Pentru sudul tarii, 2020 nu a fost tocmai anul celor mai mari productii la porumb si floarea-soarelui. Cauzele sunt deja binecunoscute, iar efectul schimbarilor climatice este resimtit de fermieri mai ales la proba cantarului. Cu toate acestea, genetica Corteva Agriscience a facut diferenta in toata tara. In judetul Teleorman, compania Corteva Agriscience este leader de piata, si toti fermierii de top din judet au semanat si in aceasta campanie hibrizi Pioneer® si au obtinut productii mult peste asteptari, in conditiile acestui an dificil.
“Ne-am fi dorit sa avem si in 2020 productiile remarcabile din alti ani in zona de sud-est si sud-vest, insa trebuie sa spunem ca multi dintre fermierii care au ales hibrizii si produsele de protectia plantelor din portofoliul companiei Corteva Agriscience au avut rezultate peste asteptarile initiale. Este si cazul fermierilor din judetul Teleorman, precum domnul Dinca si domnul Matoi, care au mizat ca si in alti ani pe hibrizii Pioneer®, atat la porumb, cat si la floarea-soarelui. Productiile pe care le-au obtinut dovedesc faptul ca, atunci cand un fermier face alegerile corecte, aplica tehnologia corespunzatoare, este prezent pe camp si chiar daca nu are parte de cele mai bune conditii, poate obtine rezultate. Suntem alaturi de fermieri mai ales in astfel de ani dificili si speram ca de la an la an sa le oferim cele mai bune solutii, cele mai bune produse si cele mai bune sfaturi, astfel incat sa fie multumiti de alegerile facute” – Maria Cirja, Marketing Manager Romania & Republica Moldova.
Domnul inginer Cristian Dinca din localitatea Seaca, judetul Teleorman, a obtinut in acest an rezultate remarcabile la porumb si floarea-soarelui. A ales sa semene trei hibrizi Pioneer® – P0268, care i-a oferit o productie de 8.200 kg/ha; P9911, la care o obtinut 8.100 kg/ha si P0023 care i-a adus 8.000 kg/ha.
“In acest an am semanat porumbul dupa floarea-soarelui, astfel ca terenul a fost arat in toamna, apoi pregatit in primavara cu discul si combinatorul. Am fertilizat in negru cu ingrasamant complex 20.20.0 – 200 kg/ha, am semanat la finalul lunii martie, atunci am administrat si 150 kg/ha de uree. In stadiul de 4-8 frunze am administrat un erbicid, un insecticid si un fungicid, dupa care, atunci cand plantele aveau in jur de 14 frunze, am prasit. Recoltatul a avut loc incepand cu jumatatea lunii august, iar rezultatele obtinute cu hibrizii Pioneer® au fost cele mai bune din ferma. Anul viitor voi semana tot in jur de 80 ha cu porumb si am ales deja hibrizii Pioneer®, inclusiv pe cei la care am obtinut productii foarte bune in acest an”, a declarat fermierul.
La floarea-soarelui Cristian Dinca a ales doi hibrizi din portofoliul companiei Corteva Agriscience si a obtinut 3.710 kg/ha cu hibridul P64LE137 si 3.600 kg/ha cu hibridul P64LE99.
“Floarea-soarelui am semanat-o dupa grau, si la fel ca in cazul porumbului, terenul a fost arat, apoi pregatit in primavara cu discul si combinatorul. Am fertilizat cu complex 20.20.0 si uree, iar semanatul a avut loc la finalul lunii martie. In stadiul de 8 frunze am erbicidat si am administrat un fungicid si un insecticid. La inceputul lunii august am recoltat, iar productiile au fost multumitoare, avand in vedere conditiile acestui an”, a mai punctat ing. Dinca.
Gheorghe si Gabriel Matoi, doi fermieri tata si fiu din judetul Teleorman, se numara si ei printre colaboratorii Corteva Agriscience care au obtinut in acest an productii multumitoare la porumb si floarea-soarelui. Acestia lucreaza 750 ha, dintre care au semanat 180 ha cu porumb si 210 ha cu floarea-soarelui. In ferma lor, la porumb s-au remarcat hibrizii P9903 si P9415 care le-au oferit productii de 8.300 kg/ha, respectiv 7.700 kg/ha.
“La porumb am avut 100 ha monocultura si 80 ha au fost semanate dupa paioase. Am facut o aratura adanca in vara, acolo unde au fost paioase, iar unde a fost porumb am arat in toamna. In primavara am aplicat nitrocalcar – 120 kg/ha, am pregatit terenul cu combinatorul, la 8-10 cm, dupa care am semanat in perioada 28 martie – 5 aprilie si am aplicat 150 kg/ha ingrasamant complex 27.13,5.0, iar imediat dupa semanat, in negru cum se spune, am mai administrat 150 kg/ha de azotat de amoniu. Am aplicat erbicide pentru buruieni cu frunza lata, dar si pentru monocotiledonate, si am efectuat o prasila mecanica in stadiul de 8-10 frunze. Am recoltat incepand cu 20 august”, a precizat Gheorghe Matoi.
La floarea-soarelui, cei doi fermieri au ales hibrizii P64LE137 si P64LE25 si au obtinut 3.700 kg/ha, respectiv 3.400 kg/ha.
“Floarea-soarelui a fost semanata dupa paioase, astfel ca terenul a fost arat in vara, apoi pregatit cu combinatorul in primavara, insa inainte de aceasta lucrare am administrat nitrocalcar – 120 kg/ha, apoi la semanat am administrat 150 kg/ha ingrasamant NPK 20.20 cu sulf. Am semanat incepand cu 20 martie, un lucru nu tocmai bun pentru ca apoi a nins. Am erbicidat preemergent, dar si cu Express®, si am facut o trecere cu fungicid si bor, atunci cand plantele aveau 10-12 frunze. Aceasta a fost toata tehnologia, dupa care am recoltat incepand cu data de 23 august. In urmatoarea campanie vom semana 200 ha cu floarea-soarelui si 180 ha cu porumb. Vom alege hibrizi Pioneer® si pentru anul viitor si trebuie sa spun ca productiile mentionate reprezinta productiile medii pe ferma. Am avut productii si de 10 tone/ha cu hibridul P9903 pe sole unde am intors rapita. Una peste alta pot spune ca am obtinut productii bune pentru acest an”, a conchis fermierul Gheorghe Matoi.
Persoana de contact cu mass-media
Maria Cirja
Marketing Manager Romania & Rep. Moldova
Tel: +40 746 228 902, email: maria.cirja@corteva.com