Cancerul, juristii, forurile stiintifice si glifosatul!

Publicat de

Luna trecuta, site-ul newsagropages.com titra ca un juriu de la Curtea Suprema din California din San Francisco a gasit gigantul Monsanto (care face parte acum din compania Bayer), responsabil de aparitia unui cancer (limfom non-Hodgkin) la un barbat de 46 de ani, ca urmare a expunerii repetate la produse pentru combatera buruienilor pe baza de glifosat, produse de Monsanto si a obligat firma sa plateasca daune de 289 de milioane de dolari. Actiunea cancerigena a glifosatului, cel mai utilizat erbicid in agricultura, la nivel mondial, a devenit un subiect controversat si agresiv intre partile aflate in conflict.

 Pentru multi care s-au luptat pentru recunoasterea faptului ca glifosatul este posibil cancerigen, hotararea luata de instanta a fost considerata ca o victorie. Cu toate astea, consensul stiintific asupra glifosatului este departe de a fi rezolvat, iar multi oameni de stiinta sunt surprinsi de acest verdict. Se pune intrebarea, cine decide daca ceva cauzeaza cancer?

 Niciun organism de experti sau oficialitati guvernamentale nu este insarcinat sa fie vocea oficiala a stiintei, atunci cand vine vorba despre potentialul cancerigen produs de diferite substante chimice. Mai multe Agentii, atat din Statele Unite, cat si pe plan international, si-au oferit opiniile pe aceasta tema, si nu intotdeauna au ajuns la aceeasi concluzie, in conditiile in care au utilizat aceleasi metodologii. Glifosatul este un prim exemplu, unde multe Agentii vin cu concluzii diferite, privind siguranta produsului cand vine vorba despre utilizare. 

Dupa cum se stie, glifosatul a fost folosit in agricultura, pe suprafete mari, in conditii de siguranta timp de peste 40 de ani. Dupa proces, Scott Partridge, vicepresedintele companiei Monsanto, a tinut sa aduca in atentie faptul ca: “Verdictul instantei nu schimba cu nimic cele patru decenii de utilizare sigura si eficienta din spatele produselor pe baza de glifosat”. Compania Monsanto a anuntat intentia de a contesta decizia Curtii Supreme.

Dupa toate cele intamplate raman totusi intrebarile: Ce facem cu dovezile stiintifice care nu au confirmat ca glifosatul este posibil cancerigen? Este suficient doar verdictul dat de judecatori? Ce facem cu cei care manipuleaza mediatic opinia publica atat pe plan international, dar si intern? Si spun asta, pentru ca si in Romania, in urma cu cateva saptamani intr-un cotidian central, de mare tiraj a aparut un articol, tendentios, cu acuzatii deosebit de grave, alarmante, despre glifosat, un articol ce parea a fi  realizat la comanda celor care incrimineaza nejustificat aceast erbicid de ani de zile. Deci, dupa ani de cercetari si testari, dupa 4 decenii de utilizare sigura, iata ca glifosatul se vrea a fi scos cu orice pret de pe piata. Nu conteaza ca nu avem dovezi stiintifice, concludente care sa ateste ca ar fi posibil cancerigen….

Dr. ing. Sorin STEFAN

sursa informatiilor: newsagropages.com

S-ar putea să te intereseze

Hot News