Corteva Agriscience recomanda cele mai eficiente solutii de combatere a daunatorilor din cultura de rapita

Publicat de

Rapita este cunoscuta ca fiind una din cele mai tehnice culturi pe care fermierii romani le practica, cu multe “slabiciuni” pe tot parcursul perioadei de vegetatie. De la pregatirea patului germinativ si semanat, pana la recoltat, aceasta cultura necesita ingrijire si atentie speciala in privinta bolilor, daunatorilor, fertilizarii etc. Odata cu rigorile timpului in care traim si modificarile legislative, lucrurile se complica si mai mult. Este nevoie ca fermierul sa devina profesionist, sa viziteze campurile de rapita, chiar zilnic, pentru a putea realiza productia de rapita dorita.

Cea mai mare provocare pentru fermieri o reprezinta combaterea daunatorilor, care fara dubii, da mari batai de cap pana si celor mai experimentati fermieri. Rapita este un magnet pentru o sumedenie de insecte, care apar inca de la rasarit si pana la recoltare. In lipsa unui sistem eficient de monitorizare si avertizare, fermierii sunt nevoiti sa decida chiar ei momentul efectuarii tratamentului, care uneori poate fi mai greu de ales.

Spre exemplu, in lipsa tratamentul cu insecticid pentru samanta, Franta risca sa ajunga la jumatatea suprafetei cultivate in trecut, din cauza unui daunator care toamna face ravagii. Este vorba de Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp., Psylliodes chrysocephala) ce nu pot fi controlati complet cu ajutorul aplicarilor de insecticide in vegetatie. In Romania, fermierii pot alege sa achizitioneze seminte tratate cu Lumiposa®, scapand astfel de un stres suplimentar si controland tot spectrul de insecte aparut dupa semanat pana in stadiul de 4 frunze adevarate.

Fig. 1 - Larve
Fig. 1 – Larve

Dar astazi, trebuie sa acordam atentie celui mai complicat daunator din campurile noastre de rapita, si anume, gargarita tulpinilor de rapita – Ceutorhynchus napi, care provoaca daune intre 30% si 80%.

O scurta descriere a insectei este disponibila pe site-ul Corteva.

Adultul are corpul de 3,6‑4,0 mm lungime, de culoarea neagra cenusie. Protoracele este putin mai lat decat lung, fara tuberculi laterali. Femurele mijlocii si posterioare poarta cate un pinten, iar ghearele sunt ascutite. Elitrele prezinta striuri longitudinale inguste, iar spatiile dintre striuri, contin 3‑4 randuri de perisori scurti si fini. Larva este de culoare galbuie, de tip apoda si eucefala. La completa dezvoltare (de 3‑4 mm), are capsula cefalica chitinizata de culoare brun galbuie si protuberante prevazute cu perisori.

Nimic special pana aici, un mic gandacel, dar totusi daunatorul care prejudiciaza cel mai mult recolta si, adeseori, chiar si cu tratamente efectuate. Care este problema de fapt?

Cea mai mare problema este momentul in care se efectueaza tratamentul, lucru care este un pic mai complicat de apreciat, pentru ca adultii nu produc pagube usor de identificat, fiind posibila trecerea cu vederea a aparitiei lor in camp. Mai mult, in ultimii ani, modificarea climei ajuta mult acest daunator, care apare si se imperecheaza in momentul in care temperaturile depasesc ziua 7ᵒC, iar aceste temperaturi apar frecvent in lunile in care fermierul are “garda jos si M.E.T- ul in magazie“, si anume, ianuarie si februarie. Daca ratam acest moment al zborului, nu mai putem combate eficient acest daunator, care produce mari pagube prin larvele ce apar in urma atacului, larve ce NU POT FI COMBATUTE cu niciun insecticid aplicat ulterior.

Cum ar trebui sa procedam?

Fig. 2 - Adulti depistati in capcana in data de 17.02.2020
Fig. 2 – Adulti depistati in capcana in data de 17.02.2020

– sa montam capcane si sa le monitorizam zilnic in perioada in care temperaturile depasesc 7ᵒC;

– in momentul in care vedem in capcana, doua zile consecutiv, ca numarul indivizilor este in crestere, este necasar sa aplicam primul insecticid. Literatura de specialitate considera corecta aplicarea unui singur insecticid la 8 zile de la aparitia primelor insecte in capcana, daca vremea are tendinta de incalzire. In practica, apar mici probleme, iar aceasta practica pare un pic deficitara, pentru ca se intampla adesea sa nu putem aplica la timp tratamentul din cauza precipiatatiilor sau alti factori, ratand astfel combaterea celui mai important daunator. Recomandarea noastra este aplicarea unui insecticid cu mod dublu de actiune: sistemic si de contact, precum INAZUMA®, la doua zile in care, in urma monitorizarii capcanelor, numarul capturilor este in crestere, dupa care se aplica si un piretroid de contact la 8 zile.

Cum ne ajuta acest lucru? Aplicand singura solutie ramasa in piata, cu dublu mod de actiune – Inazuma®, putem combate mai eficient insectele, atat cele prinse in momentul efectuarii tratamentului cu substanta de contact, cat si cele ce se vor hrani ulterior cu acetamiprid, substanta sistemica. Astfel, riscul in cazul in care nu se poate intra in camp la 8 zile va fi unul minor.

 

Despre Inazuma®:

Inazuma® este un insecticid cu activitate complexa, sistemica si de contact, cu efect de lunga durata.

Se poate utiliza intr-un interval de timp foarte larg pentru combaterea celor mai importanti daunatori ai culturii de rapita. Volumul de solutie recomandat este de 250-400 litri apa.

Doza recomandata este de 0.15-0.2 kg/ha pentru Gandacul lucios al rapitei (Meligethes aeneus), Gargarita tulpinilor (Ceuthorhynchus spp.) si de 0.125-0.2 kg/ha pentru Afide (Aphis spp.), Viespea rapitei (Athalia rosae) si Puricele rapitei (Psylliodes chrysocephala).

In concluzie, trebuie sa avem montate capcane, sa fim prezenti mai des in camp, sa monitorizam aparitia insectelor si apoi sa aplicam 2 tratamente pentru a fi siguri ca vom avea recolta mult dorita.

Fig. 3 - Tulpina afectata de atacul acestora
Fig. 3 – Tulpina afectata de atacul acestora

 

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agriscience este o companie globala, pur-agricultura, tranzactionata pe  bursa, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat si divers de seminte, solutii pentru protectia culturilor si solutii digitale axate pe maximizarea productivitatii si cresterea randamentului si profitabilitatii. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, care pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Corteva Agriscience a devenit o companie independenta listata la bursa pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricola a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro

Urmariti Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube.

 

Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Oilseeds

Tel: +40 745 072 301

andrei.ciocoiu@corteva.com

 

Maria Cirja, Marketing Manager Romania& Rep. Moldova

Tel: +40 746 228 902

maria.cirja@corteva.com

S-ar putea să te intereseze

Hot News