Daunatorii cerealelor paioase: recunoastere si combatere

Publicat de

Principalii daunatori ce pot produce probleme culturilor de cereale paioase, in aceasta perioada sunt: larvele “mustelor cerealelor” (un complex de specii de diptere daunatoate, fitofage, cunoscute ca mustele cerealelor, alcatuite din mai multe specii, fiind uneori greu de identificat), plosnita asiatica a cerealelor (Eurygaster integriceps), tripsii cerealelor paioase, gandacul balos al ovazului (Oulema melanopus) si pentru o zona limitata in/si in jurul judetului Arges, viermele rosu al paiului (Haplodiplosis equestris).

Descriere

Mustele cerealelor. {n cursul lunii martie si inceputul lunii aprilie apar larvele de “muste” (in culturile de cereale paioase exista, un complex de specii de diptere daunatoate, fitofage, cunoscute ca mustele cerealelor, alcatuite din mai multe specii, fiind uneori identificate cu greu, chiar de catre specialisti). Structura speciilor de diptere daunatoare difera in functie de cultura, perioada, zona geografica. Atacul mustelor influenteaza o serie de particularitati ale plantelor, care influenteaza in final nivelul productiei. Pagubele mari sunt produse de larvele de muste, in urma vatamarii zonei de crestere, frunza centrala se ingalbeneste si se usuca, iar daca este smulsa se desprinde cu usurinta. In cazul atacului plantelor avansate in vegetatie se produce o ingrosare a bazei tulpinii si uneori o infratire exagerata, frunzele fiind mai late, mai groase. La plantele de grau, cu frunza centrala ofilita, se observa o perforare a tulpinii principale in zona coletului si colorarea in brun-rosiatic, precum si roaderea mugurelui terminal si a tesuturilor bazale, la baza tulpinilor atacate aparand pete brune. Indepartand ultima frunza, la baza tulpinii se depisteaza larva sau intr-o perioada de vegetatie avansata, se gaseste o pupa maronie-lucitoare (asemanatoare cu o samanta de in) (fig. 1).

(fig. 1)

Uneori plantele atacate de larvele generatiei de primavara prezinta o usoara indoire sau “culcare” a plantei in zona ultimului sau penultimului nod. Toate aceste simptome se pot datora si altor cauze, insa in cazul de fata, la punctul de indoire al plantei, tesuturile sunt moi si aproape cu regularitate in zona respectiva se gaseste si insecta fie sub forma de larva, fie, intr-o perioada mai tarzie de coacere, ca pupa. In cursul primaverii, plantele atacate au frunzele inegale, partial sau in intregime vestejite, deformate, sfasiate sau rasucite, prezentand adesea frunza desfacuta din verticil, cu perforari produse de larve (orificii ordonate dispuse transversal) (fig.2). In general, in cazul constatarii atacului, pagubele exista si nu mai pot fi evitate.

(fig.2)

Plosnitele cerealelor. In general, la mijlocul lunii martie, inceputul lunii aprilie, in culturile de cereale paioase produc pagube mai multe specii de plosnite. Prin raspandire, dominanta, modul de daunare si pagubele produse, problema majora o reprezinta specia E. integriceps. In Romania specia E. integriceps hiberneaza de preferinta in padurile de stejar din zona de stepa si silvostepa a sudului si estului tarii, ele devin active in cea de a III-a decada a lunii martie. Odata cu incalzirea vremii, are loc migratia adultilor hibernanti (fig. 3) dinspre padure spre lanurile de cereale. La inceput ele se regasesc in solele situate langa padure apoi se raspandesc in sole de cereale situate mai departe.

(fig. 3)

Aceasta migrare se opreste odata cu atrofierea muschilor alari (ai aripilor), migratia poate dura intre 9-38 de zile, plosnitele putand zbura (treptat) pana la 20-25 km. Adultii hibernanti se hranesc pe organele vegetative, iar daunele sunt de natura cantitativa, adesea frunza atacata se ingalbeneste, se rasuceste si se usuca de la locul intepaturii, atarnand ca o sfoara (fig. 4). Tratamentele pentru combaterea adultilor hibernanti se fac in urma avertizarilor, pe baza sondajelor efectuate, in functie de densitatea inregistrata, de aparitia daunatorului in culturi si de starea culturii. Se vor emite recomandari de tratare a culturilor pentru solele in care s-a atins pragul economic de daunare (PED-ul). Pentru generatia hibernanta, PED-ul este de 7 exemplare adulti/m2, pentru culturile cu densitate optima, bine fertilizate si cu fenologia plantei corespunzatoare lunii in care s-a efectuat sondajul si de 5 exemplare adulti/m2, pentru culturile fara densitate optima, nefertilizate si cu fenologia plantei necorespunzatoare lunii in care s-a efectuat sondajul.

(fig. 4)

Tripsii cerealelor paioase. In cultura de grau sunt cunoscute 11 specii principale de tripsi, din care predomina specia Haplothrips tritici Kurd. In solele recent intrate in circuitul agricol, imediat dupa rasarire se instaleaza specii de tripsi, dar dupa 1-2 ani tripsul graului devine element faunistic primordial. Tripsii prezinta o singura generatie/an, ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua (in grupe de 35-70 larve), pe portiuni de plante din miristea de grau, in interiorul resturilor de paie, la suprafata solului sau la adancimea de incorporare a miristii. Transformarea larvelor in prenimfe, nimfe si adulti, are loc in primavara cand temperatura solului la 10 cm adancime atinge 120C, iar la suprafata de 160C. Atentie! Aparitia adultilor are loc in functie de conditiile meteorologice, in aprilie-mai, cand temperatura aerului trece de 180C. Tripsii ataca gramineele paioase cultivate si spontane, daunele, inca (in aprilie) nu sunt vizibile, dar acum se creeaza premizele ca adultii si larvele, aparute incepand din aprilie, sa creeze mari probleme, inteapa si sug seva din organele florale (spice, rahis si boabe). La aparitie, adultii stau grupati la baza ultimelor doua frunze pe plantele de cereale paioase, inca neinspicate, iar in momentul desfacerii burdufului patrund in spice, fiind preferate soiurile de cereale paioase cu inspicare tarzie. In urma atacului, florile avorteaza, iar spicele au un aspect albicios. Spicele atacate sunt sterile, au glumele alungite, iar aristele geniculate si zbarcite, simptomul este cunoscut sub numele de “albeata spicelor” (fig. 5). Atacul la spice, provoaca atrofieri partiale, terminale sau bazale, cat si atrofieri totale. Pe tulpina, prezinta incovoieri si rasuciri in regiunea superioara a ultimului internod si la teaca‑spicului, provocand macule albe cu nuante rosiatice. La atacuri puternice, plantele raman mici, iar spicele nu se mai dezvolta normal si de multe ori raman inchise in teaca si seci. Cand sunt atacate boabele in faza de lapte, acestea nu se mai dezvolta si devin sistave.

(fig. 5)

La fel ca si in cazul mustelor cerealelor, in cazul tripsilor, cand atacul e vizibil (prezenta “spicelor albe”), pagubele sunt deja produse. Este de subliniat ca tratamentele impotriva adultilor hibernanti de plosnitele cerealelor asigura un control eficient al adultilor speciilor de tripsi, ce sunt prezenti in timpul tratamentului, iar in cazul aplicarii unor insecticide sistemice se pot distruge si larvele, prenimfele, nimfele de tripsi existente.

(fig. 6)

Gandacul balos al ovazului. In luna aprilie, apar din locurile unde au hibernat adultii de Oulema melanopa (gandacul balos al ovazului) si intr-o proportie mai redusa apare si O. lichenis. Adultii au corpul alungit, 4-5 mm lungime, avand capul, antenele si tarsele de culoare neagra, iar toracele, abdomenul si elitrele sunt albastru verzui cu luciu metalic. Pronotul si picioarele sunt de culoare portocaliu-roscat (fig. 6), O. lichenis este in intregime verde. Adultii apar, in culturile de cereale paioase de toamna, iar in a doua jumatate a lunii aprilie, adultii se grupeaza in colonii mai mici sau mai mari (manifesta fenomen de gregarism). Insecta se hraneste, in stadiul de adult, cu graminee cultivate sau spontane, planta preferata fiind ovazul. Adultii rod frunzele sub forma unor dungi longitudinale, de diferite dimensiuni, perforand adesea cele doua epiderme si parenchimul. Mult mai important decat atacul adultilor este cel al larvelor, care rod epiderma superioara si mezofilul frunzei, lasand intacta, sub forma unei pielite albe, transparente, epiderma inferioara. Atacul larvelor are loc, de obicei, in vetre, care se maresc pe masura dezvoltarii larvelor, plantele avand un aspect albicios (vetrele localizandu-se cu usurinta in lan), frunzele fiind ingalbenite si uscate.

Metoda chimica de combatere a adultilor hibernanti este cea mai eficienta si desigur cel mai mult aplicata in practica agricola curenta. Pentru adultii hibernanti, PED-ul este de peste 10 exemplare/m2. Pagubele produse de atacul daunatorului, in stadiul de larve, se exacerbeaza in anii secetosi, din cauza faptului ca prin ranile de la suprafetele afectate planta pierde o cantitate mare de apa, putand ajunge la 70-80%.

Viermele rosu al paiului. In zona colinară a Munteniei şi Olteniei (judetele Argeş, Dambovita, Teleorman şi Olt), se semnaleaza, in anumiti ani, atacul de „viermele rosu al paiului” (Haplodiplosis marginata von Roser). De la mijlocul lunii aprilie-inceputul lunii mai, deasupra culturilor de grau si orz, zboara, la joasa inaltime (1-3 m), roiuri de „tantari”. Adultii de viermele rosu al paiului (fig. 7) apar in conditii normale la sfarsitul lunii aprilie (exceptie in luna martie) inceputul lunii mai, iar aparitia lor se desfasoara de-a lungul a peste o luna de zile. Ouale sunt depuse sub forma de ponte, pe frunzele din etajele superioare, de-a lungul nervurilor. Stadiul daunator este cel de larva ce se hraneste cu diferite graminee, iar dintre cerealele paioase prefera graul, orzul si numai exceptional secara si ovazul. Plantele atacate isi incetinesc dezvoltarea, stagneaza inspicarea si au o coacere prematura, atacul daunatorului scade inaltimea plantei si lungimea spicului, rezultand spice nedezvoltate, sterile sau cu un numar redus de boabe. De asemenea, din cauza atacului, paiul se subtiaza si se coloreaza in verde intens din cauza acumularii exagerate de clorofila. Mai mult, vasele conducatoare fiind afectate, determina incetinirea cresterii plantei, a inspicarii, sistavirea sau coacerea prematura a boabelor, iar in situatii extreme, sterilitatea plantei. Se recomanda, in zonele cu atac endemic, in solele situate in vecinatatea solelor de risc (identificate anterior), instalarea unor capcane adezive de culoare galbena, pe care se captureaza „tantarii” si aplicarea a 1-3 tratamente. Primul la 2-3 zile de la inceputul zborului, evidentiat cu ajutorul capcanelor adezive, prin captarea adultilor, mentionand faptul ca atunci cand intervine o perioada excesiv de secetoasa, nu mai se aplica masuri de combatere si ca atacul daunatorului este urmarit, ulterior pentru depunerea oualor si aparitia larvelor/planta.

(fig. 7)

 

Metode de combatere

Pentru combaterea plosnitei cerealelor se pot aplica o serie de insecticide printre care: BISCAYA 240 OD, in doza de 0,2 l/ha, pentru grau si 0,16 l/ha pentru Oulema melanopa, DECIS 25 WG, in doza de 0,03 kg/ha, DECIS MEGA 50 EW*, in doza de 0,15 l/ha, FASTER 10 CE*, in doza de 0,15 l/ha, FASTER GOLD 50 CE*, in doza de 0,15 l/ha, FURY 10 EC*, in doza de 0,1 l/ha, KAISO SORBIE 5 WG*, in doza de 0,150 kg/ha, KARATE ZEON* sau LAMDEX 5 EC*, in doza de 0,150 l/ha, MAVRIK 2 F, in doza de 0,2 l/ha, MOSPILAN 20 SP, in doza de 0,1 kg/ha, NOVADIM PROGRESS, in doza de 3,0 l/ha, PYRINEX 25 CS, in doza de 3 l/ha, PYRINEX QUICK* , in doza de 1,0 l/ha, SUMI ALPHA 5 EC*, in doza de 0,2 l/ha, VANTEX 60 CS*, in doza de 0,080 l/ha.

Pentru combaterea viermelui rosu al paiului se pot utiliza: DECIS MEGA 50 EW, in doza de 0,15 l/ha, FASTAC ACTIVE, in doza de 0,2 l/ha, FORZA, in doza de 0,3 kg/ha, KAISO SORBIE 5 WG, in doza de 0,150 kg/ha, PYRINEX 25 CS, in doza de 1,0 l/ha, SCATTO, in doza de 0,2 l/ha. Pentru combaterea tripsilor se poate utiliza: FORZA, in doza de 0,3 kg/ha, sau eventual, prin extindere, la recomandarea specialistilor alte insecticide cu actiune sistemica.

Nota: Produsele care sunt “semnalizate” cu steluta, sunt recomandate si pentru combaterea Oulema melanopus.

Prof.univ. dr. Ioan ROSCA, USAMV Bucuresti

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 239 - aprilie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News