Franta se pregatea sa dea derogare pentru utilizarea insecticidelor neonicotinoide, pentru o suprafata de 400.000 ha de sfecla de zahar.
Desi in Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 privind introducerea pe piata a produselor fitosanitare se mentioneaza situatiile de urgenta si nu exista o prevedere expresa care interzice derogarile pentru produsele ce se folosesc in acest caz, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis intr-o hotarare data joi, 19 ianuarie 2023, ca articolul 53 „trebuie interpretat ca nepermitand unui stat membru sa autorizeze introducerea pe piata a produselor fitosanitare pentru tratarea semintelor sau introducerea pe piata si utilizarea semintelor tratate cu aceste produse, in cazul in care introducerea pe piata si utilizarea semintelor tratate cu acele produse au fost interzise in mod expres printr-un regulament de aplicare”.
Guvernul francez, care este angajat de doi ani intr-un program de eliminare a insecticidelor neonicotinoide utilizate in tratamentul semintelor de sfecla si de gasire a unor solutii alternative, a reactionat imediat printr-un comunicat de presa. In lipsa unui tratament cu adevarat de protectie al culturii de sfecla de zahar, cultivatorii francezi s-au confruntat in 2020 cu o criza majora legata de proliferarea afidelor, vectori pentru virusurile care provoaca ingalbenirea, in toate regiunile producatoare.
In Franta a fost infiintat un plan national major pentru a coordona eforturile de cercetare si inovare, dedicate in intregime combaterii ingalbenirii sfeclei de zahar, pentru a oferi solutii alternative la neonicotinoide, implementabile la scara larga pentru cele 400.000 de hectare de sfecla, din punct de vedere tehnic si economic, care se doreste a fi viabil pana in 2024.