenchus dipsaci, Kuhn,1857), care ierneaza in interiorul tesuturilor, unde numarul de larve si adulti poate depasi 1000 -1500 exemplare, prolificitatea unei femele fiind de 1500 – 2000 oua. Pe parcursul iernii, la temperaturi de 5 – 6°C nematodul isi continua evolutia in depozite, infestand bulbi invecinati si capatanile care vin in contact unele cu altele. Bulbii de usturoi infestati prezinta simptome de recunoastere, permitand eliminarea lor prin sortare (cel mal evident simptom il constituie lipsa discului radicular). Bulbii atacati sunt lipsiti defermitate, fiind usor compresibili. Tunicile exterioare care imbraca bulbul isipierd culoarea, normal sidefie si au un aspect galben-murdar (Fig. 4).

Fig. 5

Cu timpul acesta capata un miros neplacut din cauza instalarii secundare a doi acarieni Rhizoglyphus echinopus (Claparédè, 1869) acarianul bulbilor (Fig. 5) si Tyrophagus putrescentiae (Schrank, 1781) acarianul de mucegai (Fig. 6), care produc gelificarea tesuturilor.

Fig. 6

In final, facem precizarea ca pentru obtinerea unor rasaduri viguroase si de mare randament este indicat ca procurarea sortimentului necesar de seminte sa se faca numai de la firme autorizate, care sa garanteze puritatea soiurilor, facultatea germinativa si puterea generativa a acestora.

Drd. Chiriloaie-Palade Andrei

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News