Gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides) – dusmanul graului de toamna

Publicat de
Fig. 1

In ultimii ani, toamnele au fost mai lungi si mai secetoase. Fermierii, gandindu-se ca sunt sanse mici de a avea parte de atacul gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) (Fig. 1), au redus sau eliminat aplicarea insecticidelor sau insecto-fungicidelor, dorind sa faca economie. Numai ca, pe termen lung, neaplicarea unui insecticid poate cauza mai multe pagube decat ne-am astepta.

Gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides) ierneaza ca larva in stadiul II. Larva (Fig. 2) acestui gandac iese din pamant noaptea, atunci cand temperatura solului depaseste 3°C, pentru a devora frunzele plantelor, pana cand sunt distruse. Prezenta sa este favorizata de succesiunea grau-grau (monocultura) sau de alte plante. In ultimii ani, iernile au fost mai usoare, spre deosebire de cele clasice, cu temperaturi mai ridicate si fara zapada. Activitatea larvelor in primavara incepe odata cu topirea stratului de zapada si cu incalzirea vremii. Schimbarile climatice suferite in ultimii ani favorizeaza aparitia acestor daunatori.

Fig. 2

Simptome

Primele simptome sunt adesea vizibile toamna si afecteaza doar partile aeriene.

Colet

  • Atacul are loc in vetre si poate fi localizat si la marginea parcelei.
  • Atacurile progreseaza mai repede in directia de insamantare decat de la un rand la altul.

Planta

  • Frunzele sunt mancate cu exceptia venelor. Ramane un aglomerat de fibre mai mult sau mai putin aglutinate.
  • Larvele trag adesea frunzele plantelor in galeriile lor pentru a le manca.
  • In cele mai grave cazuri, planta dispare.

Daunator

La baza plantei, vedem intrarea in galerie si un mic musuroi in jur. Arata ca cel al unei rame, dar diametrul sau este mai mic, 3-4 mm, comparativ cu 5-6 mm pentru cel al unei rame. Daca sapam la baza unei plante la o adancime de 10-15 cm, putem gasi una sau mai multe larve de diferite dimensiuni in functie de sezon (de la 0,5 cm toamna la 3,5 cm primavara). Iarna incetineste activitatea gandacului ghebos, fara a-l distruge. Isi dubleaza activitatea primavara. Gandacul ghebos poate fi gasit in toata tara, iar cele mai grave daune sunt localizate in sudul tarii.

Biologie

Fig. 3

Adultii acestui gandac de pamant fitofag apar de la mijlocul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie. Imperecherile se desfasoara din iunie pana in septembrie. Femela sapa o galerie verticala in pamant pentru a-si depune ouale intre august si septembrie. Va alege parcele cu resturi de paie prost ingropate si cresterea din nou a cerealelor. Timpul de incubatie a oualor variaza de la 10 zile la 3 saptamani, in functie de temperatura si umiditatea solului. Larva traieste intr-o galerie sapata la baza plantei si apare noaptea pentru a se hrani cu frunzele culturii in crestere. Dupa ce a trecut prin trei etape larvare, larva se transforma intr-o nimfa din luna aprilie urmatoare si apoi intr-un adult peste 2 – 3 saptamani. Zabre isi desfasoara ciclul de dezvoltare intr-un singur an.

Gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides) (Fig. 3) este mare iubitor de monocultura. In cazul graului si al orzului semanat in monocultura prelungita intre 2-4 ani, s-au inregistrat cele mai ridicate niveluri de atac.

In cazul culturilor de grau cu plante premergatoare de soia, mazare, floarea-soarelui sau rapita, atacul a fost aproape inexistent. Monocultura la grau ocupa suprafete foarte mari in ultimii ani, ceea ce inseamna ca s-au creat conditii optime pentru dezvoltarea acestor daunatori.

Metode de combatere:

  • Tratamentul semintelor cu insecticide: tratamentul insecticid este eficient si este justificat in situatii de risc.
  • La fel si respectarea rotatiei culturilor, care impiedica inmultirea acestui daunator.
  • Incorporarea resturilor vegetale in sol fara a lasa resturi la suprafata.

Drd. Ing. Angela Cristina Amuza

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!