Raspandire
Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) este originar din America de Nord. El se intalnea sporadic pe diferite specii de cartof salbatic (Solanum demisum, S. rostratum, S. carolinense, etc.) in regiunea de sud a muntilor Stancosi, indeosebi in podisurile inalte din Colorado, de unde isi trage si numele de ”gandacul din Colorado”. Dupa anul 1850, odata cu introducerea si extinderea cartofului cultivat, gandacul din Colorado a inceput sa se inmulteasca in masa si sa se raspandeasca rapid si in alte regiuni nord-americane. Prin intermediul diferitelor transporturi de produse agricole, gandacul din Colorado a ajuns si in Europa. Patrunderea definitiva a acestui daunator in Europa a avut loc dupa primul razboi mondial, cand a fost descoperit in masa in anul 1922 in Franta (in apropierea orasului Bordeaux).
In tara noastra, la inceput a fost semnalat la Sapanta-Maramures in anii 1952, 1953 si 1954, la Uivar-Timis in anul 1955, sub forma unor focare, care au fost lichidate, iar in anul 1956 a patruns definitiv, fiind descoperit in numeroase locatii din sud-vestul tarii (judetele: Timis, Arad si Bihor), patrunzand masiv prin zbor din Serbia si Ungaria. In prezent, gandacul din Colorado se intalneste in toata tara.
Descriere
Adultul (Fig. 1), are lungimea de 10-12 mm, are corpul oval, convex dorsal, de culoare galbena-portocalie. Capul este galben-roscat, cu o pata mediana triunghiulara si doua pete latero-posterioare negre. Pronotul prezinta 11 pete negre de diferite marimi, dintre care cele mediane alcatuiesc forma literei ”V”. Elitrele sunt prevazute cu cate 5 dungi negre, marginite lateral de siruri de puncte.
Oul (Fig. 2) de 1,2-1,5 mm lungime, este de forma ovala, de culoare galben portocalie.
Larva (Fig. 3) in ultima varsta este de 8-10 mm si portocalie, lateral cu pete negre. Capul este negru, iar picioarele sunt brun-inchise.
Pupa (Fig. 4) masoara 10-12 mm si are corpul bombat, de culoare portocalie-roscata, in afara de partea posterioara a abdomenului care este cenusie-inchis.
Biologie si ecologie
Ierneaza in stadiul de adult in sol, la adancimi cuprinse intre 10 si 90 cm in functie de natura solului. In conditiile tarii noastre, in solurile aluvionare, adancimea de hibernare a adultilor este intre 10 si 50 cm, iar in cele nisipoase intre 30 si 90 cm. Primavara, dupa o perioada de 10-12 zile cu temperaturi medii zilnice peste 10°C, de obicei in a doua jumatate a lunii martie, incepe aparitia adultilor, care se continua pana la sfarsitul lunii mai. Maximul curbei de zbor se inregistreaza de obicei la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, la temperaturi medii cuprinse intre 14-21°C. Dupa o perioada intensa de hranire, necesara maturatiei sexuale, au loc copulatia si ponta. Ouale sunt depuse in grupe de 62-95 pe partea inferioara a frunzelor de cartof (Fig. 5).
Plante gazda si mod de atac
Ataca diferite plante de solanacee, cauzand cele mai mari pagube in culturile de cartof. Adultii si larvele produc perforatii in frunze (Fig. 6) sau le rod complet. La invazii mari, culturile de cartof pot fi defoliate in masa.
Norme de control
In controlul culturilor de cartof, de regula, se executa 2 controale, primul in perioada de inflorire maxima, iar al doilea in perioada de recoltare. Pentru depistarea gandacului de Colorado, controlul se executa pe ambele diagonale ale culturii, la distante egale, si se stabilesc punctele unde urmeaza sa se examineze plantele.
In fiecare punct se examineaza un numar de 200 de plante. Numarul total al plantelor variaza in functie de suprafata culturii:
- pana la 15 ha, numarul punctelor necesare pentru examinarea plantelor este de 5;
- peste 15 ha, numarul punctelor necesare pentru examinarea plantelor este de 10.
Din punct de vedere al fenologiei plantei de cartof, se aplica 3 tratamente, primul la 6-10 zile de la rasarirea cartofilor, cand plantele au 12-14 cm inaltime, al doilea tratament la 10-14 zile de la primul si al treilea, inainte de inflorit.
Cele mai bune rezultate in combaterea gandacului de Colorado se obtin cu tratamente chimice, cu insecticide precum:
- Alverde (0,250 l/ha)
- Coragen (0,050 l/ha)
- Cyperguard Max (0,060 l/ha)
- Decis 25 WG (0,030-0,040 kg/ha)
- Fastac 10 EC (0,1 l/ha)
- Fury 10 EC (0,075 l/ha)
- Faster Delta (0,28-0,4 l/ha)
- Faste Gold 50 EC (0,15 l/ha)
- Kaiso Sorbie 5 EG (0,15 kg/ha)
- Karate Zeon (0,2 l/ha)
- Laser 240 EC (0,1 l/ha)
- Mavrik 2 F (0,2 l/ha)
- Mospilan 20 SG (0,100 kg/ha)
- Mospilan 20 SP (0,060 kg/ha)
- Vantex 60 SC (0,12 l/ha), etc.
Este important de reamintit faptul ca efectuarea tratamentelor cu insecticide se realizeaza in zilele insorite, fara vant, la temperaturi mai mici de 25 grade Celsius.
Ing. Luminare Maria-Cristina
Intitutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor, Bucuresti