Lucrari de ingrijire in cultura de mazare

Publicat de

Mazarea desi este o cultura care se seamana foarte devreme si in randuri dese este sensibila la concurenta buruienilor. Erbicidele aplicate gresit pot avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. In alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema, astfel in functie de spectrul de buruieni putem alege variante de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienilor este problema principala pe care trebuie sa o avem in vedere. Ca urmare, vom prezenta erbicidele omologate pe care le recomandam:

 • BUTOXONE M 40 (400 g/l MCPB- Na) este un erbicid sistemic hormonal, omologat pentru aplicare foliara in doza de 2-2,5 l/ha. NU IN LOTURILE SEMINCERE!

Combate buruieni dicotiledonate anuale si perene (mustar, macris, palamida, spanac salbatic, pungulita, traista ciobanului, urzica moarta).

ATENTIE: Nu combate musetelul si romanita, asadar, daca aceste buruieni sunt predominante, trebuie sa alegeti o alta solutie de erbicidare. Aplicarea erbicidului se va face cand cultura de mazare este in crestere activa (10-15 cm inaltime), buruienile sa fie rasarite in procent cat mai mare.

Nu se mai face erbicidarea daca au aparut butonii florali deoarece, la o aplicare intarziata, putem inregistra pierderi mari de productie. Este recomandata o singura erbicidare pe sezon cu acest erbicid. Nu se aplica pe cultura in conditii de seceta sau cand temperatura depaseste 25°C si este vant puternic.

 • CLOMATE (clomazona 360 g/l) este o solutie foarte buna pentru aplicarea in preemergenta daca in cultura constatam presiune din partea buruienilor precum: turita (Galium aparine), rocoina (Stelaria media), sugel (Lamium purpureum), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), firuta (Poa annua), etc. Momentul optim de aplicare a tratamentului este atunci cand buruienile se afla intr-un stadiu cat mai mic de dezvoltare. Se aplica un singur tratament in preemergenta (la maxim 3 zile de la semanat). Formularea sub forma de suspensie de microcapsule (CS), face degajarea substantei active sa se faca treptat, prelungind astfel perioada de activitate a erbicidului si cu o siguranta mult mai mare fata de mediu.

Este omologat in doza de 0,25 l/ha. Este compatibil cu multe erbicide, inainte de amestecare, consultati tabelele de compatibilitate sau in lipsa acestora efectuati un test de compatibilitate.

 • CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir, traista ciobanului, loboda, teisor, ciumafaie, turita, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, mac, troscot, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Il putem aplica in doza de 1,25 l/ha, intotdeauna impreuna cu un adjuvant (in pachet avem DASH 0,2-0,3) incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In cazul infestarilor puternice, se recomanda cresterea dozei de adjuvant (DASH- 0,5 l/ha, in 100 l apa). Nu se aplica daca mazarea a inceput sa infloreasca. Daca situatia o impune, putem aplica secvential fara a depasi doza omologata (1,25 l/ha). Prima aplicare se va face atunci cand cultura de mazare are vizibile primele frunze trifoliate, iar buruienile sunt in faza tanara, urmand ca cea de a doua aplicare sa se faca dupa 7-14 zile. Recomandam CORUM 0,625 l/ha + DASH 0,75 l/ha pentru ambele aplicari.
 • LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil) in doza de 1,5-1,75 l/ha si SELECT SUPER (cletodim 120 g/l) in doza de 1-2 l/ha. Combate buruienile graminee, cum ar fi: mohor, costrei, iarba barboasa, samulastra de cereale.
 • PULSAR (imazamox 40 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir, traista ciobanului, ambrozia, teisor, ciumafaia, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, romanita, mac, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Nu combate loboda, volbura, troscotul si ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75-1 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).
 • ROUNDUP CLASIC PRO (glifosat din sare de izopropil amina 360 g/l) este un erbicid cu actiune sistemica neselectiv, cu aplicare inainte de semanat sau daca parcela pe care urmeaza sa insamantam este imburuienata si justifica aceasta lucrare, erbicidul poate fi aplicat si imediat dupa semanat, dar inainte de rasarirea culturii. Aceasta erbicidare se justifica atunci cand spectrul de buruieni rasarite predominant este format din dicotiledonate. Doza recomandata este cuprinsa intre 2-3 l/ha, iar alegerea acesteia se va face tinand cont de talia buruienilor.

Dintre bolile prezente in culturile de mazare, mentionam: antracnoza, rugina si mana.

Fungicidele omologate sunt:

 • ACROBAT MZ 69 WG (dimetomorf 9% + mancozeb 60%) in doza de 2 kg/ha pentru prevenirea si combaterea manei- Peronospora pisi, maxim doua tratamente/an, la interval de 8 zile, din stadiul de 4 frunze nedeschise, pana la inflorit.
 • ORTIVA TOP (azoxistrobina 200 g/l + difenoconazol 125 g/l) se recomanda aplicarea incepand de la aparitia mugurilor florali pana cand, aproximativ 70% din pastai au atins dimensiunea finala (caracteristica soiului cultivat). Doza omologata este de 1 l/ha si actioneaza asupra urmatoarelor boli: antracnoza sau ascochitoza mazarii (Mycosphaerella pinoides, Asochyta pinoides), fainarea (Erysiphe pisi) si mana (Peronospora viciae). Produsul actioneaza prin contact si sistemie locala translaminara.

Pentru combaterea daunatorilor in vegetatie, este omologat insecticidul :

 • KARIS 10 CS ( lambda – cihalotrin 100 g/l), in doza de 0,05 l/ha.

Dintre daunatori, pagubele cele mai importante la mazare sunt produse de gargarita (Bruchus pisorum). Femela depune ouale pe pastai, iar larvele patrund in seminte si se hranesc pana ajung adulti. Formulat sub forma de suspensie de microcapsule (CS), ajunge pe planta fara pierderi in atmosfera. Eliberarea treptata a insecticidului din microcapsule determina formarea unui depozit stabil pe suprafata plantelor, rezistent la actiunea razelor UV si a precipitatiilor.

Pentru o buna protectie a culturii de mazare, recomandam aplicarea insecticidelor in doua faze:

 • prima aplicare se va face cand aproximativ 20% din cultura este inflorita.
 • cel de-al doilea tratament cu insecticid se va executa cand 20% din flori au inceput sa se scuture.

De asemenea, in depozit recomandam gazarea boabelor de mazare depozitate cu produse specifice (AGROXIN, PHOSTOXIN, in doza de 15 g/t). Aceste insecticide sunt foarte toxice si de aceea, in lipsa detinerii autorizatiei pentru utilizarea produselor de acest tip, cat si a unui personal calificat, este potrivit sa intocmiti contract cu firme specializate.

Ing. Vicentiu CREMENEANU

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News