A venit sezonul rece. Ce lucrari mai putem face in livezi?

Publicat de

Odata cu sosirea sezonului rece, va facem cateva recomandari de lucrari pe care nu trebuie sa le neglijati in livezile dumneavoastra. Asadar, in perioada urmatoare, in zilele cu temperaturi mai ridicate, trebuie sa aveti in vedere lucrarile specifice din livezi, acestea avand o importanta majora pentru cresterea si rodirea pomilor.

Primele lucrari pe care nu trebuie sa le ratati sunt “taierile de rodire” sau în “uscat”, asa cum sunt ele cunoscute de marea majoritate pomicultorilor. Aceste lucrari va duce la eliminarea unei bune parti din surplusul de cresteri din coroana pomilor, permitand patrunderea luminii solare. Mai mult, se va avea in vedere si îndepartarea ramurilor uscate sau bolnave, ele reprezentand adevarate surse de agenti patogeni si daunatori, si care in primavara urmatoare vor ataca serios partile sanatoase ale pomilor.

Tratamentele fitosanitare, cheia unor recolte de calitate

O alta lucrare pe care nu trebuie sa o neglijati este efectuarea corecta si la timp a tratamentelor fitosanitare, ele fiind tinta directa a agentilor patogeni si a daunatorilor ce vor ierna in coroana pomilor fructiferi. Trebuie sa stiti ca stropirile din toamna, cu produse cuprice sau cele realizate in “ferestrele calde” din iarna, cand temperaturile depasesc 6-7 grade C în timpul zilei, reduc considerabil rezerva de ciuperci fitopatogene si bacterii. Totodata, nu uitati ca produsele cuprice sporesc rezistenta organelor perene la gerurile din timpul iernii sau la brumele si temperaturile scazute din primavara.

Nu neglijati nici administrarea de ingrasaminte, dar nici protejarea prin impachetare a pomilor tineri împotriva rozatoarelor si a animalelor salbatice. Daca tineti cont de recomandarile facute, veti avea culturi sanatoase si recolte de calitate.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 245 – octombrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News