Impactul compactarii solului asupra sanatatii acestuia si asupra productiei

Publicat de

Tipul de sol, continutul de apa, conditiile meteorologice si metodele de prelucrarea solului joaca un rol important in crearea unui sol compact si greu de gestionat.

Solurile argiloase si namoloase si solurile din climatele mai umede sunt cele mai predispuse la compactare, insa asta nu inseamna ca solurile nisipoase si lutoase din climatele uscate sunt ferite.

Traficul intens si prelucrarea solului pot crea, de asemenea, un sol compact. 80% din compactarea solului are loc dupa prima trecere cu un utilaj a carui greutate are 35-40 tone.

Este important ca fermierii sa stie modul in care compactarea solului afecteaza sanatatea acestuia, productia si randamentul si sa ia masuri pentru a evita compactarea.

Impactul compactarii solului asupra sanatatii acestuia

Compactarea solului inseamna, de fapt, cresterea densitatii solului, scaderea aerarii acestuia si scaderea capacitatii de retinere a apei. Terenurile se confrunta adesea cu un drenaj slab si niveluri crescute de salinitate, din cauza penetrarii limitate a oxigenului si apei in sol.

Compactarea duce, de asemenea, la eroziune si lipsa de nutrienti. Biologia solului, precum si microbii si viermii din sol, sufera si nu pot imbunatati agregatele solului fara aer, apa si nutrientii necesari supravietuirii.

Impactul compactarii asupra productiei agricole

De la plantare si pana la recoltare, compactarea solului poate avea efecte devastatoare asupra productiei.

Solul compactat este greu de semanat. Pe masura ce cultura creste, radacinile pot avea dificultati in patrunderea in sol si accesarea nutrientilor. Lipsa aerarii si a schimbului de gaze impiedica metabolismul radacinilor, ceea ce duce la o germinare sub medie si la stabilirea slaba a arboretului.

Plantele vor experimenta stres abiotic din cauza lipsei de apa, folosita in mod normal pentru a muta nutrientii in intreaga planta. De asemenea, vor fi mai putin tolerante la seceta.

In caz de compactare a solului, plantele de cultura nu vor putea accesa nici azotul si fosforul de care au nevoie.

Toti acesti factori duc la o scadere a performantei recoltelor. In medie, culturile semanata pe soluri compactate produc cu 10% pana la 20% mai putin decat culturile semanata pe soluri sanatoase.

Cum putem ajuta la evitarea compactarii solului?

  • Semanati culturi de acoperire a solului pentru a ajuta la mentinerea umiditatii in sol
  • Implementati practici minime de prelucrare a solului
  • Efectuati o rotatie corespunzatoare a culturilor

S-ar putea să te intereseze

Hot News