Cancerul deschis al ramurilor-tulpinilor (Nectria galligena)

Publicat de

Cancerul peren Nectria este una dintre cele mai comune si mai usor de recunoscut boli. Boala este raspandita in climatele racoroase si umede sau acolo unde se aduna pungi izolate de aer rece, in special pe solurile slab drenate. La noi in tara se intalneste frecvent in livezile neingrijite, iar in ultimul timp, indeosebi in Transilvania. Daca nu se iau masuri de carantina fitosanitara, poate sa apara si in pepiniere.

Simptome

Atacul se manifesta pe tulpina, pe sarpante (de obicei, la unghiul de ramificare), pe ramuri si, mai rar, pe fructe. La locul unde s-a produs infectia, apare la inceput o pata mica brun-roscata, cu suprafata usor cufundata, aceasta se intinde atat la suprafata, cat si in profunzime. Scoarta, la inceput neteda, se zbarceste si se brazdeaza de numeroase crapaturi; intr-un stadiu mai avansat se exfoliaza, lemnul ramanand descoperit. La periferia acestor portiuni canceroase scoarta sanatoasa reactioneaza puternic prin producerea in fiecare vara a unui val de tesut, de acoperire, cu marginea revarsata spre interior si umflata, care apare ca o ingrosare a marginilor plagii. Cand tesutul de acoperire este oprit din crestere inainte de a reusi sa acopere rana, aceasta evoluaza in „cancer deschis”; cand tesutul reuseste sa acopere complet rana, are aspectul unui nod umflat, canceros, care poate avea diferite dimensiuni, formandu-se un „cancer inchis”.

Cu timpul, zona canceroasa se intinde si se poate inconjura partial sau total ramura, uscandu-se de la locul atacului in sus. In cazul ramurilor tinere, cancerul se intinde de jur imprejur, provocand uscarea. Nectria galligena face parte din categoria „parazitilor de rana”, plagile canceroase pe care le genereaza formandu-se in dreptul unor leziuni produse mecanic, de grindina, de insecte (Paduchele lanos – Eriosoma lanigerum) (Hausmann, 1802) sau de alte ciuperci (Ex. Venturia).

La suprafata plagilor tinere se formeaza pernite sporodochiale, de culoare alb rozie, pe care, in conditii de umiditate, se formeaza tot timpul conidii.

Pe suprafata plagilor mai vechi, indeosebi toamna si iarna, apar niste corpusculi de forma globuroasa, de culoare brun-roscata, vizibili macroscopic, care sunt periteciile ciupercii.

Ciuperca mai ataca si fructele ajunse la maturitate, atat pe pom, cat si in timpul pastrarii in depozite. Infectia se realizeaza, de obicei, printr-o rana. Atacul se manifesta print-o pata mica, bruna, cu suprafata putin cufundata. In conditii favorabile, pata se extinde, cuprinzand intregul fruct. Epiderma atacata se zbarceste si se acopera cu pernite sporifere. Ciuperca poate sa atace fructele nu numai de la exterior, ci poate sa patrunda si sa se dezvolte si in casa seminala. 

Agentul patogen

Sporodochiile care apar la suprafata organelor atacate sunt roz, de consistenta carnoasa, constituite din stroma si conidiofori ramificati.Forma sexuata a ciupercii o constituie periteciile, care apar imprastiate sau grupate, rosii, globuloase, putin turtite, la varf papilate. In interiorul lor se diferentiaza ascele alungite, cilindroclavate, insotite de parafize articulate; fiecare asca are 8 ascospori hialini, ovoidali, bicelulari, usor ingustati in dreptul septei. La maturitate, ascosporii sunt proiectati afara prin osteola; procesul se desfasoara pe parcursul intregului an, indiferent de anotimp, pe timp ploios, amplasarea sa fiind maxima in ianuarie – februarie si minima, vara. Patrunderea ciupercii in ramuri se realizeaza cel mai mult in lunile octombrie si aprilie. Infectile se produc prin cicatricele ramase in urma recoltarii fructelor, dar, mai ales, in urma caderii frunzelor, toamna, ca si prin ranile produse de alte ciuperci (Venturia), de insecte (Eriosoma lanigerum), de grindina, cu ocazia taierilor etc.Prin cicatricele foliare, infectia se realizeaza cu atat mai bine, cu cat acestea sunt mai proaspete. 

Combaterea

Una dintre cele mai importante masuri de igiena culturala consta in eliminarea si distrugerea focarelor de infectie, prin taiere si ardere. Necrozele si cancerele de pe tulpini si sarpante (depistate incipient) se vor extirpa pana la tesutul sanatos, badijonand ranile create cu mastic sau alte produse care actioneaza ca o bariera de protectie pana la vindecarea ranilor. Pentru evitarea infectiilor prin conidii si ascospori, se vor aplica tratamente, la caderea frunzelor:

– cu produse cuprice:

  • Airone – 3,0 kg/ha;
  • Badge WG/Coprantol – 2,9 kg/ha;
  • Coprantol Duo – 2,9 kg/ha;
  • Curonex 50 – 2,0 kg/ha;

  • Cuprofix Ultra – 3,5-6,0 kg/ha;
  • Triumf 40 WG – 2,0-2,5 kg/ha;
  • Zeama Bordeleza Tip MIF/Zeama Bordeleza Valles – 3,75-5,0 kg/ha.

– cu produse pe baza de captan:

  • Merpan 80 WDG/Captadin 80 80 WDG – 2,25 kg/ha.

De obicei, prin efectuarea tratamentelor destinate combaterii ciupercii Venturia inaequalis (in timpul perioadei de vegetatie) sunt protejate toate punctele prin care sporii de Nectria galligena ar putea patrunde in planta.

Drd. Chiriloaie-Palade Andrei

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News