Gandacul din Colorado in culturile de cartof: masuri de prevenire ale atacurilor

Publicat de

Aflate in plina perioada de vegetatie, culturile de cartof pot fi atacate de gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata), daunator care poate produce pagube mari, iar in anumite situatii ducand la compromiterea acestora. Facem precizarea ca, in Romania gandacul din Colorado are 1 pana la 3 generatii pe an.

Descrierea daunatorului

Gandacul din Colorado ierneaza ca adult in sol, unde se retrage incepand din a doua jumatate a lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie, la adancimi de pana 50 cm. Ciclul de dezvoltare al gandacului, din stadiul de ou pana la cel de adult, dureaza 30-60 zile. Retineti! Adultii celei de-a doua generatii apar esalonat, de la inceputul lunii august pana in septembrie. Se hranesc cu frunzele soiurilor tarzii de cartof, precum si cu cele de vinete si tomate, culturi in care se intalnesc pana toamna tarziu. Atunci cand temperaturile scad, se retrag in sol pentru iernare.

Trebuie avut in vedere ca, in aceasta perioada, este importanta aplicarea de tratamente pentru combaterea daunatorului (prezent in diferite faze de dezvoltare in cultura de cartof), cu produse si la dozele omologate.

Este important de precizat ca, acest daunator are capacitate ridicata de a dobandi  rezistenta la diferite categorii de insecticide, fapt ce a impus omologarea unui numar bogat de produse. Printre acestea amintim: ACTARA 25 WG, in doza de 0,06-0,08 kg/ha avertizare sau 0,4 kg/ha (la sol), in vegetatie; ALVERDE, in doza de 0,25 l/ha; CALYPSO 480 SC, in doza de 0,08 l/ha; CORAGEN, in doza de 0,050 l/ha; DECIS 25 WG, in doza de 0,03-0,04 kg/ha; FASTAC 10 EC, in doza de 0,1 l/ha; FURY 10 EC, in doza de 0,075 l/ha; KARATE ZEON sau FASTER GOLD 50 EC, in doza de 0,2 l/ha; MAVRIK 2F, in doza de 0,2 l/ha; MOSPILAN 20 SP, in doza de 0,06 kg/ha; NUPRID AL 200 SC, in doza de 0,25-0,30 l/ha; NURELLE D 50/500 EC, in doza de 0,4-0,5 l/ha; PYRINEX QUICK, in doza de 1,0 l/ha.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 241 – iunie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News