A devenit o moda… Pesticidele ori sunt cancerigene, ori sunt periculoase pentru albine(!)

Publicat de

A venit randul unui alt insecticid sa i se aduca suspiciuni ca ar fi toxic pentru albine, chiar daca a aparut, de curand, in piata europeana. Este vorba despre insecticidul pe baza de sulfoxaflor. Aceasta substanta activa a fost aprobata in UE, in 18 august 2015, pentru o perioada de 15 ani. La baza acestei decizii, ca la orice substanta activa care se inregistreaza in UE, au stat rapoartele EFSA si ale altor Agentii Europene, cu date stiintifice, date pe care unii le accepta numai cand au “chef”. Se pare ca toate aceste date, care nu sunt deloc putine, nu mai au nicio valoare, in fata celor care emit ipoteze, fara a avea niciun argument, numai pentru a castiga electorat.

Din pacate, aceste practici sunt deosebit de periculoase pentru viitorul protectiei plantelor, cu referire la produsele de sinteza utilizate pentru protectia culturilor, asa-zisele pesticide. Asa s-a intamplat si cu clasa neonicotinoidelor, si, mai nou, cu glifosatul. Si de data asta, tot Franta da tonul. Cel putin asa titra o stire publicata de Reuters, la finele lunii noiembrie, conform careia, Curtea franceza suspenda doua produse pe baza de sulfoxaflor (fabricate de Dow Chemical), din cauza potentialelor efecte negative asupra albinelor. Decizia de la finele lunii noiembrie suspenda utilizarea produselor in Franta, in asteptarea unei audieri judiciare, pentru a lua in considerare argumentele detaliate ale partilor.

Dow AgroSciences SAS, o filiala franceza a grupului american, a declarat ca intentioneaza sa atace hotararea in fata instantei administrative superioare a Frantei. “Consideram aceasta hotarare extrem de surprinzatoare. Produsele noastre au un profil toxicologic extrem de favorabil. Problema este ca anumite asociatii ne-au pus produsele in acelasi cos cu neonicotinoidele”, a declarat Benoit Dattin, manager de comunicare la Dow AgroSciences.

Daca se va merge in ritmul acesta, in care cei “puternici” pot face afirmatii, unele foarte alarmiste, fara a avea sustinere stiintifica, cu final fericit in favoarea lor, fermierii europeni vor avea probleme cu agentii de daunare, si putine masuri de combatere. Si asta cu ce costuri? Ma intreb, oare este corect?

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 235 - decembrie 2017.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News