APPR a trimis conducerii MADR o pozitie oficiala legata de masurile de intrezicere a unor exporturi de produse agro-alimentare.
Stimate domnule ministru,
Permiteti-ne sa ne adresam dvs. pentru a va face cunoscuta pozitia APPR legata de masura de interzicere a exporturilor de cereale si alte produse agroalimentare, luata prin ordonanta militara. Consideram ca aceasta masura nu a fost suficient fundamentata si discutata cu actorii de pe filiera si va avea drept consecinte, pe de o parte, scaderea accentuata a preturilor la poarta fermei intr-un an deosebit de greu pentru producatori, si, pe de alta parte, va produce perturbari importante in fluxurile internationale de aprovizionare, afectand pe termen lung credibilitatea Romaniei de furnizor intra- si extracomunitar de produse agricole, rol pe care incepuse sa si-l consolideze. Argumentele noastre sunt formulate in cele ce urmeaza.
Preturile la cereale au scazut deja cu circa 10-15% de la anuntarea masurii saptamana precedenta, inregistrandu-se o tendinta accentuata de depreciere pentru urmatoarea perioada. La grau, pentru care consumul anual total este de cca 4.2-4.5 mil. tone, analiza ar trebui sa plece de la cantitatile disponibile la acest moment pentru consum intern si de la productia estimata a se obtine din urmatoarea recolta. Daca se considera ca este necesara interventia in sensul acoperirii consumului intern, guvernul ar putea avea in vedere masuri de achizitionare a cantitatilor determinate ca necesare. In acest caz, ar trebui sa ofere preturi adecvate, echivalente cu cele pe care fermierii le-ar obtine in cazul in care productia ar fi exportata, mai exact echivalente cu pretul de pe piata internationala ajustat pana la poarta fermei sau a vanzatorului; cumparatorul trebuie sa-si asume implicit costurile de tranport, depozitare, manipulare si compensarea, daca este cazul, a penalitatilor suportate de agentii economici de pe filiera din cauza nerespectarii contractelor in derulare. In vederea achizitionarii acestor cantitati, statul ar putea organiza licitatii, la care pot participa producatorii agricoli membri APPR (si, evident, orice alte structuri si societati interesate).
In cazul porumbului, fermierii din Romania depind in mare masura de pietele de export, deoarece nu exista capacitate interna de procesare, iar consumul intern a fost redus in ultimii ani si pe fondul micsorarii efectivelor de animale (in sectorul de cresterea porcului au fost sacrificate peste 600.000 animale din cauza epidemiei de pesta porcina africana). Din productia de cca 16 mil tone a anului de piata 2019/2020, se consuma intern aproximativ 7 milioane tone, iar din anul precedent exista deja stocuri de de cca 2 mil tone, prin urmare disponibilul pentru export este substantial. In mod traditional, Romania exporta anual 5-7 mi tone porumb boabe, din care 50% in UE si 50% catre tarile din Orientul Mijlociu si Africa, cu care relatiile comerciale au fost construite in decenii. Orice masura nejustificata si disproportionata va afecta grav credibilitatea Romaniei, care, avand un excedent considerabil de productie, recurge la masuri de natura sa afecteze aprovizionarea cu porumb a unor parteneri comerciali care trec, si ei, prin perioada de criza sanitara si economica de o severitate fara precedent. Acestia vor recurge la importuri din alte regiuni ale lumii, dar isi vor pierde increderea in partenerii comerciali din Romania.
Nu in ultimul rand, Romania ocupa o pozitie de top in UE la productia de seminte, care este o activitate deosebit de importanta pentru agricultura nationala, deoarece asigura o valoare adaugata mare pe hectar (in functie de cultura, fermierii multiplicatori pot obtine venituri de cca. 3 ori mai mari in cazul loturilor semincere fata de cultura comerciala). In consecinta, si comertul Romaniei cu seminte a inregistrat un trend ascendent in ultimul deceniu. La porumb si floarea-soarelui, cea mai mare parte a pietelor de destinatie sunt extracomunitare, de aceea interzicerea exporturilor de seminte va crea un excedent care va depasi mult nevoile fermierilor din Romania si va impiedica realizarea unor venituri importante pe filiera, inclusiv incasarea de catre Romania a veniturilor din taxele aferente.
Apreciem eforturile pe care le-ati facut pentru a permite fermierilor afectati de seceta pedologica extrema din acest an sa irige si speram sa putem beneficia de apa care a inceput sa curga pe canale, desi suntem inca extrem de afectati de carantina din zona orasului Tandarei si din alte zone, pentru care v-am solicitat masuri care sa permita fermierilor sa efectueze muncile agricole.
Apreciem si actiunile pe care ati inceput sa le intreprindeti legate de constatarea daunelor provocate de seceta si asteptam cu indreptatita nerabdare sa avem un program functional de despagubire a fermierilor.
Totusi, va rugam sa aveti in vedere consultarea urgenta a tuturor actorilor de pe filiera cerealelor si oleaginoaselor pentru elaborarea unor masuri de redresare a neajunsurilor provocate de masura de interzicere a exporturilor acestor produse, astfel incat sa se evite situatii care pot avea avea costuri foarte mari pe termen mediu si lung pentru producatorii agricoli din Romania.
Nicolae Sitaru
Presedintele APPR
Informare de presa APPR