Comunicat de presa
RAF: Producatorii de alimente traditionale din programul Food Hub isi pot dubla vanzarile in 2020
Cresterea este determinata de pandemie si de o strategie noua de vanzari
- O idee de agricultura dupa model american. Centre in Bucuvina, Cluj, Iasi si Odorheiul Secuiesc
- Estimare: vanzari aproape duble in 2020 comparativ cu 2019
- Comenzile online aduc pana la 80% din venituri
- Starea de urgenta a adus vanzari de patru ori mai mari
- Clientii fideli: femeile cu varste intre 25-45 de ani. O noua linie de business: clientii companii
Bucuresti, 17 noiembrie 2020: Producatorii de legume, fructe si produse traditionale din Food Hub, un program lansat de Romanian American – Foundation pentru sustinerea micilor antreprenori din agricultura, vor inregistra anul acesta vanzari de aproximativ 600.000 de dolari, aproape dublu comparativ cu 2019. Cresterea este data de avansul comenzilor online ca urmare a pandemiei de Covid-19, dar si de schimbarea strategiei de vanzari si marketing.
Food Hub este un program lansat de Romanian American-Foundation (RAF) in 2017 dupa modele similare din zonele Philadelphia si New York. Programul consta in sustinerea prin finantare si training a patru centre (food hub-uri) care colecteaza si comercializeaza produsele micilor antreprenori agricoli din patru zone: Bucuvina, Cluj-Napoca, Iasi si Odorheiul Secuiesc. Fiecare din cele patru hub-uri este o intreprindere sociala si este coordonat de cate un ONG, iar intregul program este sub indrumarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila din Cluj-Napoca. Cele patru hub-uri se numesc Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade / Helyénvaló (Odorheiu Secuiesc), Roade si Merinde (Iasi) si Nord Natural (Bucuvina).
Colecteaza produse de la aproximativ 1.200 de antreprenori
Reteaua de hub-uri a inregistrat anul trecut vanzari totale de aproximativ 325.000 de dolari, iar pentru anul acesta estimarile sunt in jurul a 600.000 de dolari.
De asemenea, cele patru food hub-uri integreaza aproximativ 1.200 de producatori: cultivatori de fructe si legume, producatori de alimente traditionale pe baza de lapte, carne, fructe si legume. Majoritatea sunt antreprenori tineri, pana in 45 – 50 de ani, care isi doresc dezvoltarea afacerii.
“Am gandit proiectul ca pe o oportunitate economica pe termen lung pentru producatorii mici din zona rurala. Sustinerea noastra nu consta doar in finantarea food hub-urilor, ci si in pregatirea producatorilor pentru a-i conecta cu cerintele consumatorilor. Ne dorim cu totii ca food hub-urile sa devina sustenabile pentru ca fiecare food hub ajuta producatorii mici sa isi actualizeze retetele, ii invata sa se promoveze, le asigura consultanta si training astfel incat, la randul sau, fiecare producator sa fie sustenabil pe termen lung. Astfel putem crea un model de afacere care poata fi scalat la nivelul intregii tari pentru a putea sprijini si alti producatori mici care au nevoie de o astfel de colaborare” afirma Oleg Moraru, coordonator al programelor de economie rurala ale Romanian American-Foundation.
Investitie de 1,5 milioane de dolari
Produsele cel mai bine vandute variaza in functie de zona si de anotimp. In timp ce vara cel mai bine se vand fructele si legumele, in restul anului predomina alimentele traditionale (produse din carne, branza, dulceata miere, zacusca, etc.).
Majoritatea clientilor sunt femei cu varsta intre 25 si 45 de ani, cu copii si care sunt interesate de calitatea alimentatiei familiei. Odata cu cresterea numarului de comenzi online, se observa o diversificare a clientilor pe categorii de varsta.
Investitia RAF in acest program este de aproximativ 1,5 milioane de dolari: 1,1 milioane de dolari au fost alocati in perioada 2017-2019, in timp ce pentru anii 2020-2022 sunt alocati circa 0,4 milioane de dolari. RAF nu finanteaza direct fermierii sau afacerile mici, ci fundatiile care coordoneaza hub-urile, conform unui plan de afaceri agreat. Toate food hub-urile sunt intreprinderi sociale, functionand ca SRL-uri, cu actionari unic ONG-urile care le-au infiintat.
De anul acesta fiecare food hub are si magazin online si fizic, mai putin centrul de la Cluj care ia in considerare deschiderea unui magazin fizic in perioada urmatoare.
Starea de urgenta a crescut vanzarile online cu 400%
“Pana anul acesta doar doua food hub-uri aveau vanzari online semnificative la nivel national, iar pandemia le-a adus acestora o crestere de patru ori a comenzilor in timpul starii de urgenta, ceea ce ne-a facut sa reasezam modelul de afaceri din retea. Am facut ajustari in strategia de marketing si vanzari, iar din vara magazinele online ale centrelor din Cluj si Odorheiu Secuiesc si-au extins distributia la nivel national. Totodata, centrele din Iasi si Campulung Moldovenesc si-au deschis cate un magazin local. Acest pas a fost unul esential pentru antreprenori pentru ca le permite sa isi vanda si sa isi promoveze produsele pe noi canale de business, le ofera acces la o sursa suplimentara de venit ceea ce este extrem de important mai ales in aceasta perioada complicata si cu decizii fluctuante in privinta desfasurarii comertului”, a afimat Anna Sargov, coordonator proiect retea food huburi in cadrul Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila Cluj.
RAF estimeaza ca mediul online va reprezenta anul acesta 80% din vanzari, comparativ cu 70% in 2019, cresterea venind chiar si in contextul in care reteaua offline a crescut de la un magazin fizic la trei.
O noua linie de dezvoltare: pachete cadou cumparate de companii
Avand in vedere cererea tot mai mare de produse locale, RAF si Civitas isi doresc sa dezvolte o noua linie de business pentru toata reteaua de food hub-uri, mai exact sa atraga si clienti din randul companiilor prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou angajatilor si partenerilor. Acestea pot contine produse traditionale precum siropuri, miere, alimente din carne sau branza, ciocolata de casa, ierburi aromatice, bere artizanala, palinca, produse secuiesti, bucovinene sau din Transilvania.
“Vrem sa replicam modelul lansat de Nord-Natural, centrul din zona Bucuvinei care in ultimii doi ani s-a extins si catre zona corporate prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou. Un pachet costa in medie 100-150 de lei. Aceasta linie de business pe care o desfasoara Nord Natural are un potential mare de dezvoltare si poate contribui la cresterea vanzarilor mai ales in perioada sarbatorilor traditionale. Avem deja clienti care au peste 100 de angajati si care cumpara aceste pachete pentru a le oferi cadou de aniversarile angajatilor sau de sarbatori. Estimam ca anul urmator zona de clienti corporate poate reprezenta in jur de 10% din vanzarile totale ale retelei”, adauga Oleg Moraru.
Cele mai mari provocari pentru majoritatea producatorilor sunt distributia rapida a produselor (maximum 24-48 de ore), diversificarea portofoliului si asigurarea permanenta a calitatii produselor.
Despre Food Hub
Food Hub este un program lansat in 2017 pentru sprijinirea producatorilor agricoli. Programul a fost creat cu finantarea Romanian-American Foundation si sub coordonarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila –
Filiala Cluj-Napoca. Din retea fac parte patru food hub-uri care reunesc aproximativ 1.200 de producatori. Cele patru hub-uri sunt: Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade (Odorheiu Secuiesc), Roade si Merinde (Iasi) si Nord Natural (Bucovina).
Contact:
Diana Iosu
Corporate Communication Senior Advisor, DiFine PR
diana.iosu@difinepr.com
+40 784 222 555