Toamna e aproape… cu ce vom erbicida rapita?

Publicat de

Fermierii au terminat de recoltat rapita si sunt deja cu gandul la sezonul de toamna. Pare departe vremea cand rapita va trebui erbicidata, nu-i asa? Insa noi va recomandam sa va pregatiti din timp.

Pentru zonele in care regimul pluviometric va permite, va propunem doua erbicide cu un spectru larg de combatere, MAGISTRAL 50 SC si CLOMATE 360 EC, pentru erbicidarea in preemergenta.

Despre MAGISTRAL 50 SC

MAGISTRAL 50 SC este un erbicid sistemic, pe baza de metazaclor (500 g/l), cu un spectru larg de combatere a buruienilor cu rasarire din samanta. Erbicidul este activat de ploaie sau de apa de irigare. Substanta activa este usor absorbita si translocata de catre buruienile sensibile prin radacini. Actioneaza in interiorul acestora, blocand diviziunea celulara prin inhibarea sintezei unor proteine, acizi grasi si a ligninei. Are selectivitate biologica fata de plantele de cultura din familia Cruciferae (rapita, mustar, legume varzoase, etc.), asadar poate fi aplicat atat in preemergenta, cat si in postemergenta timpurie. Deoarece remanenta produsului este destul de indelungata, prin efectul sau rezidual protejeaza culturile de noi valuri de imburuienare pana la incheierea randurilor.

Dozele pentru cultura de rapita sunt mentionate mai jos:

  • 1,2 – 1,6 l/ha la aplicarea in preemergenta, inainte de rasarirea culturii de rapita;
  • 1,6 – 2,0 l/ha la aplicarea in postemergenta timpurie, in toamna sau in primavara devreme, pana la 4 frunze ale culturii de rapita.

Combate buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale, precum traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), stirul (Amaranthus retroflexus), vetricea (Chrysanthemum segetum), urzica moarta (Lamium purpureum), laba gastei (Geranium dissectum), musetelul (Matricaria spp.), nu-ma-uita (Myosotis arvensis), macul salbatic (Papaver spp.), spalacioasa (Senecio vulgaris), rocoina (Stellaria media), ventrilica (Veronica spp.), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), meisorul (Digitaria ischaemum), hirusorul (Poa annua), mohorul (Setaria spp.), spanacul salbatic (Chenopodium album), turita (Gallium aparine), troscotul (Polygonum aviculare), hrana vacii (Spergula arvensis), urzica (Urtica spp.) si obsiga secarei (Bromus spp.).

Despre CLOMATE 360 EC

CLOMATE 360 EC (clomazona 360 g/l) este un erbicid formulat ca suspensie de microcapsule, cu actiune sistemica, foarte eficient in combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si monocotiledonate anuale din culturile de rapita de toamna. Absorbtia acestuia are loc rapid atat prin radacini, cat si prin lastari, dupa care se transloca prin xilem in intreaga planta. Degajarea substantei active se face treptat, prelugind perioada de activitate a erbicidului si ofera o siguranta mult mai mare fata de mediu. Momentul optim de aplicare a tratamentului este atunci cand buruienile se afla intr-un stadiu cat mai mic de dezvoltare.

Aplicat in preemergenta in doza de 0,33 l/ha, combate buruieni anuale dicotiledonate precum turita (Galium aparine), rocoina (Stellaria media), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), pungulita (Thlaspi arvense), urzica moarta (Lamium purpureum), ciumafaia (Datura stramonium), macul (Papaver rhoeas), doritoarea (Veronica hederifolia), etc. De asemenea, CLOMATE 360 EC combate si unele buruieni monocotiledonate anuale: iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), iarba vantului (Apera spica-venti), firuta (Poa annua).

Ce avantaje va aduce utilizarea pachetului DUO MAGISTRAL CLOMATE?

Cele doua erbicide pot fi aplicate atat separat, cat si in amestec, insa impreuna pot fi aplicate numai in preemergenta. Aplicate impreuna combat un spectru mare de buruieni, datorita modurilor diferite de actiune ale celor doua substante active. De asemenea, ofera o combatere eficienta a buruienilor, datorita modurilor de actiune ale celor doua erbicide, respectiv prin contact si rezidual.

De retinut! Daca umiditatea nu a fost suficienta in sol in preemergenta, tratamentul se va face in postemergenta timpurie, folosindu-se numai MAGISTRAL 50 SC, in doza de 1,6-2,0 l/ha.

Utilizand amestecul MAGISTRAL 50 SC (1,6 l/ha) + CLOMATE 360 EC (0,33 l/ha) aveti garantia unei culturi de rapita fara buruieni!

S-ar putea să te intereseze

Hot News