Fertilizarea culturilor din sere si solarii

Publicat de

Pentru ca ne aflam in “sezonul” amplasarii culturilor in spatii protejate, vrem sa evidentiem in acest articol importanta fertilizarii. Dupa cum stiti, plantele din spatiile protejate au nevoie de o ingrijire mai atenta din partea horticultorilor, si asta pentru ca din cauza irigarii mult mai intense, comparativ cu cele din camp, se spala substantele nutritive usor solubile. De asemenea, potentialul de productie al varietatilor cultivate in sere si solarii este mult mai mare, ceea ce duce la un consum foarte mare de elemente nutritive.

Aplicarea nerationala a ingrasamintelor  

 Specialistii recomanda o fertilizare cat mai rationala a culturilor din spatiile protejate, care sa fie facute pe argumente stiintifice aplicand atat ingrasaminte organice cat si ingrasaminte minerale. Cantitatile aplicate trebuie sa asigure aprovizionarea optima a plantelor de cultura cu substante nutritive, dar in acelasi timp trebuie sa asigure si cresterea treptata a gradului de fertilitate al solului.

Atentie! Aplicarea nerationala a ingrasamintelor in doze mari, neechilibrate determina scaderi de productie si o eficienta economica scazuta a aplicarii lor, avand in acelasi timp un impact negativ asupra mediului inconjurator prin poluarea solului si a apei freatice. Pentru a putea realiza o aprovizionare optima cu elemente nutritive si pentru a evita eventualele dezechilibre ce pot apare in urma unei fertilizari fara sens, acestea se vor face doar in urma unor analize de testare a fertilitatii solului. O alta metoda recomandata in spatiile protejate este reprezentata de diagnoza foliara, astfel se vor supune analizei diverse organe ale plantei in functie de specia cultivata.

Pe perioada vegetatiei culturii se aplica fertilizari faziale cu scopul de a completa necesitatile plantelor de cultura. Pentru fertilizarea faziala se vor aplica ingrasaminte usor solubile si active. Acest tip de fertilizare se poate realiza prin mai multe moduri: fertirigare (prin picurare si microaspersie) sau prin fertilizare foliara.

Prin testarea fertilitatii solurilor, cultivatorii stiu exact dozele de ingrasaminte si amendamente pe care urmeaza sa le aplice. Astfel, vor avea asigurata o folosire cat mai eficienta a inputurilor si vor putea obtine productii cantitative si calitative superioare la costuri acceptabile.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 237 - februarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News