Atentie la gandacul ghebos… va fi o presiune mare de infestare la toamna

Publicat de
Zabrus tenebrioides – adulti hranindu-se pe spicele de grau (INCDA Fundulea, 21.06.2022)

Zilele acestea (23 iunie n.a.) graul se apropie, cu pasi repezi, de coacere si, implicit, de recoltare. In solele cu grau din vestul judetului Calarasi, am constatat o densitate foarte mare a adultilor gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) in lanurile de grau. Acestia se hranesc cu boabele de cereale (in special grau si orz), fiind favorizati de temperaturile ridicate, cu insolatie puternica, fara vant. Adultii se hranesc pentru acumularea substantelor de rezerva dupa care se retrag in crapaturile solului, pana la o adancime de 30 de cm, intrand in diapauza de estivatie. Acestia se hranesc in solele unde si-au facut aparitia, dar pot migra si in alte sole cu cereale invecinate sau aflate la cativa kilometri departare.

La sfarsitul lunii august sau in prima parte a lunii septembrie, odata cu scaderea temperaturilor, insectele ies din diapauza de estivatie. Precipitatiile inregistrate in aceasta perioada favorizeaza aparitia adultilor. Din contra, seceta inregistrata in aceasta perioada are ca efect o intarziere a iesirii din estivatie a adultilor, concomitent cu scaderea prolificitatii femelelor. Odata cu iesirea din estivatie, adultii se gasesc mai mult la nivelul solului, hranindu-se cu boabele de cereale ramase de la recoltare, apoi are loc copulatia, femelele depunand ponta (ouale) in stratul superficial al solului, la adancimea de 5-15 cm. In conditii normale de umiditate, depunerea pontei are loc in perioada septembrie-octombrie. In conditii de seceta, depunerea pontei se prelungeste in luna noiembrie. Adultii traiesc pana la venirea iernii. Perioada de incubatie a oualelor dureaza 2-3 saptamani, in conditii climatice normale. In cazul in care se inregistreaza seceta, perioada de incubatie se poate prelungi.

Larva gandacului ghebos reprezinta principalul stadiu daunator al acestei specii. Daca, pe o adancime a solului de 6-8 cm, umiditatea este corespunzatoare, iar temperatura medie la aceasta adancime este mai mare de 3°C, larvele incep procesul de hranire, cu consecintele de rigoare asupra densitatii plantelor de grau atacate dintr-o anumita sola. In cazul in care solul este uscat, datorita precipitatiilor deficitare, larvele pot ramane in latenta, indiferent daca cerealele au rasarit sau nu, urmand sa isi reia activitatea odata cu imbunatatirea umiditatii solului. Pagubele produse de catre adulti sunt reduse. Pe durata intergii perioade de hranire, adultii pot consuma, in medie, intre 50 si 60 de boabe. Larvele pot produce pagube de productie, in medie, intre 1000 si 2000 kg/ha, dar in cazul monoculturii, timp de mai multi ani, pagubele pot ajunge la 90-100%, caz in care fermierii trebuie sa semene din nou. Cu cat atacul este mai timpuriu, cu atat exista sanse mai mari ca plantele sa fie distruse.

Zabrus tenebrioides – adulti hranindu-se pe spicele de grau (INCDA Fundulea, 21.06.2022)

Atacul se prezinta sub forma de vetre, care, in unele cazuri pot sa se uneasca, ducand la compromiterea culturii. Inainte de generalizarea tratamentului semintelor, pagubele produse de catre larvele gandacului ghebos erau foarte ridicate. De asemenea, in cazul monoculturii, densitatea insectelor era foarte ridicata, in unele situatii depasind 700 de larve/m2. Gandacul ghebos este semnalat in toata tara, dar atacul se manifesta cu preponderenta in judetele din sudul, sud-estul si estul tarii. In ultimii ani, fermierii au semnalat atacuri ridicate ale larvelor gandacului ghebos, in judetele din Dobrogea.

Prezenta unui numar ridicat de adulti in lanurile de grau sau orz, in aceasta perioada, inseamna o posibila presiune ridicata de infestare in toamna, in situatia in care regimul de precipitatii este unul normal. Chiar daca atacul nu are loc in toamna, din cauza secetei, acesta se poate manifesta in ferestrele iernii (daca nu este zapada si temperatura este mai ridicata de 3°C) sau in primavara, in luna martie sau chiar in prima parte a lui aprilie.

Zabrus tenebrioides – densitate mare de adulti in lanul de grau (INCDA Fundulea, 21.06.2022)

Cercetari efectuate la ICCPT Fundulea (actualul INCDA Fundulea) au scos in evidenta faptul ca cel mai mare atac al larvelor gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) are loc in cazul monoculturii de grau (anul III), urmata de monocultura de grau (anul II). Atac foarte scazut se inregistreaza in cazul graului semanat dupa porumb, in timp ce in cazul graului semanat dupa floarea soarelui, soia sau mazare, atacul nu are loc. Generalizarea tratamentului semintelor cu insecticide sistemice, care se transloca rapid in plante, dupa ce acestea au rasarit, a avut drept consecinta reducerea populatiilor acestui daunator.

Zabrus tenebrioides – densitate mare de adulti in lanul de grau (INCDA Fundulea, 21.06.2022)

Odata cu interzicerea folosirii la tratamentului semintelor a insecticidelor din clasa neonicotinoidelor, au ramas omologate numai insecticide de contact, care protejeaza samanta, dar nu ofera protectie plantelor aflate in primele faze de vegetatie. De asemenea, substantele active care erau omologate pentru tratamentul in vegetatie, in vederea combaterii in toamna sau in primavara a larvelor gandacului ghebos, nu au mai fost autorizate. S-a ajuns la situatia in care, in prezent, fermierii din zonele cu atac ridicat, din sud-estul tarii sa aiba la dispozitie foarte putine mijloace pentru combaterea chimica a larvelor gandacului ghebos! Lipsa alternativelor pentru combaterea chimica, la care se adauga monocultura de grau, au avut drept consecinta cresterea densitatii acestui daunator, in zonele mai sus amintite, in ultimii ani!

Ce pot face fermierii in cazul in care constata o densitate mare de adulti ai acestei specii in lanurile de grau sau orz? Cea mai la indemana masura este sa evite monocultura cerealelor si sa amplaseze viitoarele culturi cu cereale la o distanta mai mare fata de locul unde au constatat o densitate ridicata de adulti in aceasta vara.

Zabrus tenebrioides – adulti pe suprafata solului (INCDA Fundulea, 21.06.2022)

In cazul in care se va continua monocultura, timp de un an sau mai multi ani, in absenta unor solutii viabile pentru combaterea chimica a larvleor acestui daunator, este posibil ca sa ne intoarcem in timp, in anii ’50-’60, cand in Romania se inregistrau atacuri foarte ridicate ale larvelor gandacului ghebos, iar cultura graului sau a orzului era o mare loterie.

Prin urmare, incercati pe cat posibil sa evitati monocultura de grau sau orz, sau semanatul graului dupa orz (sau viceversa). De asemenea, tineti legatura cu specialistii in protectia plantelor, cand planificati viitoarele amplasamente ale solelor cu cereale paioase in aceasta toamna. Nu in ultimul rand, tineti legatura cu colegii de breasla din zona in care va aflati, pentru a putea observa daca ei s-au confruntat cu atacuri ridicate ale larvelor gandacului ghebos.

In final va urez recolte bogate, valorificate la un pret cat mai just si tineti sub control gandacul ghebos! In caz contrat, cultivarea graului sau a orzului de toamna va deveni o mare provocare in anii urmatori!

Dr. ing. Georgescu Emil

INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News