Lipsa produselor necesare culturilor minore, o problema de multi ani semnalata!

Publicat de

Dr. Virgil DIACONU –

Fiind o problema care preocupa producatorii agricoli din spatiul comunitar, posibilitatea asigurarii produselor necesare protectiei culturilor minore a fost reglementata prin Regulamentul (CE) nr.1107/2009, privind introducerea pe piata a produselor fitosanitare. In preambulul Regulamentului, la paragraful (30) se arata ca, in conditiile in care interesul economic al industriei fitosanitare este limitat numai la anumite utilizari, pentru a evita ca diversificarea agriculturii si horticulturii sa fie periclitata de lipsa produselor fitosanitare, este necesar sa se stabileasca masuri specifice pentru autorizarea utilizarilor minore.

Conform art. 3 alin. 26, lit. a) si art. 51 din Regulament, utilizarea minora inseamna posibilitatea ca un produs fitosanitar deja autorizat si utilizat pentru protectia unor culturi sa fie utilizat pentru protectia si a altor culturi care nu au raspandire larga pe teritoriul tarii, prin extinderea autorizarii acestui produs, in conditiile prevazute de Regulament.

In acest scop, avand in vedere prevederile art. 51 din Regulament, fiecare stat membru al UE:

– trebuie sa aiba o lista proprie a culturilor/utilizarilor minore pe teritoriul sau care pot beneficia de o extindere a autorizarilor produselor necesare, prin aplicarea unor proceduri accelerate, cu cerinte simplificate;

– poate stabili unele masuri pentru facilitarea si incurajarea depunerii cererilor, pentru extinderea autorizarii unora dintre produsele fitosanitare deja autorizate (omologate) si pentru protectia culturilor minore din propria lista. Faciliatea/incurajarea depunerii cererilor ar putea consta, intre altele, la scutirea taxelor pentru extinderea autorizarilor.

Cererile pentru extinderea autorizarilor se pot face atat de catre titularii autorizarilor (certificatelor de omologare) existente, cat si de catre organizatiile stiintifice implicate in activitatile agricole, de organizatiile profesionale sau de catre utilizatorii profesionisti.

Avand in vedere ca multi producatori agricoli semnaleaza de mai multi ani lipsa produselor autorizate pentru protectia plantatiilor de nuci, de migdali, de arbusti fructiferi, ca si pentru unele culturi de legume se impune ca Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, sa stabileasca, sa aprobe si sa publice lista culturilor/utilizarilor minore in Romania. De asemenea, sa stabileasca si sa publice cerintele pentru depunerea cererilor de extindere a autorizarilor/omologarilor necesare, precum si facilitatile oferite pentru stimularea depunerii cererilor pentru utilizarile minore de interes.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News