Ce facem pentru a preveni rezistenta agentilor de daunare la produsele fitosanitare?

Publicat de

Nu de putine ori am auzit fermieri care se plangeau ca anumiti daunatori nu mai pot fi combatuti, capatand rezistenta la produsele de protectia plantelor (PPP-uri) pe care le foloseau in trecut. Asa ca, ne-am gandit sa abordam acest subiect, in cadrul unui articol.

Mai intai, facem precizarea ca numarul produselor de protectia plantelor ce pot fi utilizate prin rotatie pentru combaterea bolilor, buruienilor si a daunatorilor este in continua scadere. Motivele sunt numeroase… Costul aducerii pe piata a unui nou produs este unul enorm – milioane de euro. De asemenea, procesele greoaie de reanalizare si reinregistrare reprezinta alti factori in determinati in scaderea numarului de produse de protectia plantelor. Mai mult decat atat, restrictionarea unor produse, dar si scandalurile privind nesiguranta unor produse, fara a avea insa un fundament stiintific, constituie alti factori decizionali pentru piata produselor de protectia plantelor. Toate aceste lucruri, nu fac altceva decat sa ne determine sa avem in vedere managementul integrat al combaterii bolilor, daunatorilor si buruienilor, si, mai mult, sa intelegem cand este momentul optim sa intervenim cu un anumit produs fitosanitar pentru a evita crearea rezistentei. Si, evident, risipa de produse.

6 reguli ce trebuie respectate …

In vederea preveniri rezistentei la produsele de protectia plantelor este indicat a se respecta un program de management al rezistentei, care are in vedere urmatoarele:

1. Monitorizarea agentilor de daunare este una dintre cele mai importante activitati din cadrul programului de management al rezistentei. Agentii de daunare trebuie monitorizati atât inainte de efectuarea tratamentului cât si dupa efectuarea acestuia.

2. Pragul economic de daunare (PED). Produsele fitosanitare trebuie aplicate doar atunci cand agentii de daunare (insecte, boli, buruieni etc) sunt suficient de numerosi pentru a provoca pagube economice ce depasesc costul produsului si al aplicarii acestuia. Totusi exista si o exceptie, si anume, aplicarea produselor pentru prevenirea aparitiei atacului.

3. Utilizarea unor metode de combatere cât mai diferite. Managementul integrat cuprinde folosirea produselor de protectia plantelor de sinteza, biologice, metodele agrotehnice, rotatia culturilor, folosirea varietatilor rezistente etc.

4. Alegerea corecta a momentului de aplicare. Tratamentele cu PPP-uri se vor face in momentul in care agentul de daunare este cel mai vulnerabil. De exemplu, in cazul insectelor acest moment se inregistreaza in faza eclozarii. Doza de produs aplicata trebuie sa fie cea recomandata de producator.

5. Utilizarea alternativa a produselor din diferite clase chimice. Atentie! Trebuie evitata aplicarea in mod repetat a aceluiasi produs sau a produselor din aceeasi clasa chimica, aceasta putând duce la dezvoltarea rezistentei. Tratamentele trebuie aplicate prin folosirea prin rotatie a produselor din grupe chimice diferite pentru a reduce riscul aparitiei rezistentei. Totodata, nu este indicat a se aplica in amestec doua produse din aceeasi clasa chimica sau cu acelasi mod de actiune. Nu se recomanda aplicarea unui amestec de mai multe ori in acelasi sezon.

6. Organismele benefice trebuie protejate. Produsele fitosanitare trebuie alese in asa maniera incât sa protejeze microfauna si microflora utila.

Redactia

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News