Alterarea unuia sau mai multor procese din plantele de cultura poate surveni nu numai sub infuenta factorilor parazitari, dar si sub influenta factorilor abiotici.
Fenomenul de fitotoxicitate este des intalnit din cauza aplicarii incorecte a produselor de protectie a plantelor.
Simptomele de fitotoxicitate sunt variate si depind de o serie de factori cum sunt:
- natura substantei active
- modul de conditionare
- tehnologia de fabricare
- speciile de plante de cultura
- diferentele de sensibilitate intre soiuri
- metodele de aplicare a tratamentelor
- natura si tipul solului (mai ales la erbicide)
- temperatura, umiditatea, lumina
- starea de nutritie
Principalele tipuri de simptome pe care le pot produce produsele de protectie a plantelor sunt dependente de organul afectat:
Frunzele (Fig. 1) – pe acestea pot aparea ingalbeniri, pete brune, necroze, arsuri ale marginilor sau varfului. Uneori frunzele raman mici, se deformeaza, se rasucesc si in final cad. Produsele cuprice supradozate determina aparitia de arsuri pe frunzele de Rosaceae. Erbicidele hormonale produc modificari puternice ale frunzelor, adesea in forma de fasciatii, rasuciri de frunze, mai ales pe plantele dicotiledonate: vita de vie, floarea soarelui, sfecla de zahar, porumb, etc..
Florile – petalele sunt foarte sensibile, fiind afectate chiar de concentratii de substante care pe frunze nu produc niciun simptom. Stigmatul si anterele sunt foarte puternic afectate. Din aceasta cauza, in perioada infloritului nu se recomanda aplicarea tratamentelor chimice, deoarece acestea pot duce la avortarea florilor si implicit la scaderea recoltei. In general tratamentele se realizeaza in faza de buton floral.
Lastarii si ramurile tinere – acestia au epiderma si scoarta care protejeaza bine tesuturile plantelor. Totusi, la unele tratamente de iarna, aceste tesuturi pot fi afectate, determinand aparitia de arsuri, scurgeri de gome si uscarea. Astfel de fenomene apar in cazul aplicarii sulfatului de cupru pe piersic la unele tratamente de iarna.
Fructele – prezenta fitotoxicitatii se poate remarca prin: decolorari, rugozitati, patari, crapaturi, caderea fructelor, etc.. Produsele cuprice sunt foarte agresive la mar, din aceasta cauza sunt recomandate spre aplicare numai pana la inflorire.
Plantele in intregime – unele produse sistemice, in doze mari, pot produce efecte de piticire, reduceri ale dimensiunilor diferitelor organe, etc..
Radacinile – pe aceste organe pot aparea ingrosari, reduceri ale dimensiunilor, etc.. Asemenea fenomene se pot produce in sera, din cauza reziduurilor de nematocide sau unele reziduuri de erbicide care au fost aplicate la cultura anterioara.
Semintele si rasadurile – unele produse aplicate in exces opresc germinatia sau determina pierderea completa a capacitatii germinative a unor seminte, alteori plantulele care se dezvolta sunt deformate si prezinta o crestere redusa.
Adesea actiunea produselor fitosanitare nu este imediat vizibila, insa in plante sunt modificate procese biochimice si fiziologice care pot determina reducerea recoltelor. Prejudicierea recoltelor este urmarea modificarii in sens negativ a fotosintezei, a cresterii respiratiei si a transpiratiei plantelor. Efecte de acest fel produc unii regulatori de crestere si unele erbicide. Ulterior acestea evolueaza spre alte simptome, cum sunt deformarile, rasucirile, arsurile de pe diferite organe, etc..
Noile clase de produse fitosanitare sunt mult mai sigure in utilizare, aparitia de simptome de genul celor enumerate mai sus fiind rare la insecticide, acaricide si fungicide. Erbicidele insa, mai ales cele totale, pot produce accidente grave in cazul utilizarii lor incorecte.
Masuri pentru evitarea aparitiei fenomenului de fitotoxicitate:
- Erbicidarea trebuie sa se realizeze atunci cand temperatura este favorabila acestei lucrari. Minimul de temperatura este de aprox. 6°C, iar maximul de 25°C (daca temperaturile sunt prea scazute sau prea ridicate buruienile nu pot asimila produsul iar eficienta in combaterea acestora este scazuta).
- Evitarea depasirii stadiului fenologic de aplicare a tratamentelor.
- Amestecurile de substante active incompatibile reprezinta o alta cauza a aparitiei fitotoxicitatii, de aceea este absolut necesara verificarea compatibilitatii produselor.
- Aparatele de stropit trebuiesc curatate bine de reziduuri dupa fiecare utilizare tinand cont de normele de protectie a mediului.
Ing. Luminare Maria – Cristina
ICDPP Bucuresti