S-ar putea salva plantele bolnave sau atacate de daunatori? DA… utilizand responsabil produsele de protectia plantelor!

Publicat de

In ultima vreme se tot vorbeste de cat de toxice si periculoase sunt produsele de protectia plantelor. Aproape ca nu mai exista stire de televiziune care sa nu aminteasca de acest lucru. Dar toate aceste ipoteze sunt oare adevarate? Cati dintre cei care emit astfel de ipoteze au si cunostinte in domeniu sau macar argumente pentru acestea? Dar sa o luam cu inceputul… Este o certitudine faptul ca, atunci cand ne imbolnavim mergem la medic si ni se prescriu medicamente. La fel se intampla si cu plantele. Cand plantele se imbolnavesc, specialistii in domeniu recomanda tratamente cu un produs de protectia plantelor. In acest context, vin si intreb: s-ar putea salva plantele bolnave sau atacate de daunatori fara tratamente fitosanitare? Poate multi ar spune “DA”, insa fara niciun argument stiintific. Raspunsul, chiar daca nu le place multora este “NU”, pentru ca sunt agenti patogeni sau daunatori care daca nu ar fi combatuti ar compromite in totalitate culturile. Problema nu este de ce utilizam produse de protectia plantelor, ci de cum utilizam in mod responsabil aceste produse. In ultima vreme, la nivelul UE s-au retras foarte multe substante active si bineinteles toate formularile cu aceste substante active. Din ce motive? Greu de explicat…

Utilizarea responsabila a produselor de protectia plantelor…

La foarte multe produse studiile efectuate ulterior au demostrat anumite efecte toxicologice sau de alta natura care ar putea influenta sanatatea oamenilor sau a mediului. In alte situatii, mai mult din considerente “emotionale” s-au luat decizii, de multe ori fara a fi argumentate stiintific (vezi situatia glifosatului). In acest moment, prin retragerea multor substante active s-a creat un fel de razboi economic intre UE si America. Inainte de inregistrarea unui produs de protectia plantelor in tarile UE se fac studii aprofundate, studii care contin zeci de mii de pagini, analizandu-se toate aspectele atat toxicologice, ecotoxicologice, degradare in sol si apa, etc, stabilindu-se, inclusiv, timpii de pauza de la tratament si pana la recoltare sau limitele maxime admise (LMA), in produsele care urmeaza sa fie consumate de populatie sau animale. Poate volumul acestor studii este mult mai laborios decat al celor care se fac in cazul medicamentelor pentru uz uman. Aceste studii se fac numai in laboratoare acreditate, de personal calificat, si numai prin metode standardizate. Prin urmare, inca de la lansare aceste produse fitosanitare sunt gestionate responsabil. Urmeaza utilizarea in productie care, de asemenea, trebuie facute de oameni cu multa responsabilitate, respectandu-se strict dozele recomandate de producator, momentul aplicarii, timpul de pauza de la tratament si pana la recoltare, etc. In felul acesta, nu exista pericolul contaminarii produselor agricole cu produse de protectia plantelor sau “pesticide”, asa cum le definesc foarte multi.

S-a creat un fals curent: mancare plina de pesticide

Se tot vorbeste de reziduuri in fructe si legume, fara sa se stie ca toate fructele si legumele produse in spatiul UE si nu numai sunt analizate pentru a vedea daca se depasesc limitele maxime admise (LMA), iar pana in acest moment nu au existat depasiri ale acestor limite, la produsele din spatiul UE. Intr-adevar la fructele si legumele produse in afara spatiului comunitar, uneori s-au depistat depasiri ale acestor limite si imediat s-a declansat alerta, fructele sau legumele respective fiind retrase de la vanzare. Deci din acest punct de vedere, populatia trebuie sa stea linistita, chiar daca foarte des apar articole in presa, de multe ori foarte alarmiste, fara a avea in spate si o justificare stiintifica, dar care din pacate lasa urme, oamenii panicandu-se, facandu-se de multe ori afirmatia ca toate produsele sunt “pline de pesticide”.

Se aud tot mai des voci care spun ca nu mai trebuie sa tratam nimic cu produse fitosanitare (pesticide, cum spun multi). Dar isi asuma aceste persoane riscul compromiterii culturilor, folosind numai asa-zisele metode alternative? Oare acesti oameni stiu ca unele ciuperci contamineaza produsele cu aflatoxine, care pot fi chiar mult mai periculoase decat pesticidele si cu efect cancerigen?

Cu ceva timp, la un post de televiziune a aparut o stire despre un studiu futurist, prin care “albinele sunt puse la munca”, adica se incearca sa se detecteze reziduurile de pesticide, analizand polenul cules de acestea. Se spera ca prin aceasta metoda se vor putea determina atat pesticidele utilizate, cat si zona in care s-au aplicat. Speram ca acest experiment sa dea roade…

Cu toate aceste pareri pro si contra, credem ca este imposibil sa facem agricultura fara produse de protectia plantelor, insa aceste produse trebuiesc utilizate cu responsabilitate si numai de oameni responsabili. Toate aceste verificari si revizuiri ale UE, privind produsele de protectia plantelor, nu fac decat sa vina in sprijinul utilizatorilor de produse de protectia plantelor, permitand inregistarea in tarile UE numai a produselor care prezinta siguranta pentru mediu si om, iar daca sunt corect utilizate aceste produse nu pot sa fie decat de ajutor pentru agricultori, exercitandu-si rolul de protectie a culturilor asa cum le spune si numele.

Dr. ing. Sorin STEFAN

Director tehnic ALCEDO

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!