Un nou Regulament UE privind utilizarea fertilizantilor si biostimulatorilor

Publicat de

Pana acum, producatorii europeni de biostimulatori s-au confruntat cu o piata europeana fragmentata, fiind nevoiti sa se adapteze la legile si reglementarile nationale, pentru a patrunde individual pe fiecare piata locala. Daca pentru ingrasamintele minerale si alte produse, de exemplu cele care contin var, se folosesc regulamentele din 2003, pentru biostimulatori, ingrasaminte organice si alte substante care contribuie la cresterea plantelor, se folosesc normele nationale. Odata cu aparitia unui regulament actualizat privind produsele de fertilizare, lucrurile se vor schimba. Acest regulament va acoperi intreaga gama de produse de fertilizare, inclusiv biostimulatorii utilizati la plante, si vor fi vandute sub un singur set de reguli, in 34 de tari.

In martie 2016, Comisia Europeana a publicat propunerea de inlocuire a regulamentului privind produsele de fertilizare din 2003. De atunci, Parlamentul European (PE) si Consiliul (reprezentantii din cele 28 de state membre), lucreaza la acest proiect, dupa multe negocieri, reusind sa creioneze acest regulament. De asemenea, Consiliul European al industriei biostimulatorilor (EBIC) a colaborat pe acest subiect cu oficialii UE, autoritatile nationale si industriile conexe incepand cu anul 2012,  pentru o definire cat mai clara a biostimulatorilor la plante. La inceputul anului 2018 s-au incheiat negocierile cu Comisia Europeana, ajungandu-se la un acord cu privire la textul final. In cazul in care, se ajunge la un consens pana la sfarsitul acestui an, reglementarile privind biostimulatorii ar trebui sa devina pe deplin operationale incepand cu 2020/21.

Biostimulatorii si alte produse fertilizante care respecta cerintele din regulament vor purta marca „CE” si vor avea acces liber pe piata tuturor statelor membre ale UE. Consiliul European al industriei biostimulatorilor (EBIC) reprezinta majoritatea actorilor de pe piata biostimulatorilor din UE, inclusiv zeci de IMM-uri, precum si de companii multinationale. EBIC se angajeaza activ impreuna cu institutiile UE, fermierii si alte parti interesate, pentru a promova biostimulatorii, aratand contributia lor la o agricultura  durabila.

sursa: newsagropages.com

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News