Ce daunatori trebuie sa combatem acum la prun?

Publicat de

Livezile de prun din Romania pot fi invadate de mai multe specii de daunatori, care produc deseori pagube considerabile afectand cantitativ si calitativ productia. Pentru a avea o productie buna si de calitate, frunzele dar si fructele pomilor nu trebuie sa fie atacate de daunatori.

In cele ce urmeaza vom trata principalii daunatori existenti in plantatiile de prun, asupra carora ar fi de dorit sa ne concentram atentia in iulie, atunci cand fructele s-au format si chiar incep sa intre in parga. Asadar, avem in vedere: viermele prunelor (Cydia funebrana), afidele (paduchele cenusiu al prunului (Hyalopterus pruni) sau paduchele mic al prunului (Brachycaudus helichrysi) si paduchele mare al prunului (Brachycaudus cardui). Se mai intalnesc daunatori secundari, destul de raspanditi, dar cu potential de daunare numai in anumite zone sau in anumiti ani, precum paduchi testosi, paduchele din San Josè (Quadraspidiotus perniciosus), paduchele testos al prunului (Parthenolecanium corni), acarieni (Panonychus ulmi Koch., Tetranichus spp.) si specii mai putin raspandite, care datorita frecventei lor reduse, nu produc pagube la prun (Hyphatria cunea Dury, Erannis defoliaria Raupe, Operophtera brumata L., Malacosoma neustria L. si Orgyia antiqua L.).

Despre viermele prunelor…

Fig. 1

Viermele prunelor (Cydia funebrana) in Romania ataca pomii fructiferi samburosi (in special prunele) din zona de campie pana sub munte. Adultul este un fluturas de talie mica, care are anvergura aripilor de 14-16 mm (fig. 1) aripile anterioare brun-cenusiu-inchis, aripile posterioare sunt brun-cenusii, cu franjuri scurte. Larva este o omida adevarata, complet dezvoltata este de 15-20 mm lungime, rosie-caramizie pe partea dorsala si roz pal pe cea ventrala. Are in mod obisnuit doua generatii pe an, dar in ultimii ani, in zonele de campie, dezvolta si a treia generatie. Pierderi mari se inregistreaza la generatia a doua, ajungand la 50-80 % din recolta de fructe. Fluturii generatiei a doua apar, de regula, in prima decada a lunii iulie. Imperecherea si depunerea oualor au loc la 2-3 zile de la aparitie. Ouale sunt depuse numai pe fructele verzi sau in parga, fiind preferate soiurile tardive si semitardive.

Fig. 2

Incubatia dureaza 5-10 zile, iar larvele generatiei a doua patrund in fructe si produc galerii in jurul samburelui (fig. 2). Fructele atacate isi incetinesc cresterea, capata o culoare violacee si cad pe sol. Larvele isi continua hranirea si pe fructele cazute. La sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie, larvele se retrag pentru hibernare, reprezentand rezerva biologica de atac pentru anul urmator.

Fig. 3

In vederea avertizarii corecte a tratamentelor fitosanitare se folosesc capcanele cu feromoni sexuali tip “AtraFun” (fig. 3). Pragul economic de daunare este de 1-2 fluturi/capcana/saptamana sau 2-3 % fructe atacate. Desi este cunoscut faptul ca feromonul sexual sintetic AtraFun, este un puternic atractant pentru specia Cydia funebrana Tr., in capcane au fost atrasi si masculii altor specii de lepidoptere (Cydia molesta Busck., Spilonota ocellana F., Hedya pruniana Hb., Procris pruni Schiff.).

Ce insecticide folosim?

Cel mai facil mijloc de combatere a daunatorului este tratamentul de combatere aplicat la atingerea PED-ului de 1-2 fluturi/capcana/saptamana sau 2-3 % fructe atacate, folosindu-se numeroase insecticide: CALYPSO 480 SC, in conc. de 0,02% sau in doza de 0,2 l/ha; CORAGEN, in conc. de 0,01% sau in doza de 0,1 l/ha; DECIS 25 WG, in conc. de 0,015% sau in doza de 0,15 l/ha in 1000 l apa; DECIS MEGA 50 EW, in conc. de 0,015% sau in doza de 0,150 l/ha in 1000 l apa; FASTER 10 CE, in conc. de 0,025% sau in doza de 0,250 l/ha in 1000 l apa; FASTER GOLD 50 EC, in conc. de 0,015% sau in doza de 0,15 l/ha; INSEGAR 25 WG, in conc. de 0,03% sau in doza de 0,3 kg/ha in 100 l apa; KARATE ZEON, in conc. de 0,015% sau in doza de 0,150 l/ha in 1000 l apa; LASER 240 EC, in conc. de 0,06 % sau in doza de 0,6 l/ha in 1000 l apa; PYRINEX QUICK, in conc. de 0,1% sau in doza de 1,0 l/ha in 1000 l/ha; RELDAN 22 EC, in doza de 2-2,2 l/ha in 1.000 l apa/ha. ATENTIE, ultimul moment al posibitatii de a aplica tratamentul este inaintea coacerii; VANTEX 60 CS, in conc. de 0,015% sau in doza de 0,15 l/ha in 1000 l apa/ha.

Cum recunoastem afidele?

Afidele – paduchele cenusiu al prunului (Hyalopterus pruni) sau paduchele mic al prunului (Brachycaudus helichrysi)) si paduchele mare al prunului (Brachycaudus cardui) care sunt importanti mai ales prin faptul ca sunt vectori ai virozelor (din care cea mai importanta este plum-pox virus). Specia comuna, cea mai importanta, Hyalopterus pruni este cunoscuta acolo unde sunt pruni in Romania. Paduchii fara aripi de 2-2,4 mm, cei aripati de 2 – 2,1 mm au corpul alungit, de culoare verde-galbui, acoperit cu o secretie ceroasa, cenusie (fig. 4). Este o specie migratoare, planta gazda primara fiind prunul, iar gazdele secundare sunt specii de graminee spontane. Se intalneste frecvent formand colonii compacte pe frunzele de prun, (fig. 5) si lastari, in urma intepaturilor, lastarii nu se mai dezvolta normal, frunzele se curbeaza, si devin verde deschis cu nuante cenusii. Soiurile Tuleu si d’Ager sunt cele mai atacate. Organele atacate sunt acoperite de dejectiile zaharoase “roua de miere”, pe care se instaleaza fumagina, impiedicand asimilatia clorofilei. Pentru combaterea chimica a paduchelui cenusiu se recomanda efectuarea de tratamente fitosanitare la semnalarea si dezvoltarea coloniilor de paduchi pe frunze, utilizandu-se: CALYPSO 480 SC, in conc. de 0,02% sau in doza de 0,2 l/ha; DECIS 25 WG, in conc. de 0,003% sau in doza de 0,03 kg/ha; EFORIA 045 ZC, in doza de 1,3 l/ha; MAVRIK 2 F, conc. de 0,05% sau in doza de 0,5 l/ha in 1.000 l apa; NOVADIM PROGRESS, in conc. de 0,075-0,1% sau in doza 0,75-1,0 l/ha in 1.000 l apa sau TEPPEKI, in conc. de 012-0,014% sau in doza de 0,12-0,14 kg/ha in 1.000 l apa.

Fig. 4
Fig. 5

Paduchele din San Jose, specie polifaga are 1-3 generatii/an, ierneaza ca larve pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda, iar la un atac masiv, scuturile ce acopera corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii, iar in urma unor atacuri repetate pomii stagneaza din crestere, dupa 2-3 ani se usuca.

Paduchele testos al prunului (Parthenolecanium corni), femela are corpul de 4-6 mm lungime si 2-4 mm latime, de forma ovala, puternic bombat dorsal (fig. 6), de culoare brun-roscata, prevazuta cu dungi mai inchise si cu o carena mediana evidenta. Are o singura generatie/an si ierneaza pe ramuri, tulpini sau sub frunzele cazute. Dupa imperechere, la mijlocul lunii mai, femelele incep sa depuna ponta, iar larvele apar incepand din a doua decada a lunii iunie, parasind scutul protector al femelei si migreaza pe partea inferioara a frunzelor, fixandu-se de obicei de-a lungul nervurii principale, unde inteapa si sug seva. Este unul dintre principalii daunatori ai livezilor de pruni, mai ales pentru plantatiile situate in regiunile deluroase. Atat larvele cat si femelele, colonizeaza scoarta si ramurile pomilor, producand, prin intepare, necrozarea tesuturilor.

Fig. 6

In urma atacului, frunzele se etioleaza partial sau total si cad in masa, recolta se diminueaza anual, iar pomii neingrijiti se usuca. Partile atacate de acest paduche testos sunt acoperite de dejectiile sale dulci, pe care se dezvolta fumagina, impiedicand procesele fiziologice ale plantei.

Pentru combaterea paduchilor testosi, in perioada de vegetatie, se aplica pentru stropit insecticidele: ACTARA 25 WG (Atentie! – numai dupa inflorit, in conc. de 0,01% sau in doza de 0,1 kg/ha in 1000 l apa); CALYPSO 480 SC, in conc. de 0,02% sau in doza de 0,2 l/ha; DECIS 25 WG, in conc. de 0,003% sau in doza 0,03 kg/ha; JUVINAL 10 EC, in conc. de 0,05%, MOSPILAN 20 SG, in conc. de 0,025-0,03% sau in doza de 0,250-0,300 kg/ha; RELDAN 22 EC, in doza de 2-2,2 l/ha in 1.000 l apa/ha. Retineti! Ultimul moment cand se poate aplica tratamentul este inaintea coacerii. {n situatia in care se constata (neasteptat) un atac puternic de acarieni, pentru combatere se pot utiliza: NISSORUN 10 WP, in conc. de 0,03% pentru (Panonychus ulmi) sau alte acaricide eventual omologate pentru mar.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News