Prevenirea atacului daunatorilor in pomicultura

Publicat de

Prof. univ. dr. Ioan ROSCA –

USAMV Bucuresti –

Anul acesta a fost unul foarte dificil pentru pomicultorii din Romania. Cauzele au fost: temperaturile scazute din perioada infloritului, ce au avut drept rezultat caderea florilor, dar si precipitatiile din cursul primaverii ce au determinat o scadere a cantitatii si calitatii fructelor (in special a merelor) pentru ca nu s-a putut aplica la timp tratamentele de combatere. Livezile de mar, din Romania, trebuie sa fie urmarite in aceasta perioada, pentru identificarea mai multor specii de insecte si acarieni fitofagi, a caror populatii pot reduce semnificativ, in anul viitor calitatea si cantitatea productiei de mere. Principalii daunatori impotriva carora se aplica tratamente in perioada de toamna-iarna sunt acarienii si paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus). Aplicarea tratamentelor reduce populatiile si altor daunatori (afide, purici meliferi).

Sfaturile specialistului…

In livezile mici sau acolo unde exista numai cativa pomi, toamna este indicat, sa se faca perierea trunchiului si ramurilor groase ale pomilor (cu o perie de sarma sau de frecat podele), lucrare ce poate distruge stadiile hibernante de gargarite (Anthonomus spp., Rhynchites spp.), omizi de tortricide (Cydia pomonella, Adoxophyes orana, Hyponomeuta malinella s.a.). Toamna, dupa caderea frunzelor se face si taierea si distrugerea cuiburilor de omizi defoliatoare in cazul livezilor mici sau acolo unde exista numai cativa pomi.

De asemenea, este recomandat ca fructele cazute, in cazul livezilor de mar atacate de viespile merelor (Hoplocampa testudinea) sau de viermele merelor (Cydia pomonella), sa fie adunate sau ingropate (de cele mai multe ori sunt puse la fermentare), practica ce determina reducerea populatiilor daunatorilor in anul viitor.

O actiune utila este arderea tuturor ramurilor ramase dupa taierile executate in toamna, fapt ce duce la distrugerea formelor hibernante ale daunatorilor (omizi, pupe de molii si acarieni), dar si arderea cuiburilor de omizi.

Combaterea chimica

Tratamentele chimice sunt absolut necesare in livezi, fiind efectuate in perioada de repaus si se aplica dupa intrarea in repaus vegetativ. Acestea se efectueaza fie/sau/si cu fungice, fie cu uleiuri minerale + insecticide. Acestea se aplica pe intreg pomul, de la nivelul solului pana la varf (imbaiere), impotriva paduchelui testos din San Jose, paduchelui lanos (Eriosoma lanigerum), oualor de acarieni (Tetranychidae), de afide, geometride, lymantriidae, lasiocampidae.

Pentru tratamentele de iarna in livezile de mar se recomanda NUPRID OIL 004 CE, in conc. de 1,5%, pentru combaterea paduchelui din San Jose – generatia de iarna si acarianului rosu al pomilor (Panonychus ulmi) – oua de iarna, dar si JUVINAL 10 EC, in doza de 0,1%, pentru larvele hibernante ale paduchelui din San Jose. In livezile de prun se mai pot aplica tratamente cu MOSPILAN 20 SG, in doza de 0,450 kg/ha + adjuvant, prin care se combat larvele hibernante ale paduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), ouale de iarna ale acarianului rosu al pomilor si cele de afide (Aphis spp.).

Fig. 1

Este util ca in aceasta perioada sa apreciem, existenta unei rezerve de acarieni in special acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi), apreciere care se face, acum, numai prin identificarea, in jurul mugurilor sau in crapaturile scoartei a oualor acestora (fig. 1). Controlul fitosanitar in cazul paduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) consta in cunoasterea procentului de pomi atacati si densitatea daunatorului.

Fig. 2

Pentru asigurarea sanatatii livezii este important sa preveniti atacul paduchelui lanos (Eriosoma lanigerum) prin taierea si arderea ramurilor si lastarilor atacati (fig.2). Evaluarea situatiei parazitului toamna ajuta la alegerea tratamentelor de combatere a daunatorului in primavara urmatoare. Aprecierea posibilitatii aparitiei unui atac puternic de viermele merelor (Cydia pomonella) in anul urmator, se face prin aprecierea nivelului rezervei de omizi (larve) hibernante.

Fig. 3
Fig. 4

Daca in august nu au fost instalate braie capcana (fig.3), aprecierea populatiei hibernante a daunatorului se poate face si prin controlul a 900 de fructe, cate 300 din 3 pomi sau din soiuri diferite, dupa cules, in depozite, in luna octombrie. Astfel, se calculeaza procentul de fructe atacate (fig.4), in functie de soi sau localizarea parcelelor, iar daca 1% din fructe sunt atacate, este cazul sa ne pregatim de efectuarea unor tratamente de combatere, pentru prima generatie a daunatorului, in anul urmator.

Fig. 5

In cazul cicadei gheboase (Ceresa bubalus) se face o supraveghere a aparitiei infestarilor in pepiniere si livezi tinere, atacul fiind recunoscut din cauza incizilor facute de femela. Atentie! Acolo unde au fost depuse ouale, scoarta se desprinde si se formeaza crapaturi (fig. 5).

Masuri de prevenire si combatere pentru lepidopterele defoliatoare

Pentru lepidopterele defoliatoare polifage controlul fitosanitar si metodele de depistare sunt esentiale, de aceea, prezentam in continuare principalele specii ale acestui grup de daunatori impotriva carora se pot intreprinde masuri de prevenire si combatere.

Fig. 6

Molia verde a mugurilor (Hedya nubiferana), determina, in primavara, distrugerea mugurilor si frunzelor tinere, de aceea, in cursul toamnei se identifica larvele hibernante. Larva hiberneaza in zona axilara a mugurelui sau in fisuri coaja, intr-un mic cocon de matase (2-5 mm) (fig.6). Tratamentele aplicate impotriva paduchelui din San Jose, mai ales tratamentele de iarna impotriva viermelui merelor au eficacitate si asupra moliei verzi a mugurilor.

Fig. 7

Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea). Cu siguranta, acolo unde a fost cazul, in cursul verii s-a facut omizitul, prin taierea cuiburilor de omizi (fig. 7), ce apoi s-au ars. Daca acest fenomen s-a intalnit este posibil sa urmarim existenta pupelor ce ierneaza in crapaturile scoartei sau in sol si sa le identificam. Indiferent de rezultatele obtinute prin observatii, trebuie sa se aplice in cursul verii, la aparitia coloniilor dunatorului, tratamente de combatere a daunatorului.

Fig. 8

Cotarul verde (Operophtera brumata). Prognoza aparitiei cotarului verde se face pe baza rezervei de oua hibernante (fig. 8). In acest scop se analizeaza probe de lastari si se inregistreaza densitatea numerica a oualor. In Franta, la controlul de iarna, cand ouale se pot vedea usor, pragul economic de daunare (PED) este de 2-5 oua pe un esantion de 2 mþ/pom.

Fig. 9

Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar). De regula invaziile acestui daunator se produc la intervale de cativa ani, in functie de factorii ecologici. Prognoza de scurta durata (avertizarea) se face prin controale efectuate direct in livezi, asupra pontelor hibernante, existenta pontelor pe trunchiurile copacilor (fig. 9) presupune existenta unui viitor atac.

Fig. 10

Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea), ierneaza sub forma de larve de varsta a 2-a si a 3-a. In livezile de mar, se practica omizitul in cursul iernii, iar cuiburile (fig. 10) se aduna si se ard.

Fig. 11

Inelarul (Malacosoma neustria). Este dificil de a prognoza pe termen lung aparitia insectei. Taierea si adunarea lastarilor cu “ponte inelare” (fig. 11) sunt intrate in practica curenta.

Fig. 12

Nalbarul sau albinita (Aporia crataegi), ierneaza ca larva de varsta a treia, in cuiburi de iernare (fig.12). Ca metoda fizico-mecanica de combatere se practica omizitul, adunarea si distrugerea cuiburilor de iernare, operatie care se recomanda doar pentru pomii pitici, din loturile individuale, cu suprafete restranse.

S-ar putea să te intereseze

Hot News