Daunatori in luna decembrie, noua realitate din agricultura!

Publicat de
Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), in cultura de rapita, in luna decembrie;

In luna decembrie ar trebui sa stam la birou, sa facem planuri pentru urmatorul an, nu sa monitorizam culturile. Poate doar asa sa le vizitam din cand in cand, sa vedem in ce stare sunt plantele, inainte de venirea sezonului rece. Asta era odata, in prezent traim o noua realitate. Daunatorii plantelor de cultura pot sa fie activi si in prima parte a lunii decembrie, daca sunt zile secetoase si mai calde decat in mod normal. In 2022 de exemplu, in sud-estul tarii, pe 11 decembrie, intr-o zi de duminica, temperatura maxima era mai mare de 18 grade Celsius. In cultura de rapita larvele molieie verzei (Plutella xylostella) dar si afidele (paduchele verde al piersicului-Myzus persicae) erau foarte active. Pe langa larve erau si multi adulti ai moliei verzei.

Atat la rapita, cat si la cerealele de toamna sau in lucerniere, soarecii de camp pot sa fie activi, inclusiv in prima luna calendaristica de iarna, daca conditiile meteo sunt favorabile lor. Seceta si temperaturile ridicate sunt „combustibilul” rozatoarelor. In acea perioada rapita reprezinta o masa bogata pentru rozatoare. Important este nivelul populatiei acestei specii. Cu cat vedem mai multe vetre de atac, unde nu mai sunt plante si exista orificii de intrare in galerii, cu atat este posibil ca populatiile sa fie mai ridicate. Zilele trecute, in timp ce oamenii mei sapau pentru amplasarea unei statii meteorologice automate, am dat peste soareci de camp. In apropiere erau si culturi de grau si rapita. Asadar trebuie sa fim cu bagare de seama.

Larvele mustelor cerealelor, la plantutele de grau;

La grau sau orz au fost probleme si in aceasta toamna cu atacul larvelor mustelor cerealelor. La data la care apare articolul nu prea se mai poate face nimic pentru combaterea lor, larvele fiind prezente in plante. Simptomele atacului pot sa fie vizibile dar nu se mai poate interveni pentru a combaterea acestor insecte. Doar in primavara. Daca avem zile calde in luna decembrie ar mai putea fi active si afidele. Depinde si cum a fost a doua parte a lunii noiembrie. Daca a venit o perioada mai rece, atunci s-ar putea sa nu mai fie probleme in decembrie.

Daca vor veni ploile prognozate de cei de la meteo, atunci in decembrie, alt daunator ar putea sa ne dea batai de cap. Este vorba de larvele gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides). In unii ani acestea sunt active in ferestrele iernii, inclusiv in decembrie. Si cum noi nu prea mai avem ierni clasice…trebuie sa fim atenti.

Probabil ca va veti intreba care este scopul acestui articol? De ce aduc in discutie subiectul insectelor daunatoare in luna decembrie? Fiindca aceasta este noua realitate. Trebuie sa tinem cont de ea. Sigur ca probabilitatea de a face un tratament in aceasta perioada este una foarte redusa, dar in ultimii ani nu a mai fost exclusa. Depinde de conditiile meteo, daca temperaturile sunt mult mai ridicate decat in mod normal si de cat timp vor persista aceste temperaturi. Important este sa monitorizam campul, sa ne uitam la plante, sa studiem ambele fete ale frunzelor la rapita, in mai multe zone din parcela pentru a vedea daca sunt insecte sau nu si ca sa ne facem o idee despre populatia acestora. Mai trebuie sa tinem cont de un aspect, in aceasta toamna au crescut suprafetele cultivate cu rapita sau cereale, prin urmare pot sa creasca si populatiile insectelor daunatoare acestor plante, daca conditiile climatice sunt favorabile. Tocmai de aceea este important sa asiguram o protectie a plantelor, ca la carte, pentru a mentine sub control insectele daunatoare si a nu avea suprize neplacute, pe termen mediu si lung.

Soarece de camp;

Pe viitor am putea folosi din ce in ce in ce mai mult dronele sau diferite variante de roboti agricoli pentru monitorizarea campurilor, inclusiv in luna decembrie (atunci cand situatia o cere). Dronele ar putea fi folosite pentru detectarea timpurile a atacului produs de rozatoare. Tot cu ajutorul dronelor ar putea fi aplicate momeli rodenticide. Pentru detectarea larvelor moliei verzei sau afidelor este mai greu sa se foloseasca dronele, avand in vedere ca aceste insecte se gasesc cu preponderenta pe fata inferioara a frunzelor. In acest caz ar putea fi folositi robotii agricoli. O alta tehnologie, care ar putea fi de ajutor pentru fermieri este sistemul automat de monitorizare, despre care am scris, pe larg in alte articole. Toate aceste cuceriri ale stiintei au insa un pret foarte ridicat si numarul fermierilor care si le permit este in continuare unul redus.

Atacul rozatoarelor la rapita, vazut din drona.

In concluzie, daca in prima parte a lunii decembrie se anunta temperaturi mai ridicate decat in mod normal, timp de mai multe zile la rand, daca si temperaturile nocturne sunt ridicate, atunci se recomanda monitorizarea lanurilor cu cereale, rapita sau a lucernierelor pentru a nu avea suprize neplacute.

De intervenit, pentru combaterea daunatorilor, numai in situatii de o extrema urgenta si numai in urma sondajelor facute ca la carte. In caz contrar este o risipa de substante si de bani.

Vrem nu vrem, trebuie sa ne adaptam la noile realitati. Cu cat este vremea mai calda cu atat vom sta mai mult pe camp, inclusiv in luna decembrie. Exemplu personal, de obicei in luna decembrie eram mai mult la birou centralizam datele obtinute in camp si scriam articole stiintifice. Acum si in luna decembrie sunt prezent mai mult pe camp (ceea ce nu imi displace, din contra). Cand se anunta o incalzire a vremii las tot ce trebuia sa fac la birou si ma duc in camp sa vad ce fac insectele. Si de obicei le vad active. Iar cand sunt active, se hranesc. Din acest motiv am scris si acest articol. Totusi, la finalul acestuia, imi exprim dorinta de a avea o iarna ca pe vremuri, mai ales cu foarte multa zapada. De asta avem nevoie. Ca sa se mai reduca din deficitul de apa a solului, cauzat de secetele excesive din ultimii ani. Pana la venirea iernii, avem un ultim hop de trecut. Cel entomologic!

Dr. ing. Georgescu Emil, INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News