Apare acum in primavara: fainarea vitei de vie!

Publicat de

Apare acum in primavara: fainarea vitei de vie!

Fainarea vitei de vie (Uncinula necator) apare primavara si se manifesta pe parcursul intregii perioade de vegetatie pana toamna tarziu. Boala se manifesta prin aparitia pe frunzele bolnave a unei pasle cenusiu-albicioase, ce se acopera cu un strat pulverulent, formand pete mai mult sau mai putin intinse, pe ambele fete ale limbului. Sub pasla de miceliu, tesuturile bolnave sunt brunificate, necrozate. Atentie! Frunzele atacate isi rasucesc marginile in sus, se usuca si raman prinse de coarde.

Atacul pe lastari, flori, ciorchini

Pe lastari nelignificati, se observa aceleasi pete albicioase, uneori pulverulente. Lastarii sunt opriti din crestere, frunzele se incretesc, aceasta forma de atac fiind denumita si „drapel”, dupa aspectul pe care il prezinta. Atacul pe flori, este foarte grav, dar se manifesta destul de rar. Florile atacate se brunifica si se usuca. Cele mai puternice efecte negative le are atacul pe ciorchini. Cum arata atacul de pe ciorchine? Ei bine, boabele sunt acoperite de o pasla albicioasa sub care pielita bobului se necrozeaza si crapa, iar continutul se scurge. Retineti! La atacuri puternice, toate boabele crapa si emit un miros de peste stricat, iar pe vreme uscata si calda ciorchinii se usuca in totalitate, iar pe vreme umeda se instaleaza mana, putregaiul cenusiu si alte putregaiuri. Dintre soiurile sensibile enumeram: Tamaioasa romaneasca (foarte sensibil), Riesling Italian, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Grasa de Cotnari, Feteasca alba. Soiuri rezistente: Select, Traminer roz, etc.

Cum si cu ce combatem boala?

Pentru a combate fainarea, se recomanda urmatoarele masuri de profilaxie: lastarii atacati sa fie distrusi prin ardere, iar butucii puternic infectati ce constituie focare de infectie sa fie scosi si arsi. De asemenea, este importanta aplicarea corecta a lucrarilor de intretinere: taiat, legat, prasit, combaterea buruienilor, aplicarea corecta a ingrasamintelor, evitandu-se excesul de azot.

Atentie! In anii secetosi, pierderile provocate de fainare depasesc cu mult pierderile produse de mana. Pentru combaterea chimica se recomanda aplicarea a 4-6 tratamente, in functie de presiunea de infectie. In tabelul de mai jos,  va recomandam cateva fungicide, eficiente in combaterea fainarii.

Denumire produs Boala/Agentul patogen Doza/ Concentratia
Bumper 250 CE fainare 0,2 l/ha
Cabrio Top fainare 1,5-2,0 kg/ha
Éclair 49 WG fainare 0,5 kg/ha
Falcon 460 EC fainare 0,3 l/ha
Kusabi 300 SC fainare 0,15-0,30 l/ha
Mystic 250 EC fainare 0,4 l/ha
Salvator 25 EW fainare 0,4 l/ha
Shavit F 72 WDG fainare 2,0 kg/ha
Sulphur 80 WG fainare 3,0 kg/ha
Thiovit Jet 80 WG fainare 3,0 kg/ha
Topsin 500 SC fainare 1,5 l/ha
Universalis 593 SC fainare 2,0 l/ha
Vivando fainare 0,2 l/ha

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 239 - aprilie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News