Taierea pomilor fructiferi

Publicat de
Fig. 1

Pe parcursul vietii, in coroana pomilor se produc diferite modificari, taierile umarind atat intretinerea structurii coroanei (taieri de intretinere) cat si reglarea fructificarii, in asa fel incat sa se obtina productii mari in fiecare an si pe o perioda cat mai lunga (taieri de fructiticare). Chiar si intr-o livada neglijata pomul isi formeaza coroana naturala (Fig. 1).

Taierile de intretinere se executa dupa intrarea pe rod a pomilor si sunt necesare pentru remedierea modificarilor structurale aparute in coroana:

  • limitarea extinderii coroanei in inaltime si catre interval.
  • imbunatatirea regimului de lumina.
  • echilibrarea vegetatiei intre baza si varful coroanei.
  • reechilibrarea etajelor, sarpantelor si subsarpantelor.

Limitarea extinderii coroanelor. Fiecare pom are rezervat un anumit spatiu de nutritie, initial fiindu-i stabilita forma de coroana. Prin taierile de intretinere, ramurile verticale de pe sarpante care tind sa inalte coroana se scurteaza la nivelul unor ramificatii laterale sau se suprima in cazul coroanelor prea dese.

Pe masura inaintarii in varsta a pomului, in partea superioara a coroanei se dezvolta un numar mare de cresteri anuale cu pozitie verticala. Dintre acestea se elimina cele mai viguroase si se pastreaza intregi 1/3 din numarul lor, care au vigoare mijlocie si slaba (Fig. 2).

Fig. 2

Din coroana se mai suprima ramurile lacome, concurente, bolnave sau ranite si ramurile uscate. Pentru ca lucrarile solului pe randul de pomi sa se poata efectua in conditii bune, se vor elimina ramurile atarnande situate pe sarpantele din primul etaj.

Imbunatatirea regimului de lumina in coroana pomilor se poate face prin:

  • redresarea pozitiei sarpantelor, a subsarpantelor si a altor ramuri cu pozitii necorespunzatoare.
  • eliberarea spatiului dintre sarpantele suprapuse prin scurtarea ramurilor de semischelet (Fig. 3). Se evita scurtarea ramurilor anuale, deoarece cresterile care se vor forma vor indesi si mai mult spatiul respectiv, dar se pot rari daca sunt prea dese, rarirea ramurior de semischelet la 1-30 cm intre ele, cu rarirea mai accentuate in zona de interpatrundere a coroanelor.
Fig. 3
  • taierea ramurilor astfel incat sa nu ramana bifurcatii la varfuri.

Echilibrarea vegetatiei intre baza si varful coroanei. La multe forme de coroana, pe masura imbatranirii pomului, se produce o migrare a rodului catre partea superioara si cresteri vegetative mai slabe la baza pomului si in zonele umbrite ale coroanei. In acest caz, sunt necesare taieri de corectie severe in zona superioara pentru a determina obtinerea de lemn tanar in zonele degarnisite.

Fig. 4

Reechilibrarea etajelor sarpantelor si subsarpantelor se realizeaza prin aducerea spre verticala a celor slabe, in vederea stimularii cresterii si inclinarea celor prea viguroase pentru temperarea cresterilor.

Taierile de fructificare se fac in scopul mentinerii unui echilibru intre crestere si fructificare pe toata perioada de rodire a pomului si se executa diferit in functie de varsta. Neglijarea acestei categorii de taieri duce la imbatranirea formatiunilor de rod, supraincarcarea cu fructe si slabirea cresternior vegetative (Fig. 4).

Un astfel de pom da productii de calitate slaba si intra in periodicitate de rodire.

La pomii tineri se urmareste repartizarea uniforma a productiei in coroana pentru a nu se produce dezechilibre in formarea acesteia. Se vor evita scurtarile pe ramuri sau lastari, pentru ca astfel de taieri provoaca multe cresteri vegetative si intarzie intrarea pe rod. Incarcatura de rod in perioada de tinerete trebuie sa fie echilibrata, astfel incat sa nu stanjeneasca formarea coroanelor (Fig. 5).

Fig. 5

La pomii aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii de rod, in functie de volumul coroanei si potentialul de productie al pomului. Daca in coroana sunt cresteri vegetative suficiente, se fac taieri de reductie sau se raresc ramurile de rod, iar daca acestea nu sunt suficiente, ca sa asigure un raport bun intre frunze si fructe, este nevoie de taieri de regenerare a formatiunilor fructifere si a semischeletului pentru a stimula vegetatia. Regenerarea se face prin operatii de reductie sau simplificare, cu eliminarea partilor care poarta ramuri de rod in curs de epuizare, urmarindu-se in paralel normarea incarcaturii cu muguri de rod. Pentruregenerarea ramurilor de semischelet si de rod se vor pastra cat mai multe formatiunicare au muguri vegetativi. Nu se elimina din coroana si nu se scurteaza ramurilevegetative anuale de vigoare mijlocie si slaba, acestea constituind surse de regenerare a semischeletului si a ramurilor de rod. Ramurile vegetative mai viguroase se elimina sau se scurteaza pentru ramificare, daca au spatiu de dezvoltare. La sfarsitul perioadei de rodire, cand cresterile vegetative sunt foarte slabe, taierile de fructificare sunt asociate cu cele de reductie a sarpantelor, subsarpantelor si semischeletului mai gros. Volumul taierilor depinde de starea de dezvoltare a pomilor. Cu cat pomul are cresteri vegetative mai putine si mai slabe, numarul demuguri florali este mai mare si pomii sunt mai inaintati in varsta, cu atat volumul taierilor de fructificare va fi mai mare.

Drd. Palade-Chiriloaie Andrei

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News