Daunatorii si internetul

Publicat de

In ultima perioada, agricultura a devenit un domeniu din ce in ce mai atractiv, oferind multe oportunitati dar, in acelasi timp si foarte multe provocari celor care activeaza in domeniu. Agricultura este intr-o continua dinamica, aducand multe satisfactii celor care s-au hotarat sa o ia pe aceasta cale, dar poate sa lase si un gust amar, mai ales celor care o trateaza superficial. Reusitele fermierilor, satisfactia productiilor mari si de calitate, au inceput sa atraga ca un magnet oamenii care lucreaza in diferite domenii de activitate, unele dintre ele diametral opuse cu munca campului.

Bancheri, angajati ai multinationalelor, soferi, bucatari, actori sau simpli muncitori in fabrica, au simtit nevoia de o schimbare in viata lor profesionala si s-au orientat spre acest frumos domeniu de activitate. Prin urmare, in ultimele doua decenii, au aparut multi fermieri care nu au urmat studii de specialitate in domeniul Agronomiei sau Horticulturii. Drept consecinta, cei care au lasat munca de birou si s-au indreptat spre munca campului sau in solar, au trebuit sa acumuleze cunostiinte in domeniu. In epoca moderna, cea mai accesibila cale pentru a te documenta este internetul. Internetul este ca o mare biblioteca universala, de unde se pot afla multe informatii valoroase. In acelasi timp, prin intermediul internetului se raspandesc si multe informatii false (aberatii). Pentru un neprofesionist, este greu sa faca o selectie a acestor informatii oferite de internet. Cu toate acestea, exista multe cazuri de fermieri, care au studii in domenii total diferite de cel agronomic, dar au reusit sa obtina performante foarte bune, unii dintre ei ajungand fermieri etalon. Acestia, fie au apelat la oameni cu experienta in domeniu, de la care au invatat multe lucruri utile, pe care apoi le-au practicat cu succes in ferma lor, fie au fost autodidacti, dand dovada de multa flexibilitate (poate chiar mai mare decat a specialistilor din domeniu). In majoritatea cazurilor enumerate mai sus, primii pasi in domeniul agricol, au inceput cu o documentare pe internet.

O multime de provocari…

Agricultura ofera o multime de provocari. Una dintre ele, tine de domeniul entomologic si anume atacul insectelor daunatoare. Acestea sunt prezente in culturi an de an. Pagubele produse de insectele daunatoare depind de mai multi factori, cum ar fi nivelul populatiei, conditiile climatice precum si de tehnologia aplicata, daca s-a respectat rotatia culturilor, daca s-au efectuat la timp tratamentele in vegetatie sau tratamentul semintelor, etc. Cei cu state vechi in agricultura, stiu sa gestioneze acesta problema, prin aplicarea la timp a masurilor de prevenire si combatere. Cei nou veniti in acest domeniu, invariabil se vor confrunta cu problema daunatorilor. Si in acest caz, prima sursa de documentare va fi internetul. De acolo vor afla informatii despre speciile de insecte prezente in ferma lor, care pot dijmui recolta, cum se pot recunoaste acestea si cum pot aplica masurile de prevenire si combatere. In ultima perioada, cercetatorii din Europa de Vest sau de peste Ocean, au dezvoltat aplicatii, care se pot instala pe tableta sau pe telefonul mobil si care pot servi la recunoasterea exacta a diferitelor specii de insecte, prezente in culturi. Dar oare este de ajuns ? Oare internetul poate suplini lipsa unui specialist in domeniul protectiei plantelor ? Sunt suficiente numai informatiile de pe internet privind recunoastere si combaterea daunatorilor ? Este o zicala, care se aplica si in acest caz: “teoria ca teoria, dar practica ne omoara”.

Oricat de bine ar stapani teoria, oricat de bine s-ar documenta de pe internet, un nou venit in agricultura nu poate suplini lipsa practicii, numai accesand internetul. Chiar si fermierii care au urmat studii in domeniul Agronomiei, s-au confruntat de-a lungul timpului cu pagube produse de atacul daunatorilor, uneori au avut sole compromise, in alte cazuri au trebuit sa semene din nou cultura. Informatiile de pe internet (inclusiv facebook) nu pot suplini experienta din camp. Cine este prezent pe camp, zi de zi, poate sa „simta” insectele, le poate vedea „la lucru”, in acest fel isi da seama de potentialul lor de daunare. Si, ce este cel mai important, insectele trebuie respectate. Poate suna ciudat, dar daca sunt desconsiderate, daca este ignorat potentialul de daunare pe care acestea il pot avea asupra culturilor, atunci sansele ca insectele sa produca pagube sunt din ce in ce mai ridicate. Pe internet se pot gasi o multitudine de variante pentru contracararea pagubelor produse de daunatori, dar pentru cine este la inceput de drum, este greu sa se decida, care este cea mai buna solutie. Internetul poate constitui o sursa buna de informatii, pentru cine porneste o afacere in acest domeniu, dar apoi are nevoie de practica, pentru a cunoaste cat mai bine fenomenul agricol, in general, si cel al daunatorilor culturilor, in special. In nici un caz nu trebuie sa spuna „Eu stiu mai bine decat specialistii in protectia plantelor, fac cum cred eu ca este mai bine”. Specialistul in protectia plantelor, pe langa baza teoretica pe care si-a insusit-o in perioada scolarizarii, are multa experienta practica, a vazut multa „cazuistica” in camp.

Facebook-ul, o alta unealta de popularizare

Multi fermieri posteaza pe aceasta retea de socializare poze cu culturile lor, facute cu telefonul mobil inteligent, precum si informatii despre tehnologia aplicata in ferma lor. Exista si grupuri de ingineri agronomi, unde poti primi sfaturi utile. Dar, facebook-ul este un fel de vitrina a fermierilor. In general, pe facebook nu vezi esecuri. Foarte rar poti vedea poze cu sole compromise din cauza atacului daunatorilor. In general, fermierii posteaza pe contul lor de socializare sau pe diferite grupuri dedicate agriculturii, numai reusitele lor din ferma. Foarte rar poti afla de pe facebook informatii privind nereusitele fermierilor sau greselile tehnologice comise de acestia. In general, lumea are tendinta de a-si accentua calitatile pozitive pe facebook (de a se lauda). In acest mod, nu prea poti invata din greselile altora, consultand internetul sau facebook-ul. Riscul ca un nou venit in domeniul agriculturii sa greseasca cu aplicarea verigilor tehnologice de protectie a plantelor, este ridicat. Dau un exemplu clasic: rotatia culturilor. In urma cercetarilor interdisciplinare efectuate in tara noastra, in ultimele decenii, s-au elaborat diferite scheme de succesiuni ale culturilor, in urma carora se obtin productii ridicate, pentru fiecare cultura in parte, precum si conditii nefavorabile pentru atacul daunatorilor, mai ales a celor care sunt favorizati de monocultura. Aceste scheme s-au stabilit prin observatii indelungate in camp, sub influenta unor conditii climatice variabile de la un an la altul. Practic, rotatia culturilor trebuie sa fie o “piatra de temelie” pentru o agricultura de succes. Din pacate, din ce in ce mai multi fermieri privesc acest lucru, din perspectiva economica pe termen scurt, cultivand doar ce se cere pe piata. S-a ajuns in acest fel ca sa avem un sortiment mic de culturi, realizandu-se fie rotatii scurte, fie cresterea suprafetelor cultivate in sistem de monocultura. Drept consecinta, atacul daunatorilor a crescut de la un an la altul, iar pagubele provocate culturilor au inceput sa fie din ce in ce mai ridicate. Doar accesarea internetului nu este suficienta pentru a intreprinde cele mai bune masuri de prevenire si de combatere a atacului insectelor daunatoare. Este necesara o practica indelungata, de cunoastere a unei cazuistici bogate pentru a deveni competent in acest domeniu de activitate. Si, un alt lucru important, trebui sa iti placa ceea ce faci…

Dr. Ing. Emil GEORGESCU, INCDA Fundulea

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 237 - februarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News