Tuta absoluta sau molia tomatelor este un daunator care afecteaza culturile legumicole, in special cultura de tomate. Acest daunator a fost semnalat de specialisti pentru prima data in Romania, in vara anului 2009, in zona de nord-vest a tarii iar, de atunci, este din ce in ce mai prezent in bazinele legumicole. In acest an, daunatorul a produs pagube insemnate legumicultorilor din zona Matca, zona in care a fost semnalat pentru prima data in anul 2016. Pentru combaterea eficienta a acestui daunator este foarte important sa intelegem bine ciclul biologic si caracteristicele de identificare.
Descrierea daunatorului
Adultul este microlepidoptera (molie), fluturii au o lungime de 5-7 mm, sunt de culoare maronie cu nuante de gri inchis. Ouale sunt mici depuse pe partea inferioara a frunzei. Larva este de culoare alb-verzui cu capul negru, iar pupa maro. Tuta absoluta are 12 generatii/an. O femela adult poate depune pana la 250 oua in timpul vietii. Ciclul total de viata este finalizat in 30-40 zile depinzand de conditiile de mediu. Cu cat temperaturile sunt mai crescute, cu atat ciclul de viata este mai scurt. La 30ºC, ciclul de viata al daunatorului este de 20 zile. Temperatura minima la care isi incepe activitatea este de 8ºC. Are 4 stadii larvare, iar impuparea are loc in sol, pe suprafata frunzelor sau chiar in gale/mine. Ierneaza ca ou, pupa sau adult. Moliile sunt mai active in timpul noptii si se ascund printre frunze in timpul zilei. Este un daunator periculos, foarte dificil de combatut. Despre modul de atac al acestui daunator, ne vorbeste specialistul in culturi legumicole de la Syngenta, Livia Rosu: „Se poate observa ca, la inceput, minele apar ca niste pete mici pe frunze, de culoare alba (asemanatore lui Liriomyza trifoli sau musca miniera, de cele mai multe ori atacul este simultan). Pe masura ce larvele cresc ele devin alb-verzui. Minele sunt de forma neregulata, separate sau unite in functie de densitatea populatiei. Dauna este produsa in stadiul de larva, prin minarea frunzelor pe fata superioara precum si a pielitei fructelor. Ploile si umiditatea de peste 30% afecteaza dezvoltarea populatiei.” Cele mai afectate sunt frunzele, apoi fructele si tulpina in cazul culturilor de tomate in mediu protejat- sera, solar. Putem spune ca in cazul culturilor de tomate in camp, fructele sunt afectate intr-un numar mai mare decat in cazul culturilor in mediu protejat.
Nu utilizati un produs mai mult de 2-3 ori!
Specialistii de la Syngenta, impreuna cu cei de la Marcoser sustin faptul ca: „Datorita perioadei relativ scurte de cand ne confruntam cu acest daunator, este foarte probabil ca acest lucru sa nu fi permis dezvoltarea unei strategii foarte elaborate de combatere, atat la noi in tara cat si in celelate zone din Europa afectate. Dar si datorita modului de atac al larvelor – hranire in interior (galerii in frunze, tulpini si fructe), acest daunator este dificil de combatut, iar infestarea poate avea loc pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Mai mult, daunatorul poate fi intalnit atat pe plantele cultivate cat si pe cele din flora spontana din fam. Solanaceae, numarul mare de generatii pe an. Larvele intra in fruct si tulpini unde patruderea insecticidelor este mai dificila si nu in ultimul rand, si cel mai important, prezinta un risc ridicat de dezvoltare a fenomenului de rezistenta. Din cauza faptului ca Tuta absoluta este un daunator adaptabil, cu un risc ridicat de aparitie al fenomenului de rezistenta, Syngenta nu recomanda fermierilor sa utilizeze mai mult de 2-3 aplicari cu un produs care are acelasi mod de actiune sau substanta activa.”
Ce greseli frecvente se fac in combaterea acestui daunator si ce recomandari trebuie respectate?
Specialistii Syngenta si Marcoser ne explica si ce greseli frecvente se fac in combaterea acestui daunator. “In primul rand nu se monitorizeaza indeajuns daunatorul folosind capcane feromonale si se incepe tarziu cu aplicarea tratamentelor. Alte erori, tin de alegerea gresita a produselor sau timpul prelungit dintre tratamente, aplicarea necorespunzatoare a produselor de protectia plantelor – calitatea slaba si neuniformitatea aplicarii. Nu in ultimul rand, nerespectarea dozei la suprafata tratata poate duce la aparitia rezistentei, din cauza fenomenului de subdozare. Igiena precara a solarului – prezenta buruienilor, a resturilor vegetale in interiorul si in jurul solarului, a serei favorizeaza prezenta si dezvoltarea daunatorului. O alta greseala este depozitarea ambalajului vechi (posibil infectat) in interiorul solarului, serei. Din pacate, observam ca, fermierii folosesc capcanele cu feromoni in mod necorespunzator.”
In cazul aplicarii masurilor de combatere folosind produsele pentru protectia plantelor, compania Syngenta si Marcoser le face fermierilor cateva recomandari: in primul rand, folosirea produselor specifice pentru Lepidoptere, alternand grupele chimice de substante active pentru prevenirea aparitiei rezistentei. Respectarea intervalului, distantei dintre tratamente, de maxim 7 zile, iar in perioada de vara cand temperaturile sunt ridicate, intervalul recomandat dintre tratamente este 5-7 zile. Este important sa se faca diferenta dintre timpul de pauza – intervalul in care este interzis sa se recolteze – si intervalul de timp dintre doua tratamente in perioada de crestere exponentiala a atacului, care tine mai mult de efectul fitotoxic pe care il poate avea tratamentul asupra plantei. Nu exista prag economic de daunare (PED) pentru Tuta absoluta. Tratamentele se incep la aparitia primilor daunatori (adulti) sau a primelor simptome si se continua pe durata intregului ciclu de cultura. Folosirea de adjuvanti organosiliconici penetranti sau de ulei mineral de vara creste eficacitatea tratamentelor. Se recomanda ca tratamentele sa fie aplicate seara sau dimineata, cand temperatura este mai scazuta si produsele sistemice patrund in cantitate mai mare in plante.
Ce produse putem folosi?
Compania Syngenta recomanda folosirea produselor Affirm®, la doza de 1,5 kg/ha si Voliam Targo®, la doza de 0,8 l/ha respectand recomandarile de pe eticheta produselor, dozele aplicate, timpul de pauza si purtarea echipamentului individual de protectie la aplicarea produselor.
De asemenea, specialistii le recomanda fermierilor sa aibe in vedere un management integrat in combaterea acestui daunator, lucru ce implica luarea unor masuri agrotehnice, acordand importanta deosebita curateniei si igenizarii spatiului din zona solariilor, serelor. Culturile afectate reprezinta surse de infestare si pentru culturile sanatoase. Trebuie eliminate si distruse fructele atacate care raman dupa recoltare si, de asemenea, resturile vegetale ramase. Buruienile din familia Solanaceae, din vecinatatea solariilor sau serelor pot reprezenta habitate unde se adaposteste acest daunator si astfel trebuie distruse, elimiate. Este stiut, de asemenea, ca una dintre plantele gazda pentru Tuta Absoluta, dupa unii autori, a doua ca preferinta dupa tomate, este Solanum Nigrum sau Poama Cainelui asa cum este cunoscuta popular. Aceasta creste in toate regiunile tarii noastre atat pe terenuri cultivate dar si pe marginea drumului, reprezentand astfel cel mai bun adapost pentru acest daunator si un uriasi rezervor de noi generatii. De asemenea, rotatia culturilor joaca un rol important. Specialistii le mai recomanda fermierilor folosirea plaselor pentru insecte in solarii, sau lampi UV specifice pentru protectie impotriva adultilor etc. Ca si masuri biologice se recomanda folosirea unor pradatori precum Trichogramma spp, Orius insidiosus.
Material realizat de Syngenta Romania
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.