Viitorul albinelor suna bine – particule de enzime de dimensiunea grauncioarelor de polen confera albinelor imunitate la insecticide

Publicat de

Albinele joaca un rol critic in polenizarea multor plante pe care le consuma oamenii si, prin urmare, sunt cheia securitatii alimentare, dar populatiile continua sa scada rapid in intreaga lume. La asta contribuie o serie de factori, inclusiv pierderea habitatului si seceta, dar o mica particula ingerabila dezvoltata la Universitatea Cornell urmareste detoxifierea insecticidelor mortale inainte de a putea face rau acestor creaturi importante.

Insecticidele obisnuite, cum ar fi neonicotinoidele, pe care UE le-a interzis in 2016, sunt utilizate pentru a proteja culturile de insectele daunatoare, dar adesea si albinele sunt afectate. Aceste substante toxice interfereaza cu moleculele care ajuta albinele sa produca energie, le pot perturba ciclurile de somn si le pot lasa imobile si infometate.

Noua tehnologie este descrisa ca un antidot pentru aceste tipuri de substante chimice, cercetatorii concentrandu-se mai intai asupra insecticidelor pe baza de organofosfati, care reprezinta aproximativ o treime din piata. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell au dezvoltat o microparticula de dimensiunea polenului, cu enzime care descompun si detoxifica complet aceste insecticide inainte ca albina sa le absoarba.

Particulele, care pot fi amestecate in hrana albinelor sau in apa cu zahar si date albinelor, au o pelicula de protectie care protejeaza enzimele in timp ce trec prin stomacul acestora, care este acid si altfel le-ar descompune. In schimb, calatoresc in siguranta pana in intestinul mediu, unde are loc digestia, iar enzimele isi pot face efectul, descompunand organofosfatii.

Acest lucru a fost demonstrat mai intai prin experimente in vitro si apoi pe albine vii din laborator, unde insectele au fost hranite atat cu un pesticid organofosfat, cat si cu particule, in timp ce unui alt grup de control i s-a administrat doar pesticidul organofosfat. Oamenii de stiinta au observat o rata de supravietuire de 100% la albinele hranite cu particule, in timp ce toate albinele martor neprotejate au murit in urmatoarele zile.

Studiul a fost publicat in revista Nature Food.

Sursa: Universitatea Cornell

S-ar putea să te intereseze

Hot News