Trandafirul este un simbol al frumusetii, pacii si un deosebit dar al naturii, este cea mai cunoscuta planta folosita cu scop ornamental, datorita florilor sale deosebite. Aceasta floare ce a inspirat numerosi poeti, pictori si gradinari, ne incanta indiferent de situatie, fie asezat intr-un buchet luxuriant sau in gradinile oamenilor. De asemenea, pe langa scopul ornamental, acesta poate fi folosit in industria cosmetica, farmaceutica sau alimentara.
Pentru a ne bucura de frumusetea trandafirului, denumit si ,,Regele florilor’’, este nevoie sa il protejam de atacul bolilor si daunatorilor, care de cele mai multe ori stirbesc frumusetea si calitatea florilor.
Cele mai importante boli ale tranadafirului sunt:
Fainarea (Podosphaera pannosa Spherotecha pannosa var. rosae)
Fainarea apare oriunde sunt cultivati trandafirii si este cea mai problematica boala in comertul cu flori taiate.
Simptome. Pe lastarii proveniti din mugurii infectati si pe bobocii florali se formeaza o pasla alb-cenusie, asemanatoare ca si consistenta cu faina. Lastarii tineri se deformeaza, bobocii florali se deschid greu si nu se mai pot dezvolta in conditii normale, de cele mai multe ori, nu mai formeaza flori. De asemenea, florile atacate sunt deformate, iar pe suprafata petalelor se observa pete. Pe frunzele infectate secundar, apar pete diferite ca marime si forma, iar portiunile de tesut afectate se necrozeaza, acestea mai apoi se rasucesc si se usuca.
Simptomele caracteristice atacului de fainare sunt prezentate in figura 1 si figura 2.
Partile atacate sunt pot fi focare de infectie, daca nu sunt tratate sau eliminate, dupa caz. Prin taieri drastice a partilor vegetative afectate, limitam posibilitatea de iernare a patogenului in plantatie. Lastarii si frunzele infectate se indeparteaza si se distrug in permanenta.
In cazul unor atacuri intense in anii anteriori, se vor urmari cu atentie plantele in fenofaza de inmugurire si se vor aplica tratamente preventive.
Combatere:
- Difcor 250 EC (difenoconazol, 250 gl), fungicid sistemic, 1,0 l/ha
- Flosul (sulf lichid, 800 g/l), fungicid de contact, 4 l/ha
- Heliosulf, fungicid organic de contact pe baza de sulf, 0,3 l/100 l
- Karbicure, fungicidd de contact, formulat pe baza de hidrogen carbonat de potasiu, 5 kg/ha
- Limocide, produs natural, pe baza de ulei de portocale, 1,6 l/ha
- Mirage 45 EC (procloraz, 45%), fungicid sistemic, 1 l/ha
- Thiovit Jet 30 GR (sulf, 80 %), fungicid de contact, 4 kg/ha
- Topas 100 EC (penconazole, 100 g/l), fungicid sistemic local,0,5 l/ha
- Zoxis 250 SC (azoxistrobin, 250 g/l), fungicid sistemic, 100 ml/100 l apa
Patarea neagra a frunzelor (Diplocarpon rosae)
Acest patogen poate fi gasit la unele specii de trandafiri salbatici dar cel mai des il intalnim in plantatiile de trandafiri.
Atacul reduce si distruge vitalitatea plantelor atacate daca nu sunt realizate tratamente fungicide.
Simptome. Patarea neagra afecteaza frunzele trandafrului, incepand cu cele din partea inferioara a plantei, prin aparitia unor pete negru-violacee cu margine crestata, pe care se pot distinge proeminente negricioase. Petele pot conflua, funzele in acest caz se ingalbenesc inainte de vreme si cad.
In urma atacului, pot rezulta defolieri grave si o inflorire precara.
Simptomele caracteristice atacului de patare neagra sunt prezentate in figura 3 si figura 4.
Deoarece acest patogen ierneaza pe frunzele plantei, atacurile viitoare pot fi prevenite prin eliminarea acestora din plantattie si distrugerea lor.
Combatere:
- Difcor 250 EC (difenoconazol, 250 g/L), fungicid sistemic, 1,0 l/ha
- Mirage 45 EC (procloraz, 45%), fungicid sistemic, 1,0 l/ha
- Zoxis 250 SC (azoxistrobin, 250 g/l), fungicid sistemic, 100 ml/100 l apa
Rugina (Phragmidium mucronatum)
Rugina trandafirilor cauzata de Phragmidium mucronatum, afecteaza in ultimii ani, in special loturile pentru altoire, pe suprafete din ce in ce mai mari. Atunci cand exista un atac sever asupra plantei, rezulta o intarziere a cresterii din cauza defolierii premature si a mortii lastarilor infectati, ceea ce poate duce la pierderi majore pentru cultivatori.
Simptome. Primavara, pe lastari, varful frunzelor si bobocii florali apar pete portocalii, usor basicate. Partile atacate se deformeaza. Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul acestor pete apar pete in care se dezvolta ecidiile patogenului. Pe fata superioara se deschid picnidiile.
In lunile iunie-iulie apar pustulele cu uredo- si teleutospori, prafoase si de culoare galben deschis apoi negricioase.
Ciuperca determina defolierea prematura, lasand lastarii desfrunziti, chiar daca infloritul este in plina desfasurare.
Simptomele caracteristice atacului de rugina sunt prezentate in figura 5.
Agentul patogen ierneaza in lastari si frunzele cazute pe sol. Pentru prevenirea infectiilor viitoare, se recomanda taierea si arderea partilor afectate ale plantei si cultivarea de soiuri rezistente.
Combatere:
- Difcor 250 EC (difenoconazol, 250 g/L), fungicid sistemic, 1,0 l/ha
- Mirage 45 EC (procloraz, 45%), fungicid sistemic, 1,0 l/ha
- Zoxis 250 SC (azoxistrobin, 250 g/l), fungicid sistemic, 100 ml/100 l apa
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)
Putregaiul cenusiu este produs de patogenul Botrytis cinerea, patogen care afecteaza peste 235 de specii de plante din intreaga lume, inclusiv trandafirii. Prezenta patogenului reduce randamentul trandafirilor de flori taiate si calitatea post-recoltare.
Simptome. Agentul patogen poate afecta diferite tesuturi ale plantelor, inclusiv frunze, tulpini si flori. Cele mai grave daune apar atunci cand agentul patogen infecteaza petalele florilor colonizand tesutul. Pe flori, simptomele initiale apar ca leziuni mici, care evolueaza in necroze, ducand la prabusirea petalelor si apoi la distrugerea in totalitate a florilor. Organele atacate de agentul patogen se brunifica si treptat sunt acoperite de fructificatiile acestuia – conidiofori si conidii (figura 6).
Combatere:
- Switch 62.5 WG (fludioxonil 25% + cyprodinil 37.5%), fungicid de contact, 0,6-1 kg/ha
- Serenade (Bacillus subtilis QST 713, 1.34 %), fungicid biologic, 5 l/ha
Antracnoza trandafirului (Sphaceloma rosarum)
Simptome. Primele simptome apar pe frunze, dar pot fi afectate si alte organe (caliciu, petiol, petale, lastari tineri).
Pe frunze, petele sunt circulare care se maresc si devin inconjurate de o zona purpurie-rosiatica. Tesuturile afectate se necrozeaza. Atacul puternic al acestui patogen poate provoca defolieri deoarece, frunzele foarte afectate se ingalbenesc si cad timpuriu.
Simptomele caracteristice ataciului de antracnoza sunt prezentate in figura 7.
Deoarece acest patogen ierneaza pe frunzele atacate, este foarte importanta strangerea si distrugerea frunzelor toamna, pentru prevenirea unor viitoare infectii.
Combatere:
- Zoxis 250 SC (azoxistrobin,.250 g/l), fungicid sistemic, 100 ml/100 l apa
Ing. Alexandra Marin
ICDPP Bucuresti