Sera stralucitoare la care visam este inca foarte departe, insa tocmai a ajuns la noi “un colac de salvare”. Oamenii de stiinta au conceput genetic o planta ce nu prezinta doar o stralucire vizibila, ci si o stralucire autosustinuta pe toata durata ciclului ei de viata.
Desi au mai existat in trecut plante stralucitoare, ceea ce trebuie avut in vedere este faptul ca aceasta planta nu trebuie alimentata cu substante chimice pentru a-si mentine luminescenta. De asemenea, durata stralucirii este mult mai lunga decat in trecut.
Deja v-ati imaginat cum ar arata o gradina de noapte cu asemenea plante, nu-i asa? O gradina care straluceste in intuneric… Sau poate v-ati gandit si mai departe, la reducerea dependentei de iluminatul electric.
Daca in trecut pentru plantele stralucitoare proiectate genetic s-au folosit bacterii bioluminescente sau ADN de licurici, de data aceasta echipa de cercetatori a proiectat aceste plante folosind ADN de la ciupercile bioluminescente.
Oamenii de stiinta au descoperit ca aceste ciuperci sintetizeaza luciferina dintr-un compus numit acid cafeic, lucrat de patru enzime. Acestia “au impletit” plantele cu patru gene de ciuperci asociate cu bioluminescenta si le-au cultivat cu atentie. Au descoperit ca plantele straluceau cu o lumina vizibila pentru ochiul liber de la rasaduri pana la maturitate, fara niciun cost aparent pentru sanatatea plantei. De asemenea, au descoperit ca partile tinere ale plantei straluceau cel mai puternic, doar florile crescand mai stralucitoare. Acestea au produs, spun cercetatorii, in jur de un miliard de fotoni pe minut. Traducand asta in viata de zi cu zi, nu este o lumina suficienta pentru citit, de exemplu, dar este suficient de luminos pentru a fi clar vizibil.
Desi aceasta planta este de aproximativ 10 ori mai stralucitoare decat celelalte plante, nu este cea mai stralucitoare planta produsa. O planta care producea o stralucire de aproximativ un trilion de fotoni pe secunda a rezistat doar 3,5 ore. Aceasta noua tehnica prin care stralucirea se mentine pe termen lung ar putea actiona ca un indicator pentru modul in care plantele raspund la stimulii din mediul extern. De exemplu, atunci cand in apropierea plantei a fost plasata o coaja de banana, aceasta a stralucit mai tare ca raspuns la etilena emisa.
Echipa de cercetatori lucreaza in continuare, nu doar pentru a produce o stralucire mai intensa, ci si pentru a studia sanatatea plantelor.
sursa: https://www.sciencealert.com/gorgeously-glowing-plants-shine-bright-throughout-their-life-cycle