Una dintre particularitatile de nutritie a florii-soarelui este aceea ca nu poate compensa deficientele de elemente nutritive aparute in primele faze de crestere, chiar daca acestea sunt furnizate in optim pe parcursul stadiilor de dezvoltare ulterioare.
In primaverile reci si secetoase, fenomen intalnit adesea in perioada de semanat si apoi de rasarire a florii soarelui, apar fenomene de insolubilizare si retrogradare a fosforului si de concurenta a acestuia cu unele oligoelemente cum ar fi zincul, fenomene ce se suprapun cu imposibilitatea radacinilor de a-l absorbi din sol in cantitati optime.
Fosforul este singurul macroelement capabil sa determine stocarea si furnizarea energiei necesara in procesele de metabolism din plante, jucand un rol important in dezvoltarea acestora, fiind componentul principal al acizilor nucleici, al fosfolipidelor si al unor enzime implicate in sinteza si translocarea glucidelor si a lipidelor in plante.
Fosforul influenteaza puternic cresterea procentului de ulei din seminte, iar in anumite situatii determina si o sporire a productiei de seminte, chiar mai accentuata decat azotul.
Insuficienta de fosfor determina o crestere lenta a plantelor, acestea formand seminte mici, avand o maturizare intarziata, cu efecte negative pentru formarea si umplerea semintelor.
Deficienta severa de fosfor se manifesta la floarea soarelui prin aparitia de necroze internervuriene, sub forma unor cercuri concentrice catre varful frunzelor, simptome ce se pot confunda cu unele boli ca Alternarioza sau Septorioza.
Cu toate ca floarea-soarelui extrage din sol fosfor de la inceputul si pana la sfarsitul vegetatiei, s-a constatat ca in jur de 60-70% din necesarul total de fosfor se consuma in perioada de la aparitia butonului floral si pana la inflorire. In perioadele de seceta, din cauza lipsei precipitatiilor si a temperaturilor ridicate pe perioada infloririi si a fructificarii, devine imposibila valorificarea superioara a rezervelor de fosfor din sol in zonele neirigate, fapt ce coincide cu perioada necesarului cel mai ridicat fata de acest element.
Absorbtia fosforului este asemanatoare cu cea a azotului ca si ritm, insa depinde mai mult de explorarea solului de catre radacinile florii-soarelui si de aceea furnizarea acestui element prin fertilizari foliare reprezinta una dintre singurele alternative in astfel de situatii.
In ceea ce priveste azotul, trebuie evitat atat deficitul, cat si excesul de azot, mai ales in fazele timpurii de crestere. Dezechilibrele aparute in furnizarea azotului au repercusiuni negative asupra plantelor, atat in ceea ce priveste procesul de crestere si de dezvoltare, cat si in ceea ce priveste productia de seminte, dar si a continutului de ulei.
In cazul insuficientei azotului, plantele de floarea-soarelui vor avea tulpini subtiri, cu internodiile lungi, cu frunze putine si in consecinta cu o suprafata de asimilatie a nutrientilor si energiei solare reduse.
Azotul in exces se manifesta diferit in plantele de floarea-sorelui, in functie de faza de vegetatie cand acest exces se inregistreaza.
Astfel, excesul de azot din primele 4-5 saptamani de vegetatie duce la piticirea plantelor, deoarece plantele acumuleaza cantitati mari de azot in aceasta faza tanara, azot ce nu poate fi transformat in totalitate in azot organic, o parte din el ramanand in plante sub forma de azot mineral, care este toxic pentru plante.
Potasiul creste rezistenta plantelor la seceta influentand turgescenta celulelor si presiunea osmotica, mareste rezistenta la cadere si la boli, reduce procesul de transpiratie si influenteaza pozitiv continutul de ulei in seminte. Simptomele insuficientei de potasiu se manifesta incepand cu frunzele mai batrane si numai in cazuri de carenta foarte acuta se manifesta si pe frunzele tinere. Atentie! Plantele afectate de deficienta de potasiu vor avea internodiile foarte scurte, mult mai scurte decat la insuficienta azotului sau a fosforului, plantele vor fi pitice, cu frunzele mult apropiate intre ele, “avand aspect de tufe”.
Acumularea potasiului in organele aeriene ale florii-soarelui se deosebeste de acumularea azotului si a fosforului prin aceea ca tulpinile contin mai mult potasiu decat frunzele, frunzele mai mult decat capitulele, iar acestea mai mult decat semintele.
Magneziul este un element secundar constituent al clorofilei si joaca un rol decisiv in procesul de fotosinteza. Este implicat in formarea peretilor celulari si esential pentru sinteza, transportul si stocarea in recolta a zaharurilor, proteinelor si a uleiurilor. Carenta de magneziu apare in fazele de crestere intensa si de formare a substantelor de rezerva.
Sulful este un element secundar important pentru formarea si calitatea proteinelor si creste eficienta utilizarii azotului. De asemenea, participa la formarea grasimilor si in transportul aminoacizilor in plante cu rol esential in umplerea semintelor si in cresterea continutului de ulei in seminte.
Cele mai importante microelemente pentru floarea soarelui sunt borul, molibdenul si manganul. Borul participa in procesele respiratorii, iar in dezvoltarea florii-soarelui influenteaza indeosebi procesul de fecundare, fiind indispensabil germinarii polenului si cresterii tubului polenic. Simptomele carentei de bor apar pe frunzele mediane imediat inainte de inflorire, manifestandu-se prin aparitia unor pete brune care cu timpul se unesc si formeaza o arsura la nivelul petiolului.
Deficienta de bor duce la fecundarea incompleta a florilor, rezultand capitule deformate, tulpinile se despica in zona de insertie a capitulului, devenind sfaramicioase si provocand sistavirea semintelor si uneori chiar caderea calatidiilor.
In plus, insuficienta borului influenteaza nefavorabil metabolismul fosforului, cu consecinte negative asupra productiei de seminte si a continutului de ulei.
Molibdenul este, de asemenea, un microelement important pentru floarea-soarelui, acesta servind ca purtator de electroni in procesele enzimatice prin care se realizeaza reducerea nitratilor si a azotului elementar in amoniu.
Manganul este implicat in procesul de fotosinteza, aceasta stimuland capacitatea de asimilare a elementelor nutritive si influentand pozitiv formarea recoltelor. Ajuta planta sa faca fata secetei. Prin efectul sau de reglare a metabolismului lipidelor, manganul participa la formarea unui procent ridicat de ulei. Consumul de zinc si cupru este mai ridicat decat la rapita si la cereale. De aceea se recomanda fertilizarea foliara preventiva cu mangan, zinc si cupru in urma analizei plantelor cu fertilizanti ce contin aceste microelemente separate sau cu formule cu combinatii de microelemente.
Ploile cazute in ultimele zile si in cele ce vor urma sunt premise pentru un start viguros al culturii florii soarelui in majoritatea zonelor agricole.
Pentru maximizarea productiei la floarea-soarelui in acest an agricol dificil, venim in sprijinul fermierilor cu o STRATEGIE COMPLETA de biostimulare si de nutritie foliara a culturii de FLOAREA SOARELUI.
Completarea necesarului de elemente nutritive indisponibile sau disponibile in cantitati limitate in perioadele de stres (baltiri, seceta, grindina, atac de fitopatogeni si daunatori) sau acoperirea necesarului de macro, mezo sau microelemente in perioadele critice de nutritie, se poate realiza printre altele prin aplicarea extraradiculara a acestora, prin fertilizarea si biostimularea plantelor cu tratamente foliare foliare separate sau tank-mix odata cu tratamentele pentru protectia plantelor, (la aplicarea tank-mix recomandam verificarea inainte de aplicare a compatibilitatii produselor ce urmeaza a fi amestecate).
REDUCEREA pH-ului APEI UTILIZATE LA PREPARAREA SOLUTIEI DE STROPIT, CRESTEREA EFICIENTEI si EFICACITATII TRATAMENTELOR FITOSANITARE, PROTECTIA MICROFLOREI si a ENTOMOFAUNEI UTILE
Intervalul de pH initial al apei de stropit |
pH-ul solutiei de stropit rezultat dupa tratarea cu FIX-pH down/100 l apa | ||
50 ml de FIX-pH down | 100 ml de FIX-pH down | 200 ml de FIX-pH down | |
7,5-8,0 | 7,00 | 6,75 | 5,20 |
8,0-8,5 | 7,00 | 7,00 | 5,30 |
8,5-9,0 | 8,00 | 7,25 | 5,60 |
9,0-9,5 | 8,50 | 7,50 | 5,70 |
BIOSTIMULARE, ANTISTRES, REZISTENTA LA SECETA SI LA UNII PATOGENI
In situatii de stres biotic sau abiotic sau pentru maximizarea coeficientului de utilizare a nutrientilor, recomandam unul dintre produsele AlgaMAX Fluid sau AlgaMAX Complex NPK ori FoliMAX Silicium produs antistres.
- AlgaMAX Fluid sau AlgaMAX Complex NPK, in doza de 1-2 litri/ha – EFECT DUBLU! Nutritie si biostimulare! Creste eficienta utilizarii nutrientilor si rezistenta la stresul abiotic, seceta, baltiri, salinitate, grindina.
- FoliMAX Silicium, in doza de 0,5 litri/ha – EFECT DUBLU! Nutritie si protectie la stres! Rezistenta marita la stresul abiotic, creste eficienta utilizarii nutrientilor. Rezultate maxime se obtin la aplicarea inainte de declansarea stresului abiotic!
FURNIZAREA IN OPTIM A FOSFORULUI in primele feze de vegetatie si REALIZAREA UNEI FOTOSINTEZE SUPERIOARE CU OBTINEREA UNEI CANTITATI OPTIME DE BIOMASA
- FoliMAX Maizy-IQ in doza de 3-5 l/ha incepand cu faza de 4-6 frunze odata cu erbicidarea postemergenta, EFECT DUBLU! Inradacinare puternica si cresterea efectului unor erbicide.
- FoliMAX Trity-IQ in doza de 3-5 l/ha incepand cu faza de 4-6 frunze odata cu erbicidarea postemergenta, EFECT DUBLU! Inradacinare puternica si cresterea efectului unor erbicide
Aplicate tank-mix impreuna cu:
- FoliMAX MAG 500 SC in doza de 2-3 litri/ha
- FoliMAX MagneziuS in doza de 4 litri/ha
FURNIZAREA IN OPTIM A AZOTULUI IN FORMULE SIGURE, ADAPTATE PENTRU CULTURA FLORII SOARELUI
- FoliMAX N-Progress: 5 litri/ha – SOLUTIA PROGRESIVA, OPTIMA si SIGURA PENTRU FURNIZAREA AZOTULUI IN PERIOADE CRITICE DE NUTRITIE, FARA ARSURI, FARA FORMARE DE CRISTALE PE FRUNZE
- FoliMAX Gold: 2-4 litri/ha in minim 2 tratamente incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX First N: 3-5 litri/ha in minim 2 tratamente incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
FURNIZAREA IN OPTIM A POTASIULUI SI CRESTEREA REZISTENTEI LA SECETA
- FoliMAX OLEO: 3-5 kg /ha incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX Potassy-IQ: 3-5 litri/ha incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
FURNIZAREA IN OPTIM a Borului, Molibdenului si a Manganului si INFLORIREA UNIFORMA SI OBTRINEREA DE POLEN DE CALITATE, PROCENT REDUS DE SEMINTE SECI.
Cele mei importante microelemente pentru floarea soarelui sunt Borul, Manganul si Molibdenul, acestea putand fi furnizate prin aplicarea foliara tank-mix impreuna cu produsele pe baza de azot sau de potasiu de mai sus, astfel:
- FoliMAX BMol in doza de 1-1,25 litri/ha in 2 tratamente incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX BorON Plus in doza de 1,5 kg/ha in 2 tratamente incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX Kalibor in doza de 2-3 kg/ha incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX Bor 21 FS in doza de 2-3 kg/ha incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX Molibden in doza de 0,4-0,9 litri/ha incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX Mn 500 SC in doza de 0,8-1,2 litri/ha incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
MAXIMIZAREA PRODUCTIEI SEMINTE SI CU UN PROCENT RIDICAT DE ULEI
- FoliMAX Proteus SC in doza de 0,8-1,2 litri/ha, incepand cu stadiul de 4-6 frunze.
- FoliMAX Sulf-IQ in doza de 3-5 litri/ha incepand cu stadiul de 4-8 frunze – EFECT DUBLU! Cresterea continutului de ulei si efect secundar de suprimare a unor fitopatogeni.
- FoliMAX Coppery-IQ in doza de 0,3 litri/ha, 2 tratamente incepand cu stadiul de 4-8 frunze – EFECT DUBLU! Rezistenta marita la frangerea tulpinilor si efect secundar de suprimare a unor fitopatogeni.
Deficientele fata de mezo si microelemente pot fi evitate prin aplicarea de tratamente preventive incepand cu 4-8 frunze, in 2-3 tratamente sau acestea pot fi corectate prin tratamente curative care se vor aplica la constatarea sau determinarea aparitiei deficientei fata de respectivele elemenente.
Ca si regula, la tratamentele preventive, se vor aplica dozele minime recomandate, sau doza maxima va fi redusa la jumatate.
In situatiile in care la momentul tratamentului plantele de cultura sunt in stadii prea tinere si au o suprafata foliara redusa ori daca s-a efectuat fertilizarea corecta la sol cu ingrasaminte solide si nu exista conditii de stres sau deficiente de nutritie recunoscute sau determinate prin analize, aceasta tehnica de reducere a dozei este, de asemenea, una corecta.
Aceaste recomandari au ca principale obiective maximizarea recoltelor cu indici de calitate superiori, utilizarea cat mai eficienta a fortei de munca si optimizarea costurilor de productie, obtinerea unui coeficient de utilizare a ingrasamintelor de catre plante cat mai ridicat, cu un impact minim asupra mediului ambiant.
Cristian Urzica
Director General Fertinova SRL