Iarna ne bate la usa… Combaterea daunatorilor in livezi ramane de actualitate

Publicat de

Iarna ne bate la usa… 

Combaterea daunatorilor in livezi ramane de actualitate

Autor: prof. univ. dr. Ioan ROSCA, USAMV Bucuresti

Florile pomilor s-au scuturat demult, frunzele au cazut, iar fructele au fost recoltate (in vara sau toamna, depinde de tipul de livada), iar, in curand, zapada iernii va acoperi livada. Pana atunci reamintim cititorilor nostri ca plantatiile sau pomii fructiferi izolati au o serie de daunatori, care in cursul iernii intra intr-o perioada de repaus. Este momentul sa aplicam o serie de masuri de combatere a acestor daunatori pentru sezonul de vegetatie urmator, numai daunatorii de scoarta, tulpina, ramuri sau radacini sunt activi si produc daune in continuare.

Trebuie sa avem in vedere, ca pana la caderea primei zapezi sunt necesare o serie de lucrari, prevazute in tehnologiile diferitelor plantatii pomicole, actiuni ce ar trebui realizate cu grija, pentru ca anul viitor pomicultorii sa nu se confrunte cu probleme legate de daunatori. Adunarea si ingroparea fructelor cazute din livezi (care nu mai pot fi utilizate pentru distilate), lucrarile de arat si grapat, taierea ramurilor atacate si distrugerea cuiburilor de omizi defoliatoare, distrugerea braielor capcana de pe trunchiul pomilor, toate aceste sunt masuri ce contribuie la reducerea rezervei de daunatori. Acolo unde este posibil (in cazul unui numar mic de pomi), se poate face perierea trunchiului si ramurilor groase ale pomilor (cu o perie de sarma sau o tesala pentru cai), actiune ce permite distrugerea stadiilor hibernante de gargarite, omizi de tortricide. Vom incerca, in cele ce urmeaza sa prezentam, in functie de pomii fructiferi existenti, masurile ce se impun pentru limitarea atacului daunatorilor in viitorul sezon si reducerea, in acest fel a pagubelor cantitative si/sau calitative produse de catre acestia.

Ce masuri de combatere se pot lua impotriva daunatorilor?

Pentru cires si visin, daunatorii specifici ai acestor specii sunt Rhagoletis cerasi, Caliroa limacinesi Myzus cerasi,insa intalnim si daunatori nespecifici (Bryobia rubioculus, Panoniychus ulmi Quadraspidiotus perniciosus, Ruguloscolythus rugulosus, Hyphantria cunea).

– Musca sau viermele cireselor(Rhagoletis cerasi) ataca fructele de cires si visin, ierneaza in straturile superficiale ale solului, mai ales in jurul pomilor. Se recomanda saparea solului (aratura sau discuirea intre randuri, atunci cand e vorba de livezi) sub coroana pomilor, toamna sau primavara devreme pentru distrugerea pupelor (fig. 1). Pragul economic de daunare (PED) este de 2 pupe/m2. Stabilirea acestuia se face prin sondaje in sol, la adancimea de cativa centimetri, dar trebuie sa tinem seama ca in tara noastra o parte din pupe raman in diapauza doi sau chiar trei ani.

Fig. 1
Fig. 1

– Viespea frunzelor de cires (Caliroa limacina), insecta polifaga, ale carei larve se hranesc cu frunzele diferitelor specii de pomi fructiferi ca: cires, visin, cais, prun, gutui, par, etc., ierneaza ca larva in stratul superficial al solului sub coroana pomilor si la fel ca in cazul precedent se recomanda efectuarea araturii adanci de toamna si saparea solului sub coroana pomilor pentru distrugerea larvelor hibernante.

Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi), daunator specific ciresului si visinului, se hraneste cu sucul tesuturilor pe partea inferioara a frunzelor tinere si din varful lastarilor. Frunzele atacate se rasucesc si lastarii isi inceteaza cresterea, se curbeaza, fiind si vector de viroze. Ierneaza in  stadiu de ou pe scoarta si ramuri, iar tratamentele de iarna, se fac cu produse chimice pe baza de ulei. Pentru prun exista specii principale de daunatori, larg raspandite si cu potential de daunare foarte ridicat (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava,Cydia/Laspeyresia funebrana, Bryobrya rubrioculus, Quadraspidiotus perniciosus, specii secundare, destul de raspandite, dar cu potential de daunare numai in anumite zone sau in anumiti ani – Panonychus ulmi, Hyalopterus pruni, Quadraspidiotus ostremioformis, Partenolecanium corni, si in fine, specii mai putin raspandite, care datorita frecventei lor reduse, nu produc pagube la prun (Hyphatria cunea, Euproctis chrysorrhoea).

Viermele prunelor (Cydia funebrana) ataca pomii fructiferi samburosi, ierneaza ca larva intr-un cocon matasos sub coaja copacilor, la baza tulpinii sau in diferite locuri adapostite. Pentru reducerea rezervei biologice a daunatorului se recomanda efectuarea unor lucrari culturale, precum instalarea de braie capcana in jurul tulpinii pomilor, pentru capturarea larvelor in timpul deplasarii si arderea acestora, strangerea fructelor viermanoase, distrugerea sau folosirea lor in alte scopuri, de obicei distilate.

Viespea neagra a prunelor (Hoplocampa minuta) este specie monofaga, ataca numai prunul, larvele daunatorului patrund in fructele abia formate si rod samburii cruzi, ierneaza in stadiul de larva intr-un cocon la adancime mica in sol (2-10 cm), sub coroana pomilor. Se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna, prin care se distrug o mare parte din coconii care ierneaza in sol, strangerea si distrugerea fructelor infectate, inainte de iesirea larvelor.

– Viespea semintelor de prun (Eurytoma schreineri), daunator specific prunului, atacul daunatorului manifestandu-se prin caderea prematura a prunelor. Ierneaza sub forma de larva complet dezvoltata, in samburii fructelor infestate (fig. 2), un procent variabil de larve raman in diapauza 2 ani (11,4 %) si 3 ani (2,4 %), constituind astfel o rezerva biologica pentru anii urmatori. Masurile agrofitotehnice contribuie la reducerea rezervei biologice (lucrarile solului dintre randurile de pomi, si pe rand, sub coroana, incorporeaza in sol o parte din fructele cazute.

fig. 2
fig. 2

– Paduchele testos al prunului (Parthenolecanium corni) unul dintre principalii daunatori ai livezilor de pruni, mai ales pentru plantatiile situate in regiunile deluroase, ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua, pe ramuri, tulpini sau sub frunzele cazute (fig. 3). Se recomanda efectuarea de tratamente fitosanitare in perioada de repaus vegetativ cu unul din produsele pe baza de uleiuri minerale.

fig. 3
fig. 3

Paduchele cenusiu al prunului(Hyalopterus pruni), specie migratoare, planta gazda primara fiind prunul. Ierneaza ca ou de rezistenta, pe scoarta tulpinilor de prun, iar tratamentele de iarna, neavand un rol deosebit in reducerea populatiilor daunatorului, se pot face cu produse chimice pe baza de ulei.Pentru mar si prun exista o multime de daunatori, care ierneaza, iar oualele lor sunt un motiv de ingrijorare pentru cei ce au livezi sau numai cativa pomi. Afidele (ca oua), acarienii (ca oua sau adulti), larvele de viermele marului, considerati printre cei mai importanti daunatori, pot sta iarna, ascunse in cele mai mici unghere si crapaturi gasite in scoarta copacului sau printre solzii mugurilor. Este de preferat ca cei interesati sa urmareasca prezenta pontelor depuse de lepidopterele defoliatoare. Amintim aici omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar) (fig. 4), inelarul (Malacosoma neustria) (fig. 5) sau cuiburile unde ierneaza larvele lepidopterelor defoliatoare precum nalbarul sau albinita (Aporia crataegi) (fig. 6), fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea). Atentie!In cazul in care sunt observate pontele de omida paroasa a stejarului se razuie de pe coaja copacului sau pentru a nu vatama pomul se tamponeaza fie cu motorina, fie cu ulei ars. In cazul inelarului se taie varfurile ramurilor unde sunt depuse “inelele de oua”. Aceiasi taiere se practica pentru cuiburile de omizi, resturile rezultate din aceste taieri se distrug, de obicei, prin ardere.

fig. 4
fig. 4
fig. 5
fig. 5
fig. 6
fig. 6

Retineti! Semnalarea prezentei rozatoarelor in livezi in plantatii pomicole se face, in cursul toamnei sau al iernii, atunci cand apar atacuri vizibile, galerii in solsi vatamari produse de rozatoare. Atunci cand se considera necesar, pentru combaterea acestor rozatoare, cel mai simplu este aplicarea de BROMAKOL (bromadiolan 0,005%), sub forma de momeli de 25-50 g/galerie activa (care prezinta urme de existenta a daunatorului), raticid anticoagulant, care inghitit inhiba coagularea sangelui rozatoarelor si moartea acestora prin hemoragie interna.

fig. 7
fig. 7

Cum si cu ce tratam?

Tratamentele de iarna in livezi (stropirea “la negru”), impotriva paduchilor testosi, paduchelui lanos, oualor de acarieni, de afide (fig. 7), geometride, limantriide, lasiocampide, se fac cu produse chimice pe baza de ulei, cel mai des utilizat fiind NUPRID OIL 004 CE (imidacloprid 4 g/l), aplicat in concentratia de 1,5% (1.600 l apa). Tratamentul se executa atunci cand nu este ceata sau ploaie sau zapada, atunci cand pomii nu au ramurile si trunchiul acoperite de zapada sau chiciura ci sunt uscati. In acest fel, uleiul se raspandeste mult mai bine, acoperind ouale sau diferitele stadii de iernare ale daunatorilor. Tratamentele de iarna (1-2) ce pot preveni sau in cel mai rau caz limita atacul unor daunatori periculosi, actioneaza asupra generatiei de iarna a paduchelui din San José (Quadraspidiotus perniciosus), daunatorul fiind ascuns sub scuturi (fig. 8), sau/si asupra oalor de iarna ale acarianului rosu al pomilor (Panonychus ulmi) (fig. 9), paianjenul brun al pomilor (Bryobria rubrriocusus), adultilor de paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) (fig. 10) si acarianul rosu al marului (T. viennensis), oualor de afide, geometride, limantriide, lasiocampide, ele urmand sa fie completate in primavara prin tratamente specifice. Tratamentele de iarna trebuie aplicate toamna, dupa caderea frunzelor, sau iarna fara zapada depusa pe ramuri.

fig. 8
fig. 8
fig. 9
fig. 9
fig. 10
fig. 10

Se aplica obligatoriu stropirile de iarna la mar si par, la prun, la ciressi visin. Acesta se efectueaza incepand cu luna noiembrie pana in luna februarie sau martie, scopul lui fiind de a combate coccidele (in special paduchele din San José), afidele si acarienii (in special Tetranychus urticae, dar si Panonychus ulmi). Tratamentul se face in timpul repausului vegetativ dupa taierile de fructificatie. La cires si visin se poate face si cel de-al doilea tratament inainte de dezmugurire. Tratamentele se fac cu preparate pe baza de ulei CONFIDOR OIL 004, aplicat in concentratie de 1,5% (15 l/ha in 1000 l apa), NUPRID OIL 004 CE, aplicat in concentratie de 1,5% (15 l/ha in 1000 l apa).

Avantajul deosebit al tratamentelor de iarna consta in aceea ca ouale sau daunatorii sunt pur si simplu acoperite de o pelicula de ulei care impiedica respiratia, pelicula ce mentine totodata un mediu inchis in care actioneaza insecticidul. In acest fel se impune necesitatea ca suprafata, pe care se aplica produsele, trebuie sa fie uscata, nu in cursul ploilor, cetei, chiciurei sau persistentei zapezii pe ramuri.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 246 – noiembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News